夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

係lee 到,有好多姐妹(包括自己)都因為第三者,而受到傷害,有好多人叫我地改下.脾氣,外表,生活圈子,增值自己等等......
但我突發奇想.....咁d c6唔洗改?唔通我哋改晒,就可以吸引c6返來????????
有冇人可以解答我d白痴問題......

係我個人奇怪念法,不喜勿插

民房

改變自己容易~改變別人係妄想 對方改唔改...無人控制到...
改好自己都係自己得益 何樂而不為呢!!

侯爵府

我都覺得係架,扮靚靚吾係淨係比C6睇架嘛,出街都要比人睇架,扮得靚D自信心都多D,改變一吓自已作風,擴闊生活圈子,令自已換然一新,比負心嘅C6見到,可能會“叮”一聲,發覺佢自已走咗寶,嘻。

複式洋房

原帖由 siusiuchin 於 10-7-17 12:59 發表
改變自己容易~改變別人係妄想 對方改唔改...無人控制到...
改好自己都係自己得益 何樂而不為呢!!
非常認同
女人一定是要為自己做多D嘢 才不會後悔!

大宅

原帖由 hellomag 於 10-7-17 13:35 發表
我都覺得係架,扮靚靚吾係淨係比C6睇架嘛,出街都要比人睇架,扮得靚D自信心都多D,改變一吓自已作風,擴闊生活圈子,令自已換然一新,比負心嘅C6見到,可能會“叮”一聲,發覺佢自已走咗寶,嘻。 ...

扮靚d~好易丫,真係自信心大d.
改作風~有小小難度,但都可以做到
擴闊圈子~唉...我本來就無咩朋友,再加上結婚多年同有小朋友要照顧,所以.......好難,好難.........

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可能我講既會好令人反感, 但係事實..........
我有個姑9, 係俾老公拋棄, 原因係.....吾係女人既女人
佢一d 女人應該要做既野都無做到, 個男人忍佢地忍左成10年, 終於忍到認識左一個俾佢更女人既女人, 咁你話個男人要邊個?
我咁樣講可能係好吾公平, 但人就係咁, 邊個吾想要好果個, 呢10年入面, 我同c6都有同姑9講佢既問題, 由無事講到出事, 佢都覺得自己無問題, 吾肯改, 一日吾改2日吾改, 咪個男人改囉, 個男人.....改到變左心

民房

除左扮靚 我覺得仲要學多D 有智識既女人特別有自信

水晶宮

原帖由 heidi13 於 10-7-17 12:10 發表
係lee 到,有好多姐妹(包括自己)都因為第三者,而受到傷害,有好多人叫我地改下.脾氣,外表,生活圈子,增值自己等等......
但我突發奇想.....咁d c6唔洗改?唔通我哋改晒,就可以吸引c6返來????????
有冇人可以解答我d白痴 ...

呢個係要配合埋心態去做嘅 ...

如果心態係諗住改咗就可以吸引c6返黎,咁有可能你會失望 bor ... 因為你始終係圍繞著呢個男人去轉、去做嘢,但佢返唔返黎唔係你可以control 到。

但如果心態係為咗想自己好、想自己開心、想自己更進步,所以去改善 ... c6返黎只係順便只係 bonus,咁你一定唔會失望、一定可以好持久去精進自己。

前者心態顯示你仲未放開;後者係你全心放開,流露真我的表現,它令你整個人煥然一新,肯定比前者所表現出黎嘅沉重更加吸引人 ... 咁,想像到兩者所將會造出黎嘅效果嘅分別未?

瑪瑙宮

咁又唔係呀,未離婚前同朋友真係無咩聯絡,因為嗰隻嘢唔鍾意同我D朋友食飯,各樣,依家離咗婚,反而同朋友有D活動都會叫埋我同囡囡,不過今年幫囡囡報咗英文班同跳舞,要就時間先出席到,所以先少咗咋!!
原帖由 heidi13 於 10-7-17 19:19 發表

扮靚d~好易丫,真係自信心大d.
改作風~有小小難度,但都可以做到
擴闊圈子~唉...我本來就無咩朋友,再加上結婚多年同有小朋友要照顧,所以.......好難,好難......... ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

瑪瑙宮

我想問下姑9點樣做唔係女人嘅女人呢??THX
原帖由 心抱 於 10-7-17 21:24 發表
可能我講既會好令人反感, 但係事實..........
我有個姑9, 係俾老公拋棄, 原因係.....吾係女人既女人
佢一d 女人應該要做既野都無做到, 個男人忍佢地忍左成10年, 終於忍到認識左一個俾佢更女人既女人, 咁你話個男人要 ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

好媽媽勳章

係囉!!其實真係好唔公平,點解我地就要改變自己就晒個老公,個老公唔使改去迎合我地?!?!

如果結婚係一個套餐,唔可以淨要老公D好野唔要佢D衰野...咁我自己夠係一個套餐啦,老公都唔可以淨食甜品唔飲湯!!如果要就要接受埋我D衰野~~

大宅

我知道改係為自己e改變
但C6一D都唔改,真係火都黎
有時都念,復合係唔係好事?.......
可能唔再信任c6有關.........

同佢似同屋主,多過夫婦.......唉

所以先想問吓......c6復合後應否改變佢ga心態,同相處太度?
如果c6無改,是否c6根本唔想留底?

大宅

原本我改變...唔再留意c6既事件,唔比壓力
係因應c6想我咁........我跟著做
但近日我發覺,我真係可以唔再關心,同緊張佢既事...

可能我開始放棄我哋既關係.......
我開始迷失,唔知自己想點........唉

我係個好矛盾ga c9............hehe

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一直都覺得就算女人幾唔似女人,個男人有第二個都係錯囉!!愛一個人唔係應該包容既咩??我有個FD,靚女黎架,識打扮,煮飯洗衫乜都做齊,屋企亦有D錢,俾佢老公適當自由,最後呢??佢老公將佢趕走!!因為佢老公有第二個女人!!難道我FD又要檢討??我好討厭D人,當個男人有外遇時,就叫個女人檢討自己!!認真講無事無幹,你唔會去改變自己,到有事時改變自己,但最後結果係一樣時,個種痛,仲痛過未改之前呢!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

水晶宮

原帖由 unicath 於 10-7-19 12:49 發表
係囉!!其實真係好唔公平,點解我地就要改變自己就晒個老公,個老公唔使改去迎合我地?!?!

如果結婚係一個套餐,唔可以淨要老公D好野唔要佢D衰野...咁我自己夠係一個套餐啦,老公都唔可以淨食甜品唔飲湯!!如果要就要接受 ...

關鍵在於:改變並不是為了老公呀,而是為了自己,為了自己成為更好更進步更快樂的人呀!既然不是為了老公,也就根本沒有迎合和遷就這回事了。

看不到這個關鍵,內心便會存在很多疙瘩和resentment,這樣是不能有效地把自己提昇的,也更是夫妻關係的殺手。

我看樓主post 這個topic,我以為她是基於想要老公回頭,再來問有關自我改變的問題 ... 既然是自己想要老公回頭在先,那就只好自己先作出改變了;自己可以選擇不去改變的呀,什麼也不做,但又想老公回頭,那就只好乾等老公、把主導權交在他手上了。

話說回頭,愛是沒有公平的,愛裏更不應有計較。要是講求公平計算,付出多少就一定要得到多少回報,那麼你也只能得到非常有限的愛。

註:以上純屬個人觀點,不喜勿插!

水晶宮

原帖由 heidi13 於 10-7-17 12:10 發表
......
但我突發奇想.....咁d c6唔洗改?唔通我哋改晒,就可以吸引c6返來???????? ...

c6不是唔洗改,而是,我深信兩性相處是互動的,因此,你先改變自己,那麼你對c6的看法、態度和表現都會改變,隨之你c6會因應而有所反應 (對你的看法、態度和表現) ... that is,他會受你的影響而不知不覺間去改變了。(註:這是 influencing 而不是 controlling 地去改變了對方)

舉一個簡易例子,你試下分別冷漠地和熱情地向c6說同一句說話,你看看他的反應有何分別。明白了嗎?要改變別人,先要改變自己。

給點耐性和時間吧,只要你持繼維持到那些好的改變,你c6會看在眼內,回饋你好的回應的。記著,他時刻在觀察著你的呀,如果你仍是老樣子,或者時好時壞、反反覆覆,那他也沒有信心你就是他想要的人呀!

大宅

先問心, 妳地復合既 E 段時期, 妳老公真係無改咩???

不會吧! 只是妳去比較妳做得多 d 咁啫, 係咪? 妳點解要去計較付出既先後次序呢, 邊個多 d 少 d 呢, 最重要不是結果嗎?

佢有付出既, 不過佢唔係妳心入面嗰條蟲, 唔岩妳心水啫. 反過黎睇, 妳做既改既可能妳自己覺得好勁, 但又可能唔岩佢心水架喎, 係咪先, 唔好只係用妳角度去睇囉! 比心機啦, 反反覆覆正常不過, 堅持! 大膽d趕"心魔"走吧, 努力!

大宅

原帖由 janet 於 10-7-20 09:30 發表
我好討厭D人,當個男人有外遇時,就叫個女人檢討自己!!認真講無事無幹,你唔會去改變自己,到有事時改變自己,但最後結果係一樣時,個種痛,仲痛過未改之前呢!!

Janet, 我咁講唔知岩唔岩聽, 要贏人... 先要贏自己.

其實改善自己最得益係自己, 令自己思想行為更成熟, 不計較, 不挑剔, 不強求, 所以即使最後結果係咪同c6繼續, 焦點不是在得唔得回個 c6, 而是最終得回迷失既自我. 亦正正如此改變自己既心態去看萬事萬物, 才可治癒心中既傷口. 所以有 d mami 會勸人先改自己檢討自己, 不是否定 c6 冇錯, 佢肯定係錯, 但控制唔到佢, 只可控制自己.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 全為愛 於 10-7-21 00:30 發表

c6不是唔洗改,而是,我深信兩性相處是互動的,因此,你先改變自己,那麼你對c6的看法、態度和表現都會改變,隨之你c6會因應而有所反應 (對你的看法、態度和表現) ... that is,他會受你的影響而不知不覺間去改變了。(註:這是 inf ...

無論如何,改變自己係容易過改變另外一個人,我在同我老公發生左事之後,佢都講話我改變左好多,多到佢諗唔到我可以係咁!

我同佢講,因為佢氹得我好開心,所以我無可能唔改變,所以佢而家好落力氹我開心咖。

以前我唔會用傾咖方式去同佢解決問題,咩都係命令咁,講多一句都唔會。

以前叫佢快啲返嚟食飯,我會真係講快啲返嚟食飯AR,現在我會講放左工,快啲返嚟食飯,可唔可以AR? 同一句說話,後面個句好聽好多。

樓主,你老公可能未發現到你改變,你可以同佢傾吓,講你為佢改變左啲咩,問佢有冇發現,有啲男人係要點先明咖。當大家打開左個話題,多左野傾,會開心好多咖。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 rainbowhere 於 10-7-21 01:13 發表

Janet, 我咁講唔知岩唔岩聽, 要贏人... 先要贏自己.

其實改善自己最得益係自己, 令自己思想行為更成熟, 不計較, 不挑剔, 不強求, 所以即使最後結果係咪同c6繼續, 焦點不是在得唔得回個 c6, 而是最終得回迷失既自 ...

你講得岩聽!!但個問題都係,我認為換一個方式說呢一句話,會好好多!!例如,可以話,你覺得自己有冇咩做得唔夠好,而家做好D,等佢唔可以有位入,又或者係,不如你試下咁咁咁!!唔知點解,我覺得叫人"檢討"呢句說話真係好難聽呀!!我真係好憎呢句說話!!所以我從來都唔會講!!我相信性格改變命運!!改左最大得益當然係自己!!但有時真係說話用訶同埋語氣既問題!!!

就好似我成日講,D人一聽到個男人有外遇,開頭係會覺得個男人好衰,但之後會講,你都應該檢討下自己先啦!!我聽到呢句就覺得火呀!!就好似前幾個POST我講既例子一樣,她每一樣也好,偏偏她的EX仍然有其他女人!!我沒有叫她檢討,我只說,會唔會有D事,你做得未夠好!!但最後我都會加一句,男人要搵其他女人,佢已經冇誠信可言,就算俾你同佢係返埋一齊,可能比現在更辛苦!!除非你真係好愛呢個男人!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

首頁

尾頁

跳至