自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我見課外活動果邊無人覆我,所以向呢到問o下大家,有無家長小朋友向呢3間學緊?
導師好唔好?
想長遠學,囡囡快4歲所以想搵一間好D的ballet學校比佢學

公爵府

葵青劇院毛妹
荔枝角小公主
葵芳香港藝術團

琥珀宮

你咁問當然冇人答到你,哈哈!如果有小朋友係呢三間學校學過,機會率幾低。

我只能答你毛妹呢一間,阿女係呢間上芭蕾舞,唔平但唔夠王仁曼貴,幾公道,唔會規定一星期上兩堂,係每年1月至5月,為預備考試先需要上2堂。

至於師資,大都係出自毛妹自己既學生,阿女果班老師就好穩定,學左幾年都係果兩位老師。每年考完試之後,就會預備8月份表演,佢地會演出一個古典劇目,係大劇院演出,家長接受到呢類既活動都唔錯。

其餘兩間答唔到你,通常佢地可以俾你試堂,你可以要求第一堂隨堂觀察,睇下小朋友既反應,與及老師既教法。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 20:36 發表
葵青劇院毛妹
荔枝角小公主
葵芳香港藝術團

如果只得呢3間, 第2, 3間唔考慮!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 20:36 發表
我見課外活動果邊無人覆我,所以向呢到問o下大家,有無家長小朋友向呢3間學緊?
導師好唔好?
想長遠學,囡囡快4歲所以想搵一間好D的ballet學校比佢學

如果淨係呢3間我諗毛妹會好d~
每年一至六月左右要上兩堂,因要準備考試~
上到grade3就一星期2堂~

公爵府

小公主呀女以前學過,不過佢讀k1之後就無再學,聽聞毛妹係出名但有咁多間,唔知葵青劇院果間好唔好?
我今日去望過,係小學姐姐,入面都有十幾人,如果幼童班咁多人,老師照唔照顧?
3間學費差不多,最貴反而係香港藝術團,佢話只可考北京個試唔考皇家

公爵府

原帖由 chloemami618 於 10-7-18 21:20 發表

如果淨係呢3間我諗毛妹會好d~
每年一至六月左右要上兩堂,因要準備考試~
上到grade3就一星期2堂~

上2堂要幾錢個月?
你咁講即係基本上一開始學都要一星期上2堂,我仲諗住$5xx一個月唔算貴tim~
我打過去尖沙咀問,佢叫我星期六自己去睇o下同問導師

男爵府

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 21:24 發表

上2堂要幾錢個月?
你咁講即係基本上一開始學都要一星期上2堂,我仲諗住$5xx一個月唔算貴tim~
我打過去尖沙咀問,佢叫我星期六自己去睇o下同問導師

如果初學係一星期一堂,每年大約5-6月考試,
咁考試前嗰幾個月先要跳兩堂~
你囡囡跳grade幾呀?

公爵府

我女好細個咋!3歲幾,開學先4歲

男爵府

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 21:40 發表
我女好細個咋!3歲幾,開學先4歲

你可以問吓有冇得試堂,如果有你可以去試咗堂先,
睇吓囡囡鍾意喺邊度學,再決定都未遲~

大宅

好媽媽勳章

我細個喺尖沙咀毛妹學架, 不過又係例牌半途而廢嗰隻

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原來毛妹有口咁耐歷史ga拿

原帖由 洗手盆 於 10-7-18 21:52 發表

公爵府

問過毛妹無得試堂架!

子爵府

我小朋友响香港藝術團學左半年. 佢係北京舞蹈學院芭蕾舞考試課程, 睇你覺得係咪OK.

琥珀宮

收夠籌囉。當年阿女係尖沙咀試左一堂架,仲俾我入埋去睇佢上堂,我都係睇宣傳單張可以試堂先去咋。

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 22:40 發表
問過毛妹無得試堂架!

公爵府

其實北京定皇家個考試好D?
我見出面多數考皇家,你囡囡讀緊咩班?
我今日去試堂,計埋我囡都係3個學生,感覺小D學生會教得好D,不過地點就唔太方便,行到去我地3個到出晒大汗

琥珀宮

北京所考既即係跟俄羅斯。香港RAD比較流行,而且國際化,如以目前黎講,出路較闊,但多年後就唔知會點勒。

原帖由 GLG 於 10-7-18 22:53 發表
我小朋友响香港藝術團學左半年. 佢係北京舞蹈學院芭蕾舞考試課程, 睇你覺得係咪OK.

公爵府

原帖由 SandyKL 於 10-7-18 23:02 發表
收夠籌囉。當年阿女係尖沙咀試左一堂架,仲俾我入埋去睇佢上堂,我都係睇宣傳單張可以試堂先去咋。
會唔會每間分校唔同呢!我要等到今個星期六睇埋小朋友上堂環境先再決定呢間,我最怕係多學生,因為女本來向青衣學o左1年,由最初4個學生到最近收成14個學生又無助教,全部都係3~5歲,miss跟本就控制唔到場面。

大宅

原帖由 洗手盆 於 10-7-18 21:52 發表

我細個都係毛妹學過呀,又係學左幾年就冇學,因實在太辛苦,我記得見到d大姐姐,考試練到個個都係度喊

琥珀宮

考試呢一度你睇番我下面個回覆。我個人比較喜歡RAD。

我都一樣唔喜歡咁多學生一齊上,一定要執,太多人睇唔哂,尤其咁細小朋友,真係要執好D,咁跳上去冇咁易走型。之前有網友話佢朋友「pat"gut gut"」,呢d就係跳得唔正確姿勢既體態。

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 23:04 發表
其實北京定皇家個考試好D?
我見出面多數考皇家,你囡囡讀緊咩班?
我今日去試堂,計埋我囡都係3個學生,感覺小D學生會教得好D,不過地點就唔太方便,行到去我地3個到出晒大汗 ...

首頁

尾頁

跳至