婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

星期天,老爺奶奶不請又來,臉上笑容收下,心情如此的沉悶,無法聽他們說東說西,10幾年太生苦,入房睇睇書吧!拿起本[慢下來,不要緊]其中一章....視對方為-低等動物.作者心的體驗.令我有共鳴,他說每個人都有理性和感性.對大小瑣事,都想用理智去衡量是不可能的,而且人的大部分的行為,都是以感情出發點的,這畢竟是人性真實的一面.我們常常因為別人的話而耿耿於懷,動輒勃然大怒,無法控制自己......這可謂人的通病.生氣的對象是人就會不由自主地動怒.一旦換成母雞,便無從憤怒了.人難免都有生氣的時候,這時間如果把對方視為-低等動物,這樣便可以使自己盡地快心平氣和,這雖然有點刻薄,但確是非常有創意的[消氣]方法.可以嗎?深深吸一口氣,出房.

侯爵府

我都有類似咁ge經驗,係對住d不知所謂的同事,因為我係做政府工,舊個批公務員,做又三十六唔做又三十六,同佢地一齊做野腦細胞都死晒咁滯....惟有安慰自己....大家係「唔同類」,我係人,佢地唔係,所以唔會溝通到囉...

雖然咁諗好似好衰,但係唔咁諗日日對住佢地會死人ga
8-)

複式洋房

有時候當透明都唔得.
原帖由 二小姐 於 10-7-5 17:13 發表
我都有類似咁ge經驗,係對住d不知所謂的同事,因為我係做政府工,舊個批公務員,做又三十六唔做又三十六,同佢地一齊做野腦細胞都死晒咁滯....惟有安慰自己....大家係「唔同類」,我係人,佢地唔係,所以唔會溝通到囉...

雖然咁諗好 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗都係一個好方法, 我好憎我上司, 又好憎魚, 一於將佢當係專食屎既清道夫XD

男爵府

好媽媽勳章

我做私人公司又咪一鬼樣, d 同事自私自利,
又懶到死, 持住老細唔會炒佢
所以我日日返工都行屍酒肉,
那個女人坐.. 我又坐,
佢上網..我又上網....
睇下邊個長命籮
我又不會日日咀咒她, 因這種低等動物不值得嬲
無這種人存在.. 點會知道自己是幸褔
原帖由 二小姐 於 2010-7-5 17:13 發表

雖然咁諗好 ...

複式洋房

原帖由 灰灰地 於 10-7-6 09:52 發表
我做私人公司又咪一鬼樣, d 同事自私自利,
又懶到死, 持住老細唔會炒佢
所以我日日返工都行屍酒肉,
那個女人坐.. 我又坐,
佢上網..我又上網....
睇下邊個長命籮
我又不會日日咀咒她, 因這種低等動物不值得嬲
無這 ...
你EQ好高,不過即使克服自己少說話,也會爆的一刻.

男爵府

好媽媽勳章

就因為係公司做到心灰意冷, 所以我放假盡情去玩
假期就唔好諗公司 d 小人, 條命都長好多
最最最緊要有一個好錫自己的老公就補返哂啊
唔好意思唔覺意有曬命添:loveliness:
原帖由 bbmami07 於 2010-7-6 11:54 發表
你EQ好高,不過即使克服自己少說話,也會爆的一刻.

複式洋房

原帖由 灰灰地 於 10-7-6 13:03 發表
就因為係公司做到心灰意冷, 所以我放假盡情去玩
假期就唔好諗公司 d 小人, 條命都長好多
最最最緊要有一個好錫自己的老公就補返哂啊
唔好意思唔覺意有曬命添:loveliness: ...
好羡慕,我結婚頭幾年老公都好錫我,後來......啊!不原再提.

男爵府

好媽媽勳章

你咁講我好驚..我只是結婚了幾年
我曾經聽過頭結婚五年係最甜蜜...之後就無乜感覺
真的會係咁?
原帖由 bbmami07 於 2010-7-6 14:16 發表
好羡慕,我結婚頭幾年老公都好錫我,後來......啊!不原再提.

複式洋房

我想信有例外,不要想得灰.確實我頭5年係最開心,老公對我處處維護,現在只有自己點點擔負起一切.
原帖由 灰灰地 於 10-7-6 19:09 發表
你咁講我好驚..我只是結婚了幾年
我曾經聽過頭結婚五年係最甜蜜...之後就無乜感覺
真的會係咁?

男爵府

好媽媽勳章

是否你諗多左? 或有時男人關心人是在心底
所以我有時都扮下弱者, 被老公有少少自豪下
係他朋友面前被少少面他, 例如 : 夾餸比他 ( 有時唔一定夾比老婆), 係我朋友面前他都會夾比我,
我覺得二人相處時係一種享受生活, 而不是埋怨,
原帖由 bbmami07 於 2010-7-6 20:13 發表
我想信有例外,不要想得灰.確實我頭5年係最開心,老公對我處處維護,現在只有自己點點擔負起一切.

複式洋房

原帖由 灰灰地 於 10-7-6 20:37 發表
是否你諗多左? 或有時男人關心人是在心底
所以我有時都扮下弱者, 被老公有少少自豪下
係他朋友面前被少少面他, 例如 : 夾餸比他 ( 有時唔一定夾比老婆), 係我朋友面前他都會夾比我,
我覺得二人相處時係一種享受生 ...
或許你說得對,問題不是這樣,

男爵府

好媽媽勳章

除了父母及仔女外..老公就是最親的人
日日瞓係隔離, 所以你想什麼.. 或不滿什麼都應該講出來
如果他真關心你.. 會同你傾

原帖由 bbmami07 於 2010-7-6 21:21 發表
或許你說得對,問題不是這樣,

複式洋房

原帖由 灰灰地 於 10-7-7 09:29 發表
除了父母及仔女外..老公就是最親的人
日日瞓係隔離, 所以你想什麼.. 或不滿什麼都應該講出來
如果他真關心你.. 會同你傾
謝謝你灰灰地.我都相,老公係個工作狂,何以星期一至星期日朝8晚12,仲有大把朋友,晚晚3.4點回來,(結婚已係錦)而家生左囝囝好d12點前回家,而且老公當我係強者不是弱者,常說錦小事自己解決唔妳好煩佢.

男爵府

好媽媽勳章

你老公不用返工, 為何晚晚都咁夜?
你說結婚頭五年都好好, 即是他可以抽多些時間陪你及囝囝, 只是他不想咋,
你有無同他傾過...咁囝囝一星期都見不到爸爸
就算係''蒲精''都總有一日會厭倦會返屋企,
但你老公又奇怪少少, 只是估別介意..
是否出面有其他女人等他
原帖由 bbmami07 於 2010-7-7 10:18 發表
謝謝你灰灰地.我都相,老公係個工作狂,何以星期一至星期日朝8晚12,仲有大把朋友,晚晚3.4點回來,(結婚已係錦)而家生左囝囝好d12點前回家,而且老公當我係強者不是弱者,常說錦小事自己解決唔妳好煩佢. ...

複式洋房

原帖由 灰灰地 於 10-7-7 13:12 發表
你說結婚頭五年都好好, 即是他可以抽多些時間陪你及囝囝, 只是他不想咋,
但你老公又奇怪少 ...
老公出面無女人,佢太多好朋友唔係a就亞b約去食飯.(d朋友我都識)佢係一個好男人,(不過太愚孝)通常打電話比佢都係工司,星期六.日多數返大陸,下午5點多回來,(間工司係自己)佢話相揾多d錢留比囝囝,囝囝試過二星期沒見過dad,只打電話比dad,囝囝常常問dad你番呢味.佢答就番.不過次次囝囝睡左都未番,而家早上同囝囝食完早餐先番工.

複式洋房

我都有同佢傾過,不過次次都話好攰,逃避問題,第二日在傾,同佢講早已d番同亞仔玩,佢就話盡量.
原帖由 灰灰地 於 10-7-7 13:12 發表
但你老公又奇怪少 ...

男爵府

好媽媽勳章

他是否覺得你有囝囝陪,他可以專心出去博殺
加上現在生意難做..努力儲多些將來不用為錢煩腦
生意人多些朋友才好, 出外靠朋友麻
但他無諗到長期咁樣大家感情都會變淡
最怕的事就是將來對方係唔係身邊都''不在乎''了

原帖由 bbmami07 於 2010-7-7 15:22 發表
我都有同佢傾過,不過次次都話好攰,逃避問題,第二日在傾,同佢講早已d番同亞仔玩,佢就話盡量.

複式洋房

原帖由 灰灰地 於 10-7-7 19:21 發表
他是否覺得你有囝囝陪,他可以專心出去博殺
加上現在生意難做..努力儲多些將來不用為錢煩腦
生意人多些朋友才好, 出外靠朋友麻
但他無諗到長期咁樣大家感情都會變淡
最怕的事就是將來對方係唔係身邊都''不在乎''了

...
你講得對全中,佢常說出外靠朋友,我都說過如果有日我離開會點,佢話我傻左,結左婚錦多年仔都有啦,依家都係為左個仔.

男爵府

好媽媽勳章

當然仔女係最寶貴, 佢都睇得出你的弱點, 因為囝囝的關係更加不會離開,
你老公是否''大男人''性格, 因我直覺小男人會好顧家
我老公以前係一個大男人, 但不知為何現在越來越似小男人, 做家務, 有時氹下我, 識尊重我

原帖由 bbmami07 於 2010-7-7 19:43 發表
你講得對全中,佢常說出外靠朋友,我都說過如果有日我離開會點,佢話我傻左,結左婚錦多年仔都有啦,依家都係為左個仔.

首頁

尾頁

跳至