跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔今個月9號歲半啦~佢之前都會食到2-3餐飯, 早晚一餐奶. 唔知點解呢個月開始變左一日3餐奶, 食少左飯. 食量好似少左咁. 佢本身已經係細碼b, 宜家歲半都仲係得20磅多d. 同埋, 佢宜家一食飯就會走黎走去, 坐唔定. 佢會唔會算係偏食??係咪算係唔標準呀??好擔心呀??
請問有冇媽媽知道有咩方法令佢吸收多d營養.

男爵府

我個仔情況同你差不多,都係細B,重量都差唔多,不過佢連奶都唔係飲好多,你試下煮杰少少既粥仔,可能佢唔願趙反. 我個仔就好懶,唔願趙,又唔願坐定定,不過我都一定要佢坐,最多食耐D.或都用湯撈反.
原帖由 pcdog0517 於 7/7/2010 20:33 發表
我個仔今個月9號歲半啦~佢之前都會食到2-3餐飯, 早晚一餐奶. 唔知點解呢個月開始變左一日3餐奶, 食少左飯. 食量好似少左咁. 佢本身已經係細碼b, 宜家歲半都仲係得20磅多d. 同埋, 佢宜家一食飯就會走黎走去, 坐唔 ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔又係呢排唔肯食飯, 以前都肯坐定定食飯or粉, 而家就咩都唔肯食, 唔知係咪呢排天氣太熱呢, 攪到佢地無哂胃口...

男爵府

我就唔關事,我個仔巳經維持左好耐.
原帖由 jackymum 於 8/7/2010 10:08 發表
我個仔又係呢排唔肯食飯, 以前都肯坐定定食飯or粉, 而家就咩都唔肯食, 唔知係咪呢排天氣太熱呢, 攪到佢地無哂胃口...

大宅

原帖由 上等人 於 10-7-8 00:33 發表
我個仔情況同你差不多,都係細B,重量都差唔多,不過佢連奶都唔係飲好多,你試下煮杰少少既粥仔,可能佢唔願趙反. 我個仔就好懶,唔願趙,又唔願坐定定,不過我都一定要佢坐,最多食耐D.或都用湯撈反. ...

湯撈飯?對個胃唔好喎...

複式洋房

咁樣應該點樣先可以令佢地食多d野?

原帖由 meilo 於 10-7-8 15:53 發表

湯撈飯?對個胃唔好喎...

男爵府

回覆 1# pcdog0517 的文章

食加營素.

複式洋房

我個仔佢由細到宜家都係飲緊森永奶粉.
之前佢一歲多都知道佢輕過人, 想比佢試下飲加營素.
買左一罐試下. 不過覺得隻奶粉好甜同埋好難溶.
你bb係咪試過飲左ok呀??可以令佢地唔願食野都會吸收到營養呀??見到佢仲奀過人真係好擔心呀~

原帖由 上等人 於 10-7-9 00:24 發表
食加營素.

複式洋房

加營素實在太甜, 護士姐姐比左幾包試用裝比我, 我個仔飲左3包(分三日飲)即時有痰, 咳左幾日仲要去睇醫生, 真係唔試好過試!
我個仔唔係細碼b, 不過佢食飯都係唔專心, 又要開電視又要玩具先肯食, 有人叫我咩都唔比佢先可以練專心, 我試過, 佢真係一粒都唔食....

男爵府

回覆 2# pcdog0517 的文章

我個仔飲完就無痰,重大隻左.因為我只係比少少佢,撈落奶到.

複式洋房

上等人: 想問下你係點樣溝少少落D奶度呀??分量又係點呀??
我都想個仔大隻D呀??你個仔食左幾耐變大隻呀??

複式洋房

上等人:你有冇facebook呀??大家一齊交流下呀~

原帖由 上等人 於 10-7-10 00:55 發表
我個仔飲完就無痰,重大隻左.因為我只係比少少佢,撈落奶到.

男爵府

回覆 2# pcdog0517 的文章

我將平時一安奶粉換左加營素, 跟住加營素個份量加多減少, 其實你可以試下因, 因為個個唔同. 只係一個月,呀仔大隻左.

別墅

我個仔都一样唔多鈡意(以為佢唔開胃)食嘢....一個月前開始日日煲淮山次實水...用來煲粥仔同開奶...起初真的明顯食多咗開胃咗, 我當然好開心啦...但過咗兩星期..條友仔又好似還原基本步, 每次餵佢食飯都好似大鬧法一样….餵每一啖要花上五分鐘 (記住係包括由dummark大口塞啖粥入去, 再等佢含响嘴, 再要不時r吓佢塊面提醒佢哨同吞….)…真係又有EQ餵到冇EQ!!!
但自上星期经我有豐富帶小朋友经驗的舅母教路, 原來真的不要太仁慈, 要記住傢吓的小朋友只会有營養過剩, 絕小營養不良的.
所以, 我上星期開始我準時餵午歺同晚歺, 定一小時為上限, 唔食就冇得食, 但要記住响收檔前要同佢有目光交流咁同佢講, 你唔食媽媽就收嘢, 下一歺先再有傢啦, 之后就還佢自由. 而奇積就會响下一歺時间出現.
當我還在準備開檔時, 佢已經要自己爬坐上highchair等食mum mum….效果係非常明顯, 食得快靚正…very good!!

仲有, 因為佢早食晚歺(around 6pm), 當我們下班食飯時 (8:30pm), 佢都會有時貪得意同我哋一齊食飯. 有時佢都可以自己用spoon食一小半碗白飯, very goodboy!! 所以, 一定要佢覺得食飯唔你苦事, 同佢攤長嚟食辛苦自己幸苦佢呢!!!

男爵府

回覆 1# denyoung 的文章

多謝你同我地分享呀. 好有用,我都要試下先.有成績就話你知. 你係咪0901媽咪呀.

複式洋房

第一係一定要佢坐係high chair 食飯,因為你比佢走慣,以後就有排煩。你話比佢聽唔坐highchair 就無得食,佢肚餓就唔反抗。

第二奶真係唔洗食咁多,因為奶本身熱量高,飲飽奶就無胃口食飯(係兒科醫生梁淑芳講o既)。我仔仔係奶粉敏感o既,所以無飲奶,佢每日可以食3餐飯一餐粉(大人飯碗滿一碗),中間仲有食吓生果同餅仔。

第三請問你煮咩餸?可能太悶?太無味?我通常每日都用唔同的材料,好似紅蘿蔔﹑南瓜﹑菜(不同類的)﹑西蘭花﹑corn等,有o的可以搞碎佢撈落飯到,有o的就切粒粒比佢自己用手or 用叉食。而肉我每餐都不同的食豬﹑雞﹑魚... 因為佢唔飲奶所以食物方面我比較著重營養均衡。

第四,你說到偏食,請你留意佢係某幾種食物唔食,定係食咩都食少量o左?如果係量的問題,即係佢根本唔肚餓(同你比得多奶有關?) 你留意吓啦.. 希望幫到你。

別墅

回覆 2# 上等人 的文章

yes.. My son's bday is Jan 04, 2009. How about yours?

別墅

cammielilu,
可以講下你BB既食野schedule嗎。因我BB又係奶粉敏感,我都想同佢食少餐奶。但佢其實唔鐘意食肉同魚,我都唔知點同佢食多餐飯。

男爵府

我係JAN 13呀. 我係FTM.有時間可以多D交流下.
原帖由 denyoung 於 18/7/2010 18:45 發表
yes.. My son's bday is Jan 04, 2009. How about yours?

別墅

回覆 1# 上等人 的文章

Ho r...

btw, what's FTM ?? facebook?

首頁

尾頁

跳至