自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

http://singsit01.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2385877

醫生在警察面前的無力感

我太天真,以為醫權可以制衡警權。世界大戰,兩軍交戰也不會對付紅十字會人員。即使在海地,假如救援人員受到傷害也是要遭受國際謮責。可惜在香港,這些權利都遭到無情的踐踏。

事發經過:
麥女士走到成排的警察面前,平靜地要求警方在清場的時候不要使用不必要的過度暴力
一個白衣警員推她,她退後,失足向後倒地。
頭部著地,立刻暈弦。
當時我正正站在她身後,連忙察看,見她已不能動,但警察的腳已伸到我們跟前。
我嘗試喝停警察,要他們先處理好她才能繼續清場
白衫警員又再一次從後殺出,把我推進警員堆裡。
他們立刻把我抓著,提起離場。

我頭上戴著貼有白色十字鰴章的帽子,一直拿著紅色大聲公叫「我是醫療小隊的醫生,警方的清場行動現受醫療小隊監察,希望警員切勿使用不必要的暴力」。就在給提起的時候,仍一直高呼我是歐陽英傑醫生,那個倒下的女士生命有危險,需要即場處理。誰知警員為了要我收聲,挽我左臂的警察便用力捏痛我的左臂,挽我左手的警員則用力扭我的左腕。我大叫疼痛,當然沒人理會。他們把我放在山腳,便離開了。

山腳下早已有位病人躺著,她是醫療小組成員,是其中一位醫生的太太,在警員把她放下之際後腦給猛烈撞擊,然後全身痙孿起來。到我來到的時候已經醒過來,但就非常疲倦,是典型痙孿後的倦怠。

兩分鐘後,麥女士亦給抬下來。

女警們把她放下,當時她已毫無知覺,GCS 昏迷指數是 3 分,情況危殆。她給背上兩個袋子勒著頸項,我們便給她鬆開。其時她的心跳過促及紊亂,呼吸速逼,兩分鐘後更開始全身痙孿,我們便立刻給她擺復元臥式,圍觀朋友則用大banner 給她扇風。政府預備的救傷隊早已收隊,而警方亦沒有安排救護車在附近守候。

搶救五分鐘始回復知覺。
其時她還未完全清醒,只一直叫著很辛苦。

後來亦有朋友說,看見麥女士給警察踩到。其間朋友們不斷要求警察幫忙,並著他們催逼救護車快些到達,因為早於醫生太太發生事故之時,小組已叫了救護車。他們回答說已經通知,最後救護車來到的時間是16分鐘後。

二人俱送往瑪麗醫院急症室。
麥女士清醒後說右臉的舊患和頸項疼痛,而右邊大腳趾頭亦覺得痳痹。
她實實在在從鬼門關兜了一圈回來,警方卻報稱有三個示威者「聲稱不適」送院治理。

只能說,這社會,有些癌症病人比別的癌症病人更衿貴。你估我成立社運醫療小組,只為了照顧中暑頭暈這些情況?若醫療小組不在,單靠那16分鐘到達現場的救護車,她可能再也無法對我們說話了。實在我給醫療小組起了句口號:社運醫療,專業制衡。其中一個目的,就是為了制衡警權。

沒有醫生做的話,由我們來做好了!當市民vs 政府,政府那邊可以派出警察來行使暴力,市民那邊呢?連扯一下警察的衫袖已經叫做襲警。許是我真的太過天真,以為醫權可以制衡警權,盡量確保示威市民得到生命的保障。誰知原來我們是活在一個比戰爭時還可怕的社會裡,在這裡,特權得以保留,身份地位大於一切,人權呢,則被渺視、被踐踏。
不要做沉默的香港人

別墅

可信性極低

大宅

好媽媽勳章

吹得就吹,應該醫吓自己個腦先

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢地唔好搞衝擊, 示威後和平散去咪唔會有警察同你推撞囉, 果d有舊患明知唔適合有碰撞就更加唔應該一齊癲, 死左又賴政府賴警察?!

講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好老實講,你話暴力清場喎,如果你地肯和平散去,
d警察都唔想辛苦自己啦,仲有個個國家都係咁清場啦,
明明唔肯做,仲求你咩,成日都賴警察賴政府

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 洗手盆 於 10-7-2 15:32 發表
吹得就吹,應該醫吓自己個腦先

有時做事都要睇場合, 警方一早叫清場, 都3次有多. 仲唔走自己攞黎衰, 而且當事人都冇著 '' 字背心, 鬼知佢係示威者定醫生. 而且樓主企係後面都唔扶住個位女仕仲唔啱. 由得個位女仕跌倒. 仲罵人.

而且昨晚班似黑社會多D, 又X身, 又金毛, 又鬼面, 原來極權民主派係唔見得光. 真係黑.

最重要....呢篇作嘢成份居多.

伯爵府

我反而想知樓主句quote"五毛黨出沒注意"係講緊自己定邊個, 係咪回親都係五毛黨呢? 係既話我去邊處claim呢?

複式洋房

出這post 目的旨在讓多些人知道當時情況, 亦令多些人認識星屑醫生。 除了被說得很多的八十後, 還有正正經經的醫生在現埸。
我自己一家人遊行至總部就離去了, 回家上網一直看政府總部人士的直播, 看到半夜三點幾。他們一值都好和平。 老婆婆更沒有甚麼"激"吧。
不要做沉默的香港人

複式洋房

原帖由 circleda 於 10-7-2 16:02 發表
我反而想知樓主句quote"五毛黨出沒注意"係講緊自己定邊個, 係咪回親都係五毛黨呢? 係既話我去邊處claim呢?

請你不要誤會, 那句quote 之前寫的了, 五毛黨存在已久, 不是新聞了。大家注意注意吧。 之前有個人出幾個分身來批評余若微都被版大cut了。
不要做沉默的香港人

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

和平??
典解我睇tv見1大班人衝擊警察防線ge???
仲有警察隻手受傷流血tim

原帖由 ICYGREY 於 10-7-2 16:50 發表
出這post 目的旨在讓多些人知道當時情況, 亦令多些人認識星屑醫生。 除了被說得很多的八十後, 還有正正經經的醫生在現埸。
我自己一家人遊行至總部就離去了, 回家上網一直看政府總部人士的直播, 看到半夜三點幾。他們一值都好和平。 老婆婆更沒有甚麼"激"吧。.

大宅

原帖由 wingogo 於 10-7-2 17:14 發表
和平??
典解我睇tv見1大班人衝擊警察防線ge???
仲有警察隻手受傷流血tim

因為佢地話無線新聞係cctvb, 上次高鐵都係咁, 唔會報導佢地之前有幾和平, 嘉年華式快樂抗爭, 只會將焦點轉移至暴力化行為!

暴力就係暴力, 之前有幾和平幾快樂都無用, 如果無衝擊過, cctvb唔知可以點樣模糊焦點?! 可能好似中共講法一樣, 六四屠城係外國記者畫上d菲林度既!!

公爵府

我係睇無線24小時新聞
咁do叫和平....

原帖由 Bman 於 10-7-2 17:21 發表

因為佢地話無線新聞係cctvb, 上次高鐵都係咁, 唔會報導佢地之前有幾和平, 嘉年華式快樂抗爭, 只會將焦點轉移至暴力化行為!

暴力就係暴力, 之前有幾和平幾快樂都無用, 如果無衝擊過, cctvb唔知可以點樣 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Bman 於 10-7-2 05:21 PM 發表

暴力就係暴力, 之前有幾和平幾快樂都無用, 如果無衝擊過, cctvb唔知可以點樣 ...

就算之前真係和平都好,事實係結尾唔係和平囉,
我覺得佢地咁樣好恐佈喎,好似想殺人咁,
如果佢地係冇做,人地根本冇得斷章取義

伯爵府

唉, 而家世界變, 癲狗議員又有, 粗口民運又有, 陪坐女大生又有, 正正經經的醫生真係珍貴呀!

原帖由 ICYGREY 於 10-7-2 16:50 發表
我自己一家人遊行至總部就離去了, 回家上網一直看政府總部人士的直播, 看到半夜三點幾。他 ...

大宅

好媽媽勳章

可信性低...

大宅

原帖由 黃二少奶 於 10-7-2 17:30 發表

就算之前真係和平都好,事實係結尾唔係和平囉,
我覺得佢地咁樣好恐佈喎,好似想殺人咁,
如果佢地係冇做,人地根本冇得斷章取義

佢地呢班人價值觀扭曲晒架喇, 和平過之後少少衝激係快樂抗爭, 倒轉頭講你地睇唔到佢地之前咁和平, 就斷章取義話佢地恐怖!

大宅

所有傳媒都歸晒邊...與共產黨合作.....當然佢地要抹黑反對佢地的人.......現在只有有線新聞叫好小小.....起碼中立d....

大宅

睇完篇文真係笑死

究竟醫權係乜呢位"正經"醫生知唔知架,
醫權無關示威,
你唔係去示威就企埋一邊幫受傷既人唔係企係示威者身邊

"「我是醫療小隊的醫生,警方的清場行動現受醫療小隊監察,希望警員切勿使用不必要的暴力」"

醫生既責任係乜都未搞清楚.
做醫生係救急扶危定監察警員呀

"當時她已毫無知覺,GCS 昏迷指數是 3 分,情況危殆。她給背上兩個袋子勒著頸項,我們便給她鬆開。其時她的心跳過促及紊亂,呼吸速逼,兩分鐘後更開始全身痙攣,我們便立刻給她擺復元臥式,圍觀朋友則用大banner 給她搧風。政府預備的救傷隊早已收隊,而警方亦沒有安排救護車在附近守候。"

咁危險差啲死連留院觀察都唔駛,
真係神人(定係神醫)

公爵府

原帖由 DerekK 於 10-7-2 22:05 發表
睇完篇文真係笑死

究竟醫權係乜呢位"正經"醫生知唔知架,
醫權無關示威,
你唔係去示威就企埋一邊幫受傷既人唔係企係示威者身邊

"「我是醫療小隊的醫生,警方的清場行動現受醫療小隊監察,希望警員切勿使用不必要的暴力 ...

大宅

其實真係好心啦...大熱天時......真係兩敗俱傷!個個都辛苦!好易中暑架!何不示威完表達完就走?係都要攪到個個都比人抬走呢

首頁

尾頁

跳至