論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人 , agent send咗啲工人比我睇 , 睇啱咗一個 , 曾經嚟香港八年 , 兩個僱主每個四年 , 想視像interview , 但agent話個工人返咗屋企唔喺訓練學校 , 要星期日搵人撘車去個工人屋企叫佢返學校interview , 但單程車程都要兩三個鐘 , 好似好麻煩到人咁......
想問吓大家如果無視像或者電話in過就請會唔會有啲冒險 , 但見呢個工人之前兩個僱主每個都做咗四年 , 係咪應該唔會太差??

複式洋房

好難講佢好定唔好?始終人夾人嘛!
我覺得你唔應該怕佢煩,因為你in過會好d,或者佢都想見下你呢!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我試過電話in, 不過真係覺得冇咩用...
如果印印,未來過香港...佢d廣東話實在..唉!!大家雞同鴨講...惟有來港後再慢慢教...

大宅

工人履歷表,不大可信!
以前試得多.........
真是大家見見面,說清楚不好yes!yes! 認真d.....
同ref letter 有前僱主電話; 談談!

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我而家個印姐都系電話 in...resume 話佢之前系 Singapore 3 年...識普通話...我 in 佢果陣咪普通話對話...就系諗住溝通到先請佢 lor ~

原帖由 wcpcelia 於 10-5-28 08:26 發表
我試過電話in, 不過真係覺得冇咩用...
如果印印,未來過香港...佢d廣東話實在..唉!!大家雞同鴨講...惟有來港後再慢慢教...

大宅

千祈唔好怕煩,Agent做你生意,應該provide呢個service,如果唔係好易跌落陷阱,我之前in都好信resume,當時剛剛視像收得好差,於是信resume,但好假架!話我印姐recommend用英文(大學生),實濟佢半桶水聽得明,講就唔好望,佢連15是fifteen,都講成fiveteen,最初聽好耐先知佢講乜!所以我現在找新姐姐,我叫我老公唔洗睇resume,剩喺talking,問多啲野,了解多啲好過!

珍珠宮

好媽媽勳章

我都係咁話~~~ 點解要怕煩?? 請到件公主你咪仲煩~~
原帖由 hunglolo 於 10-5-28 09:08 發表
千祈唔好怕煩,Agent做你生意,應該provide呢個service,如果唔係好易跌落陷阱,我之前in都好信resume,當時剛剛視像收得好差,於是信resume,但好假架!話我印姐recommend用英文(大學生),實濟佢半桶水聽得明,講就唔好望,佢 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我2009Oct請件dirty丫鳥, only can see viedo, 在viedo, 無乜野, 點知來到HK 6日就頂唔順炒咗. 話時話, 佢個真人同viedo好唔同的. I wonder was the same person? 如無視像interview, 唔好制呀. 因視像可以睇錯. I told agent, the maid was not the one in the viedo, they look different, but agent said "佢地個個都一隻鬼咁樣"

男爵府

我覺得interview講到幾好都無用,黎到做就係另一回事,就算完約interview都係咁話,俾你見到真人試埋工,到請左佢,佢係唔做野,你都無辦法。

大宅

真是要見過同傾過先得,因為我姐姐除咗communication有問題外,又怕醜!

大宅

我ex姐姐話大部份D履歷都假假地, for example 佢係malayisa係非法勞工- 做廚, 仲因為咁坐左幾個月監, but 佢履歷寫係馬拉做工人凑BB . Luckily, she is a very good helper and perform very well.

男爵府

我隻賓賓我都無同佢interview架,只係睇過佢履歷表同自我介紹既video就請左,sofar ok啦,不過不失 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

好媽媽勳章

我家菲姐, 睇相就麻麻, 視像就ok, 已經一個月, 暫時都滿意.....好純聽話.

男爵府

JJ,
恭喜晒你,你終於見到晴天 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 babycoming 於 10-5-28 14:09 發表
JJ,
恭喜晒你,你終於見到晴天 !

babycoming

thanks, 希望呢個晴天可以長長久久啦,
近牌好少見你出現, 好忙????

大宅

睇過咁多位意見 , 都係in一in佢穩陣啲. 我仲有個問題 , 因為未請過工人想請教各位 , interview時有咩一定要問&同佢講清楚?? 例如休息時間?? 要洗車?? 放假日子??

男爵府

原帖由 moniz 於 10-5-28 15:45 發表
睇過咁多位意見 , 都係in一in佢穩陣啲. 我仲有個問題 , 因為未請過工人想請教各位 , interview時有咩一定要問&同佢講清楚?? 例如休息時間?? 要洗車?? 放假日子?? ...

IN 一IN她, 得到她的口頭承諾, 到時她反口, 妳都可以"話"她不是.

多一個保障好D

公爵府

我都只係睇履歷表同張相就決定了, 來了差不多6,7個月, 暫時都好幫得手.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 GraceLui 於 10-5-28 17:49 發表
我都只係睇履歷表同張相就決定了, 來了差不多6,7個月, 暫時都好幫得手.

You are very lucky

大宅

原帖由 GraceLui 於 10-5-28 17:49 發表

希望我都好似你咁好彩啦~~ 你嗰個係菲定印??

首頁

尾頁

跳至