懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人由BB出世後一直都同狗一齊住?
BB係冇問題架?

其實呢個post主要係比老公睇,說服老公既
thanks~~

大宅

我老婆都有左, 我都會繼續養隻狗落去.

我老婆都有左, 我都會繼續養隻狗落去. 其實係完全無問題. 絕對唔會對大肚婆同小朋友有影響. 唔使咁擔心.
你養得隻狗, 就要養佢一世, 買佢果陣都要諗清楚. 隻狗都係一條生命, 如果你俾你阿爸阿媽唔要, 你個心都會好難過, 好唔開心. 將心比已, 隻小狗都會好難過. 有好多狗仔真係會屈屈而終. 養得就要照顧佢一世.

加上屋企有養動物, 第日會令小朋友有多一點愛心同責任心. 所以對小朋友都係好事.

不過如果你有養貓既話, 就要小心一點. (呢點唔會發生係狗既身上) 因為貓既便便有機會會對大肚婆唔好. 所以如果養貓既話, 就更要注意衛生問題. (當然最好係老公執貓便便)
http://www.hkheadline.com/pet/pet_content.asp?contid=58143&srctype=g

任何人只須注意個人衛生,接觸動物及其糞便後徹底清潔雙手, 係無問題既.

大宅

我自己都有養狗,bb會在年尾出世~
我無想過因為bb而唔要我隻狗,隻狗養左咁多年,已經當左係自己的仔女,唔可以因為另一個仔女而唔要佢~

到時買部空氣清新機咪得low~最多初初出世時唔好俾狗狗入bb房,其實大把人有bb都有養狗喇~在清潔方面做返好d就得家喇~~~

子爵府

我只係覺得. bb最好遠離d動物.. 動物還動物... 唔怕一萬, 只怕萬一!

唔係叫你遺棄隻狗. 只係叫你諗個方法..!

e.g. bb房. 隻狗唔可以入去! .如果bb同隻狗一齊! 一定要有人睇住!!!!!!

要記住. 如果有乜大吉利是既話...最心痛既只有你同你老公!

大宅

我屋企有一貓一狗 一直都養開, 由未大肚到生埋亞b, 而家亞b滿左月都有養, 唔會因為bb而放棄佢地啦, 要做個負責任既主人. 而且bb都無任何問題....
果時我都問過醫生, 如果媽咪一直都有養開寵物, 基本上個bb已經有抗體架啦!! 所以放心養啦.....

大宅

我明白你既心情,我上一胎,初初有時都係咁!養左隻狗好多年,有左又驚!但其實最怕係弓型虫影響胎兒,呢個你可以叫醫生幫你驗,我個時驗過,冇事,其實唔係個個養狗都會有抗體,個狗冇就係冇,最緊要係注意衛生,d便便你咪唔好掂囉!
個仔而家歲幾,好健康,冇敏感,仲成日同隻狗玩,放心啦!外國好多研究話如果家中有小動物,bb有敏感的機會會少d架!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有大女果時,同2隻狗一齊住,個女有鼻敏感同皮膚敏感,最後有氣管敏感..
而細女出世後仲有隻狗同住,細女有鼻敏感同皮膚敏感.

複式洋房

我由有咗到依家 bb 6月出咗世, 一路飬住狗 (仲要一整瞓) 都無問題.
有咗嘅時候就由老公幫手執便便囉, 不過我自己到 8 個月嘅時候都仲有一個人帶狗狗去公園玩. 如果係大狗就唔好啦, 拖唔住啦. 同埋熱天都唔好, 因為大肚難呼吸d, 好易見頭暈.
出咗世, bb 房依家加咗欄唔俾狗狗入, 而因為 bb 未滿月我地都唔抱佢出房, 而且房入邊 24 小時開空氣清新机. Touch wood, bb 暫時未發現有敏感.
不過狗狗有少少妒忌, 我同老公一齊喺 bb 房佢會 "r" 門, 我地都要 care 佢多 d, 俾多咗零食, 所以呢個月佢都肥咗...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都養左2隻八哥,亞女未出世養到依家,亞女都2歲半,咩事都冇,細B9月出世,亞女都不知幾鍾意2隻狗,成日攬住佢,最主要係個人衛生攪得好就沒問題。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

禁止訪問

大宅

我下個月生得,早幾個月就開始教隻狗,唔準踩上我個身,而本來佢同我哋同一張床,咁就依家要佢瞓廳,又加咗個安全閘,作用係令佢個地盤意識無咁強,無咁裙腳仔, 到時唔會嫌bb霸佢間房. 你播定bb喊聲(上網搵)等佢習慣,bb未出院就俾穿過的衣服狗仔聞吓. 回家後俾抱狗仔聞吓bb,我識好多人都堅持唔放棄隻狗, 而bb頭幾日可能會俾狗吠聲嚇醒,但係拍吓bb安撫佢,好快就習以為常,狗吠都唔怕,吠都唔醒!

大宅

我有三隻狗, 未有BB時已養, BB係今年3月出左世, 但一路都無諗過唔要佢地, 雖然三隻野都幾麻煩, 成日係屋企MARK 位, 但我地都係係BB房度裝左欄, 等D狗少D 入去
大住肚個時, 帶狗去睇vet, vet叫一定要比 狗食定杜蟲藥, 咁就可以防止寄生蟲
初時都驚BB返到屋企會比狗吠聲嘈醒同嚇親, 但結果係無事, 佢聽到狗吠都仲可以訓, 可能係我肚度已慣左咁嘈既環境
另外, 其中一隻最AGGRESSIVE個隻狗, 對bb既喊聲唔慣, 唔知咩事, 一聽到就吠, 但過左兩日, 佢慣左喊聲, 已經當無事發生, 因為bb而家只係weekend先返黎住, 有時我地睇bb d video, 有bb喊聲, 隻狗明知bb唔係屋企, 但會走去佢個房門度搵bb, 個樣覺得好奇怪咁, 哈哈
講真, 係頭一個月, 我地都有抱bb出廳, 都無欄開d狗, 由佢地坐係附近, 比佢地聞下bb 腳仔, 習慣下咁, 佢地又無話唔like bb
不過咁, 始終都係要小心睇實d, 點都唔會比bb同狗獨處, 而家bb 3個幾月, 咁就開始諗定要搵個bb遊戲圍欄比bb係入邊玩, 隔一隔開d狗咁

別墅

我有隻大狗....金毛黎ga....一齊生活左好多年了....我bb而家7個幾月大....日日都同狗狗一齊玩..一齊訓....我bb只係皮膚比較敏感..但係醫生話大大下就會ok的....我發覺bb同狗狗一齊玩的時間係特別開心

別墅

原帖由 rubbinma 於 10-7-13 14:15 發表
隻狗係自己買,鍾意佢先買佢番嚟,買左佢番嚟就要付責任, o係咩情況底下都冇理由唔要佢,第時d仔女唔鍾意你或者話你老唔要你,你會點?
個仔而家同隻狗都不知幾好,成日"liu"隻狗玩,又餵嘢比佢食(分享),相安無事! 個仔3個 ...

我從來冇講過話唔要隻狗,我就係會負責任所以先出post等大家分享有冇BB同狗一齊住既經驗...

水晶宮

樓主要加油呀!我同意樓上有媽咪講,要堅持呀!bb係你家人,狗狗都係你家人!你要堅持!幫佢地發言!為佢地係呢個家努力!

別墅

我上個月先買左隻狗狗返黎養, 人地話我痴線, 不過我覺得只要初初唔好俾佢地咁接近的話, 我相信bb同狗狗係可以共存架!!

大宅

我由未有bb都開始養隻史納莎,依架大仔都2歲半啦,一路都冇事,隻狗仲要成日比我個仔蝦,其實初生bb同狗仔都可以共處架,只要你唔好偏心,bb出左世你都要對狗仔好,初初就要隔離佢地,好似狗仔係房bb係廳,等個幾星期隻狗聞慣bb既味就冇問題架啦!我仲要係petshop做既,依架有左bb都一樣冇問題,仔仔都好鐘意狗狗!

大宅

我個囝兩個月大,養左兩隻大狗,金毛六歲,唐狗兩歲,生之前狗狗同我地瞓,生左之後bb滿月前,我地唔比狗狗入房,但狗狗會好好奇,一有機會就偷偷入房睇bb,特別係bb喊,狗狗會unun聲咁通知我地細佬喊,滿月後,狗狗已經自由出入我間房,有時又會 Lam 下bb腳仔,touchwood bb冇敏感,狗吠都冇嚇醒bb,其實有好多紀錄片都話有動物同小朋友一齊成長係小病痛啲!

禁止訪問

別墅

原帖由 rubbinma 於 10-7-14 11:58 發表
我知道你一定會付責任嘅,大家都係愛狗人士嘛!我諗住你話要比你老公睇嘛,所以咪寫得肉緊左小小,如果令你有hard feeling, 我同你講聲sorry先!

咁又冇野,可能我自己都激動左小小
我都唔好意思...
老公已經又轉馱啦同我同一陣線...

首頁

尾頁

跳至