論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

* 打爛野
* 整唔見屋企既野
* 偷懶
* 講大話
* 叫佢4次以上先應我地
* 打斧頭
* 駁咀
以上我都可以忍受, 因為我知道, 正常+好少少既工人好難遇, 已經有晒心理準備比自己....但係只有一樣我唔能夠接受, 就係 "比面色我睇" 出糧比你果個係我, 做錯野連句 sorry 都唔講不特止, 仲要黑口黑面, 好似係我唔啱咁....你冇野呀!!! 唔係因為要搵人睇仔, 我真係會鬧到佢豬頭咁呀!! 唔知係咪我對佢已經有強烈既偏見, 所以我一見到佢就唔想同佢講野, 好憎佢 ... 但為左個仔, 唯有忍屎忍尿都忍佢條 PK .....:tongue:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 lanlanaRies 於 10-5-21 14:31 發表
* 打爛野
* 整唔見屋企既野
* 偷懶
* 講大話
* 打斧頭
* 駁咀
以上我都可以忍受, 因為我知道, 正常+好少少既工人好難遇, 已經有晒心理準備比自己....但係只有一樣我唔能夠接受, 就係 "比面色 ...

You better look for another maid, then fire. 唔知你可以忍得幾耐? 費事谷親自己.

大宅

原帖由 lily-of-valley 於 10-5-21 14:52 發表

You better look for another maid, then fire. 唔知你可以忍得幾耐? 費事谷親自己.

但都唔包保下一個會好, 我覺得而家請工人係練忍耐力和EQ, 唔知可以忍到幾耐, 總之忍得幾耐得幾耐啦.... 

男爵府

I agree! When I talk to my maid, I try not to look at her face, so that I won't know if she has black face or not. And after talking to her, I will walk away as soon as possible!!! hahahaha

* 打爛野 - yes
* 整唔見屋企既野 - yes
* 偷懶 - yes
* 講大話 - yes
* 叫佢4次以上先應我地 - yes
* 打斧頭 - this one no, as I don't ask her to buy food, I buy them all myself
* 駁咀 - yes
+ BLACK FACE !!!

原帖由 lanlanaRies 於 10-5-21 15:14 發表

但都唔包保下一個會好, 我覺得而家請工人係練忍耐力和EQ, 唔知可以忍到幾耐, 總之忍得幾耐得幾耐啦....

複式洋房

我個極品都係咁

大宅

我都係一樣, 同佢講野盡量唔會望住佢, 費事激親自己...佢而家多左一樣野係夜晚扮瞓教, 實則就係聽緊我地講乜 ...

原帖由 Edsie 於 10-5-21 15:44 發表
I agree! When I talk to my maid, I try not to look at her face, so that I won't know if she has black face or not. And after talking to her, I will walk away as soon as possible!!! hahahaha

* 打爛 ...

子爵府

我當初都係成日有個理念係下一個可能都係咁or 仲衰, 所以忍下又一年, 拖下又一年, 但終於係炒佢換人, 原來個工人已經咁多缺點時, 你請個新人好過佢既都唔難既! 最壞既咪同佢一樣咁衰, 但起碼有個希望!

原帖由 lanlanaRies 於 10-5-21 15:14 發表

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 nc2000 於 10-5-23 23:15 發表
我當初都係成日有個理念係下一個可能都係咁or 仲衰, 所以忍下又一年, 拖下又一年, 但終於係炒佢換人, 原來個工人已經咁多缺點時, 你請個新人好過佢既都唔難既! 最壞既咪同佢一樣咁衰, 但起碼有個希望!

...

我都係咁話.

男爵府

原帖由 Edsie 於 10-5-21 15:44 發表

* 打爛 ...

不要望她, 講會就閃, 等她想駁口都無機會. 佢黑面, 妳更加"黑面"給她看, 以表達妳的不滿.

不要問原因, 只會激死自己, 她的理由是廢的, 此民族是: 無記性, 懶, 最鍾意: 死雞撐飯蓋.

不要與她口舌之爭, 因現在工人是不會說: "對不起"的, 不如冷靜下來, 想一想下一步應怎做. 俗語說: 無聲狗咬死人.

不要試圖教好她, 是不化算. 她的豬朋狗友一句話已勝過妳十句話

不要望她會成為妳家一份子, 更加不要想: 妳對她, 她自然會感恩. 大家客客氣氣過一天, 永遠保持主僕關係, 免她侍熟賣熟.

對得多, 就會懂見招拆招. 我對住公主永遠都是"木口木面" 的, 不會多說一句, 出口就落order做野

民房

好灰囉
:oops:

民房

我隻嘢表面好好、嘜都:喺太太、喺太太;但在背後話我成日鬧佢、冇飯比佢食wor、

民房

D friend D工人; 話番比我個friend聽;個friend即刻講比我聽

民房

你話係咪對D工人心淡丫

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 babylyl 於 10-5-24 12:40 發表
你話係咪對D工人心淡丫

對工人吾好有期望,就吾會心淡。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 nc2000 於 10-5-23 23:15 發表

...

講得 arm , 我果個除左有哂樓主所講 ge 缺點之外, 仲要偷我屋企 d 野套現 wo, 我忍下又一個月, 忍下又一個月, 終於請到 e + lee 個好姐姐。其實樓主唔好怕小朋友係佢手上, or 下一個唔知會唔會對小朋友好 or 小朋友肯唔肯跟 lee d 問題, 如果一果好 ge 姐姐跟本就唔會有lee d 問題存在, 你放心 la~~
樓主, e + 擺在眼前 ge 係 100% 肯定係衰工人, 但搵過個都有 50% 搵到過好工人, 同埋重新教過個聽話 ge, 總好過 e + 教唔到 ar!
瓜瓜哇哇哇

珍珠宮

請個新, 唔一定好, 但又唔一定唔好喎~

別墅

好媽媽勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-5-24 13:47 發表
請個新, 唔一定好, 但又唔一定唔好喎~

都要博一博啦!個工人咁唔掂~

男爵府

這點我同你一樣,好唔想同佢講野, 好憎佢 ...

唔知係咪我對佢已經有強烈既偏見, 所以我一見到佢就唔想同佢講野, 好憎佢 ... 但為左個仔, 唯有忍屎忍尿都忍佢條 PK .....:tongue:

大宅

原帖由 lanlanaRies 於 10-5-21 14:31 發表
* 打爛野
* 整唔見屋企既野
* 偷懶
* 講大話
* 打斧頭
* 駁咀
以上我都可以忍受, 因為我知道, 正常+好少少既工人好難遇, 已經有晒心理準備比自己....但係只有一樣我唔能夠接受, 就係 "比面色 ...

YAN定BUN啊? 我一定唔忍, 即刻炒! 博下一個衰少様!

大宅

我果隻係印印, 佢真係好唔值得我再留低佢, 但佢有一樣好處我係buy的, 就係佢煮送好好味, 好有心機, 我請咁多個工人, 佢煮野係最好食既一個, 我d仔已經唔係bb, 所以對我來講, 食係比較重要, 所以如此, 我至話忍屎忍尿都忍佢lor

原帖由 Flower-kid 於 10-5-24 15:27 發表

YAN定BUN啊? 我一定唔忍, 即刻炒! 博下一個衰少様!

首頁

尾頁

跳至