網購天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨天收到貨, 一打開, 入面只有7件貨! 應該是有8件的! 心想可能寄漏左吧. 我將無左的貨的運單號碼比何生. 佢話佢果到無, 應該已全部寄出.

但係出貨前, 同何生聯系過, 佢都話係有8件! 而且全部我都check過晒物流資料, 全部到齊, 簽收晒的!! 再將所有號碼同何生核對. 齊晒, 先至磅重, 比錢, 包貨!!

收貨時, 整個貨包裝無穿無爛, 同平時何生的包法一樣. 所以應該唔係到港被偷!

我基本上相信何生是可靠的. 我已找佢運過幾次. 都順利. 但今次就很不幸. 我唔見的果包貨, 仲要係最貴果包, 成rmb150. 我旺旺佢, 佢不再答我, 不再跟進!! 有些失望!
我懷疑是否他的員工有問題? 而我又可以點做? 是否只怨自己唔好彩? 這種不幸, 日後是否無法避免的呢?

有媽咪有經驗嗎? 可以指點下我嗎?

等待驗證會員

原帖由 COP 於 10-6-30 23:52 發表
昨天收到貨, 一打開, 入面只有7件貨! 應該是有8件的! 心想可能寄漏左吧. 我將無左的貨的運單號碼比何生. 佢話佢果到無, 應該已全部寄出.

但係出貨前, 同何生聯系過, 佢都話係有8件! 而且全部我都check過晒物流資料 ...

之前我都試過唔見貨,通知咗何生叫佢搵,如佢覆返嚟話搵唔到,佢會賠返貨物錢給我.你再試試聯絡何生.

複式洋房

多謝你咁快回覆我. 咁我都安心d

複式洋房

唉, 我都試過搵一輪先搵到出嚟,哩啲風險梗有, 其實仲有邊間比較穩陣磅重又老實啲嘅呢?

男爵府

如果集運已確定收及發貨,就叫集運賠償

男爵府

原帖由 一團肥毛 於 10-7-1 03:54 發表
唉, 我都試過搵一輪先搵到出嚟,哩啲風險梗有, 其實仲有邊間比較穩陣磅重又老實啲嘅呢?

唔見,應該係貨多而掉失,唔係有心偷既,經多一手,緊係會多一層風險,最好當然是直發

侯爵府

好媽媽勳章

我都試過收多人貨啦!
湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實每次做集運都好驚會收唔齊貨, 同埋發錯貨, SO FAR到現在都未試過~

做集運要自己CHECK得好貼, 我成日都要"鴿"住啲貨到哂集運地點簽收咗未, 一CHECK到啲貨到齊, 就立即叫集運店主秤重同發貨, 費事夜場夢多...

如果真係何生唔見咗你的貨, 以佢嘅誠信及一貫處事作風, 何生係會賠償給你的, 不過就要証明比佢知道批貨收唔齊, 真係得七件囉~

複式洋房

多謝回應. 我都明白係有風險. 今次就係與風險相遇了!!! 我一向都係跟得好貼. 常check住物流資料, 知道何生幾時簽收. 今次一切都如常妥當. 與何生也確定收齊8件!! 但一來到, 一打開, 只有7件 :(

希望可以遲d搵番. 老實講, 我情願搵得返! 如果唔係, 即使佢賠番錢, 我都要安排再買過. 而且又是趕住用呢.

不過, 聽完你地的經驗, 至少我可以確定, 何生是負責任的人, 咁我會安心d. 雖然到目前為止, 他仲未回應我, 只答過一次, 話搵唔到. 但我惟有繼續等佢, 睇佢幾時得閒, 可以應一應我啦!!

禁止訪問

複式洋房

s2, 你指的客服, 係咪指何生的職員? 即是有時在旺旺回答的未必係何生自己?

你的經驗, 令我可以有信心地等佢覆. 有信心地等, 同無信心無盼望的等好唔同....

公爵府

畀面勳章

千五蚊, mouth: 好多WO, 何生真係賠左?

原帖由 s2 於 10-7-1 21:19 發表
上次我d貨出問題,以為係唔見左,何生都準備賠俾我,果度千五蚊,所以我唔信何生會唔跟進,可能係客服問題。

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 kirstyau 於 10-7-2 12:43 發表
千五蚊, mouth: 好多WO, 何生真係賠左?

好似百五?

複式洋房

好唔開心. 何生的回應只係: 貨我已簽收了! 所以佢沒有責任!

唉! 我每一次收貨, 快遞送到門口, 都係即時簽收左, 再搬件貨又屋拆開遂件對. 唔通要個快遞企響門口慢慢等我拆嗎? 件貨成11kg, 我次次都買8-9件貨. 原來一旦簽左單, 就全部都係自己責任.....

我就無大家咁好彩, 得到何生賠比你地. 我今次呢百幾蚊貨仔, 惟有怨自己唔好彩 :(

其實, 我都無希望何生會賠晒! 我都只係想佢搵下. 如果真係無, 咁我要再同買家買番! 又如何真係唔見左, 佢又可否在運費上扣番d作補償 (這趟運費總共都只是70大元, 扣得幾多?!)........

睇黎, 第日無論如何,都要個快遞企響門口, 等我拆開件貨數清楚先簽! 有無媽咪係咁做? 拆開個件貨, 數好先簽單架?

最失望係, 我一直都相信何生會認真去跟進下. 等左幾日之後, 原來係咁既結論!!

好了. "呻"完了....

複式洋房

妳收到7件, 快遞單上嘅重量, 有冇同何生報俾你8件嘅重量有唔同? 妳收少嗰件有幾重? 唔夠1KG 都當1KG 計.

複式洋房

一團肥毛,
呀. 你提醒了我....你真細心. 我唔見左果件係最細件的, 只係2個細型的mp3機. 所以, 總重量何生磅的時候係11.3~11.4kg, 計算時是當12kg 計. 果件貨唔見左, 對總重量係無特別影響的! (不過, 哈哈, 唔知咁又代表d甚麼?!)

不過, 昨晚響到呻完之後,我已不再諗這次事件了! 我就將呢件事file 左去 X檔案!! file 做 "不幸事件" 算數! 多謝你地聽我呻!

我好快又成為一條好漢, 好快就會有力量, 繼續去淘我的寶了......不過, 我也要諗一諗, 如何去減低再遇上"不幸事件" 的機會!! 大家有好橋的話, 請比d貼士我 ! 謝謝!

原帖由 一團肥毛 於 10-7-3 03:51 發表
妳收到7件, 快遞單上嘅重量, 有冇同何生報俾你8件嘅重量有唔同? 妳收少嗰件有幾重? 唔夠1KG 都當1KG 計.

大宅

原帖由 COP 於 10-7-3 22:39 發表
一團肥毛,
呀. 你提醒了我....你真細心. 我唔見左果件係最細件的, 只係2個細型的mp3機. 所以, 總重量何生磅的時候係11.3~11.4kg, 計算時是當12kg 計. 果件貨唔見左, 對總重量係無特別影響的! (不過, 哈哈, 唔知咁 ...

如何去減低再遇上"不幸事件" 的機會...雖然唔見貨物呢d意外係預計唔到, 但我諗一次唔好淘咁多間, 唔好keep住咁多貨去等稱重, 或者可以減低失貨的機會.

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 wingyinmami 於 10-7-3 23:13 發表

如何去減低再遇上"不幸事件" 的機會...雖然唔見貨物呢d意外係預計唔到, 但我諗一次唔好淘咁多間, 唔好keep住咁多貨去等稱重, 或者可以減低失貨的機會. ...

我就係好怕, 所以每次集運都唔敢太多間SHOP

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wingyinmami 於 10-7-3 23:13 發表

如何去減低再遇上"不幸事件" 的機會...雖然唔見貨物呢d意外係預計唔到, 但我諗一次唔好淘咁多間, 唔好keep住咁多貨去等稱重, 或者可以減低失貨的機會. ...

同意 ~~

複式洋房

原帖由 COP 於 10-7-3 22:39 發表
一團肥毛,
呀. 你提醒了我....你真細心. 我唔見左果件係最細件的, 只係2個細型的mp3機. 所以, 總重量何生磅的時候係11.3~11.4kg, 計算時是當12kg 計. 果件貨唔見左, 對總重量係無特別影響的! (不過, 哈哈, 唔知咁 ...

妳確實不讓鬚眉! 網購都係得個搏字, 唔好話集運, 唯有多禱告.

首頁

尾頁

跳至