嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我都有返工呀,咩都double好金架嘛 >.<

複式洋房

我係全職媽黎架, 陀第一對孖, 我已經quit左份工, 同工人一齊湊啦.

原帖由 mandy82968 於 10-7-5 16:28 發表
養佢地樣樣都打孖,你地有冇返工幫補下家計呀?

子爵府

轉左home office, 邊做邊湊

複式洋房

回覆 3# 孖寶媽 的文章

孖寶媽, 你有咩心得可以SHARE, 我同你一樣, 已經quit左份工, 同工人一齊湊, 現在孖B 1.5 個月, 晚晚喂奶, 3 HOURS 一次, 超辛苦, 日日好似活在喂奶同換片生活中, 唔出得街, 好抑鬱... 仲有打孖哭聲...

別墅

原帖由 charlielee 於 10-7-16 11:34 發表
孖寶媽, 你有咩心得可以SHARE, 我同你一樣, 已經quit左份工, 同工人一齊湊, 現在孖B 1.5 個月, 晚晚喂奶, 3 HOURS 一次, 超辛苦, 日日好似活在喂奶同換片生活中, 唔出得街, 好抑鬱... 仲有打孖哭聲... ...

hi,
完全明白你既感受, 我都係quit左份工湊b, 而家孖b 5個月, 捱過左最黑暗既日子, 頭3個月係最難頂, 好似跌左落黑洞咁, 好彩我孖b 3個月自動介左夜奶, 佢地而家朝早7-8點先起身, 加油..

等待驗證會員

我孖B 現在3個半月
我唔係全職媽媽, 有返工
在產假未復工前, 什至家陣每日返工後, SAT, SUN或假日, 都會在家全湊孖B

初頭2個, 真係每MIN屋企都玩緊餵奶
我孖B仲要食奶慢, 成粒鐘
放奶樽又喊, 家下仲衰, 識推奶樽, 用舌頭頂, 要傾計, 要笑
總之要扭一輪, 搞半粒鐘先開始食奶
2個B, 每個食奶1粒鐘, 真係幾用時間

我由生左之後, 無約朋友出街 (除了擺雙滿月酒)
落街, 都係買孖B 日用品, 仲要快去快回
係屋企, 無看TV, 連餵奶都無看, 因孖B食奶像玩BOXING, 要扭一輪, 點一路望住TV, 一路餵奶呢

我有1個工人湊 + 阿姨在我OFFICE HR來我家湊孖B, 但阿姨係帶住3歲表妹
所以每日我放工要TURBO 回家, 比阿姨走, 佢住同區, 但回到家成7點幾先煮飯, 做家務
因在家要湊孖B, 雖然戒左奶, 但半夜有時醒
我返工係完全唔夠訓, LUNCH都用來訓下
放工準時TURBO 急步回家, 所以我每日生活都係返工, 湊B.....
完全無時間靜落來做私人野架

雖然以上一切都好辛苦, 但每日見到孖B不斷成長, 笑, 所有辛苦都值得的

大家加油吧

複式洋房

最慘係我有些心慌, 因為同工人(BUN BUN)唔係好BUILD TRUST YET. 佢嚟了3個月, 有了BB後我完全人叮人, 一步都唔敢落街, 除非多個人係到, 驚佢"整"到個仔, 我都唔知這個心理障礙幾時消除, 你們會這樣嗎?

等待驗證會員

原帖由 charlielee 於 10-7-19 12:42 發表
最慘係我有些心慌, 因為同工人(BUN BUN)唔係好BUILD TRUST YET. 佢嚟了3個月, 有了BB後我完全人叮人, 一步都唔敢落街, 除非多個人係到, 驚佢"整"到個仔, 我都唔知這個心理障礙幾時消除, 你們會這樣嗎? ...

因我每日有阿姨/阿媽係度同工人一齊湊
加上我有CAM, 所以我就唔怕工人獨處湊孖B

我工人湊B 好細心, 好好手勢, 好鍚我孖B
當得老公+我+工人係度時, 反而我同老公呢對初生父母
完全唔識幫BB 換過頭笠的衫
有時孖B喊到7彩, 又手足無措
次次都係工人搞掂晒

如你覺得你工人在你係度時, 已表現唔好
當然你一定無信心比佢獨自湊孖B啦

複式洋房

我工人湊孖B都比我有經驗, 但BUN BUN 一有事就死口唔認同講大話, 出聲都同以解決, 最怕佢唔講...

複式洋房

你要減輕你既壓力, 有時我覺得, 你請得佢既, 都要對佢有一定既信任, 更何況你已是全職媽媽, 就唔洗驚佢點樣對BB啦. 有D野, eg 換片, 餵奶, 暗訓, 你都可以交比工人處理; 沖涼就自己黎啦, 不過你可以叫工人在旁幫手 !

我上一胎, 係半夜餵奶, 我同工人一齊餵既, 我係pump人奶出黎, 咁就可以spare個人一齊餵.

有時出去食個TEA, 行下, 個人既心情都會放鬆D架, relax relax relax !!

原帖由 charlielee 於 10-7-16 11:34 發表
孖寶媽, 你有咩心得可以SHARE, 我同你一樣, 已經quit左份工, 同工人一齊湊, 現在孖B 1.5 個月, 晚晚喂奶, 3 HOURS 一次, 超辛苦, 日日好似活在喂奶同換片生活中, 唔出得街, 好抑鬱... 仲有打孖哭聲... ...

禁止訪問

回覆 5# sukiko 的文章

別墅

原帖由 charlielee 於 10-7-19 14:05 發表
我工人湊孖B都比我有經驗, 但BUN BUN 一有事就死口唔認同講大話, 出聲都同以解決, 最怕佢唔講...

hi charlielee,
我都係日日對住bun bun同佢一起湊孖b, 我都唔係太鍾意佢, 但佢又未至於講大話, 只係佢d英文比較難聽有時唔知佢講咩, 有時我都會落街30-45mins買少少野, 唔係都幾顛. 有時可能係我地日日對住佢, 少少野都會覺得佢有問題, 我而家都睇開左d...

禁止訪問

大宅

你唔可以太緊張,我的孖b8個月大,我都係同工人一齊湊,你要信任佢先得,雖然有時好勞氣,想唔用,自己湊哂或比人湊,但係我同c6都想日日對住孖b,真係好開心,諗到呢點,就會叫自己唔好要求太高,可以多d時間對住孖b就算喇!唔知其他mama係咪同我一樣?
孖b過咗4個月大會好湊好多,我而家除咗隔日同工人一齊帶孖b出去玩之外,有時我會帶一個出街去減壓,唔好俾自己太大壓力,對bb唔好,睇住佢哋慢慢成長,真係好開心,一齊努力啦!add oil!!!!!!
原帖由 charlielee 於 10-7-19 12:42 發表
最慘係我有些心慌, 因為同工人(BUN BUN)唔係好BUILD TRUST YET. 佢嚟了3個月, 有了BB後我完全人叮人, 一步都唔敢落街, 除非多個人係到, 驚佢"整"到個仔, 我都唔知這個心理障礙幾時消除, 你們會這樣嗎? ...

別墅

我本身有個大女(2 years old), 而家佗緊孖仔, 都做唔到野啦... 我有阿媽幫手, 本身有個工人, 請左陪月, 唔會請多個工人, 一來冇地方, 二來d工人好煩, 希望everything all right la ..

別墅

原帖由 carmenc026 於 10-7-25 22:14 發表
你唔可以太緊張,我的孖b8個月大,我都係同工人一齊湊,你要信任佢先得,雖然有時好勞氣,想唔用,自己湊哂或比人湊,但係我同c6都想日日對住孖b,真係好開心,諗到呢點,就會叫自己唔好要求太高,可以多d時間對住孖b就算喇!唔 ...

無錯, 我之前都好忟個工人, 我而家說服自己佢湊得惦孖b就算啦, 佢醒就唔係來同我打工做工人...咁我先無咁唔開心.

有時真係要同bbs出去散下心, 唔係真係會crazy...

等待驗證會員

我唔係全職湊孖B, 但每日放工返去湊, 假日湊孖B, 有時湊足一日, 都覺人會癲

本身湊初生BB都已辛苦, 孖B 仲要打孖來
每日要等2個B一齊訓覺, 真係好難
因我細孖朝早係唔多訓覺的
即使佢地2個訓左, 自己又要做下家務, 食野
講真, 一日真係無私人時間
到時訓覺, 又唔敢訓太淋
因我半夜都會起身望下孖B, 有無比野壓住, 有無嘔奶, 總之望下佢地先放心

次次同朋友及同事講, 大家都唔會明白湊孖B的辛苦
唯有上來同大家傾下

我大孖呢個月, 明明戒左夜奶
但每晚4AM仲會醒, 又係度叫
怕佢嘈醒細孖, 唯有焗抱佢氹佢再訓
搞搞下又天光, 我都要預備返工
所以我返工都無晒精神
以前扮靚的我, 家下每日都係求其梳洗就返工

大家努力吧! 我相信孖B 頭幾個月一定係湊得辛苦, 到6個月識坐, 食糊仔粥仔時會好D
孖B 大了, 係換來雙重開心, 今日的辛苦, 都係值得的

禁止訪問

別墅

原帖由 囡之孖b 於 10-7-29 02:14 發表
我係全職嫁,我有左twins,日日嘔都死,工都返5到,有了2個幾月就冇做野,直到依家twins一歲5個月啦,坐月時有人幫手之外,其他時間都係我自己揍twins,一對二,時間好快過,仲好忙,咩都係自己做晒!!!但都慣啦,哈哈哈 ...

hi,
我比你1萬個叻, 1個人handle孖b實在係mission impossible, 我同1個工人一起湊都係just fit....孖b 3個月後係好湊d, 我孖b而家5個月我已覺悶啦, 成日想返出來做野....

首頁

尾頁

跳至