論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實香港夏季天氣悶熱且朝濕,大家會不會讓她晚上開著冷氣入睡呢?
其實讓她有個好的睡眠,日間工作會否都好些呢?
希望大家分享一下~

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我工人一個人瞓, 我只係比把風扇佢....

大宅

唔會,風扇已經足夠.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

個房本身有冷氣的. 佢又閂埋門的. 佢自己知.

複式洋房

原帖由 lily-of-valley 於 10-5-19 20:17 發表
個房本身有冷氣的. 佢又閂埋門的. 佢自己知.
I think should be reasonable, if it's 34 degree, we can't sleep without air con, then why not let her using it. If it's not hot, why she needs to turn it on? Living in same house, too mean is not good to each other lah. Together with she is the one taking care of us... cooking, feeding our children, ironing etc...

複式洋房

原帖由 Gigikiwi 於 2010-5-19 09:20 PM 發表
I think should be reasonable, if it's 34 degree, we can't sleep without air con, then why not let her using it. ...

^^".......多謝妳的分享,妳是一位好主人吧!
(也多謝其他人的分享..)

公爵府

工人姐姐上年9月黎, 果時都有幾日好hot, 佢就會自己開 fan, 同開少少房門訓 (我本身都有開少少房門訓既習慣, 因為想空氣流通, 咁佢又開少少, 會涼到我間房d冷氣)

大宅

我工人同女一間房﹐ so 會有冷氣!
但以前住 singapore甘熱﹐我所有singaporean friends 都吾會比佢地開冷氣﹐只有風扇!

男爵府

睇吓幾多度
佢同亞仔一間房, 我地覺得亞仔唔使就唔會開
真係熱, 我地就會開
唔通廿二, 三度, 佢話熱都比佢開咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

she shares a room with my son. If we (adults) turn it on, she can turn it on. If we don't , of course she cannot.

複式洋房

我個工人黎左兩日我已經問佢使唔使裝個冷氣係佢房...(因為佢間房係一間玻璃屋...夏天真係成個焗爐咁..)但係佢話唔使...因為話印尼仲熱過HK...叫我地唔使SIDE $$...所以我地都係俾左把風扇佢...但係見佢都唔係成日開...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

just do what a sensible person will do la!

大宅

bb同印印同房, 所以我會開冷氣比bb..但原來d印印好怕凍, 次次我入完房佢就關掉冷氣...佢話bb凍喎, 其實跟本就係佢凍

別墅

好媽媽勳章

囡囡同姐姐一間房,囡囡晚晚瞓到成頭大汗,真係冇可能唔開冷氣!多數亞囡入房後就開冷氣!

大宅

好媽媽勳章

我工人自己話唔使開冷氣, 因為佢話會頭痛, 佢只會開風扇.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我請過印又用緊賓, 佢地都係喺好窮既地方黎, 家鄉全年都係32度以上, 佢地連風扇都唔係時時開 (電要$), 可能佢地地方空曠涼爽d呱...係大城市既商場先可能有d好弱既冷氣涼咋.

我除咗個囡new born時姐姐同佢一間房所以有冷氣涼之外, 個女大咗佢地分開瞓, 姐姐一路都只有風扇, 佢地不嬲都慣咗咁生活, 開冷氣只會縱壞佢, 開得多佢唔習慣(一冷一熱)可能仲會冷傷風, 咁就辛苦你喇太太 (做埋佢果份).

你諗下冬天時 (18-22度), 佢係咪著好多衫先? 佢地呢個種族根本就係怕凍 (身型肥既例外).

複式洋房

原帖由 noproblemom 於 2010-5-20 11:32 AM 發表
我請過印又用緊賓, 佢地都係喺好窮既地方黎, 家鄉全年都係32度以上, 佢地連風扇都唔係時時開 (電要$), 可能佢地地方空曠涼爽d呱...係大城市既商場先可能有d好弱既冷氣涼咋.

我除咗個囡new born時姐姐同佢一間房所以 ...

哦~......

公爵府

我個印都好怕凍, 我開廳的冷氣佢就要着褸, 我話夜晚要唔要比風扇佢, 佢都話唔需要.

男爵府

I think they don't have air-con at home! and it's even hotter in the Philipines/Indonasia!! they are used to the hot weather....so no need to treat them as QUEENS!!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我工人連風扇都唔開,話吹著唔舒服會易病,只開隻窗瞓覺,做野出晒汗都唔肯開風扇

首頁

尾頁

跳至