跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡而家15個月,識得講多謝,bye bye,ba ba, ma ma, 街街, 伯伯,喂,唔知你地阿b是否一檥呢?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔識"打打","mama","奶奶","白白",其實區成日講唔停架,不過我听唔明區講乜咋,但區明白好多野咯
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

大宅

我女女都係時時講唔停, 佢依家十四個月, 最叻講 "Really?" "Daddy" " Yes" "NANA" "MUM MUM" 同 "Hello" ....etc. 同埋佢最鍾意扮傾電話, 講唔停.

大宅

畀面勳章

我囡仲未識講野呀...仲係火星話...唉...駛唔駛睇醫生呢...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

阿仔識講爸爸, 媽媽, 恩恩, mum mum, 父父(舅父), 打打, 街街, 知知, 車車, 靚靚, 今日識係電話嗌婆婆添...其餘時間都係火星話~

子爵府

好媽媽勳章

彤彤只講火星話.....plus會拉你隻手去做佢想你做既野.mouth:

原帖由 QQ2006 於 10-7-28 23:45 發表
阿仔識講爸爸, 媽媽, 恩恩, mum mum, 父父(舅父), 打打, 街街, 知知, 車車, 靚靚, 今日識係電話嗌婆婆添...其餘時間都係火星話~
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

彤彤陪你.

原帖由 AYMK 於 10-7-28 17:52 發表
我囡仲未識講野呀...仲係火星話...唉...駛唔駛睇醫生呢...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

男爵府

我個囡最鍾意講"你做乜野呀",
媽媽, 媽咪, 爸爸, 波波, 街街, 吠吠, '1', 'a', 'h', 'g' ...

別墅

我個個14個月大, 識叫 爹爹, 媽媽, 婆婆, 貓貓, wowo, 馬馬, 鴨鴨, 打打, 街街, bye bye,寶貝, 飽飽, 餅餅, 奶奶, mum mum,仲識叫樓下隻狗"bert bert"...其餘都係火星話....

珍珠宮

BK Milk勳章

我個囡識.. 爸爸, 媽媽, 打, dog, duck, halo, bye.. 其他都係火星話.. 但佢成日都講好多野架~

大宅

唔洗咁擔心,有D BB係遲D講野架。你可以等BB 18個月返健康院,再問下醫生啦。

大宅

阿囝第一句係講: "jar 住..."(叫你幫你拎野)
跟住識講: wa wa, mama, 阿媽, baba,
最近識講: car姐(家姐), 懞懞(食mum mum), bor bor(通常係佢問呢樣咩嚟就會講bor bor), it (佢即係話叫你用力幫佢開蓋/拆盒等)....同埋zzzzzzzzzzzzz (即係叫你同佢沖涼!)其如都係外星話!

ar!仲有就係佢一喊就識講︰哎呀....

大宅

我個囝就快15個月大, 佢識講Baba, mama(但唔肯對我講), duck, 豬, 雞, dog, 兔, 魚, 燈燈, 街街, head, 但係佢行就麻麻地, 唔拖住就行到八至十步, 但好鍾意自己落床, 同埋就算幾心急, 佢都落得好安全, 永遠都係一個方向落, 可能同佢性格有關, 每樣野都小心

男爵府

我的兒子也一樣. 甚麼都不會說. 連byebye 教了很長時間了,也不會.

大宅

我bb只係識講: papa, mama, 哦哦, 哎呀, 姐姐, 魚魚, woo woo, pooh pooh

kristy

男爵府

好媽媽勳章

我個仔14個半月, 一啲都唔識行, 但講到好多嘢, 有以下
Mama, Daddy, 姑姐, EE, 姊(所有小朋友唔理男女都叫姊), BB呀
奶奶, mum mum, 包, 餅餅, pple(即apple), H (即Orange), 飲呀, 俾
喂….搵邊位 , 加動作 用電話放係耳仔到, 有時講”你聽”
同任何人講bye bye 加動作, 電視節目做完有字幕出就會講byebye, 搭lift時有人出lift佢又會同人講byebye
呢個呢??? 佢見到啲嘢想知道係咩個時會講架
謝謝, 每次攞完對方啲嘢之後會講”謝謝”或”多謝”

我講大部分嘢, 仔仔有8成明白, 我每次同佢講完嘢後, 再問番佢明唔明, 仔仔點頭

][img]

大宅

回覆 1# Okaya 的文章

哈哈...阿囝講野勁唔叻..但....

佢九個月識行、十個月參加跑步比賽跑60m唔使一分鐘! 十二個月識原地自轉同埋向後行(所以撞穿頭入咗院)、十四個月可以向後 由屋頭行到屋尾唔會撞到野......十四個月可以自己扶住扶手上落樓梯 ....基本上佢家陣係"唔識行"佢淨係一日喺度跑同埋爬上爬落.....

所以我認為個天都係公平既.....每個b梗有樣野可以冧到啲大人!呵呵..其實再過多幾個月..個個bb同乜都識!

子爵府

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

咁長既說話都講到, 勁ar!
我個b都會講"我要飲奶奶", 不過淨係我呢個亞媽先聽得明, 其他人就聽唔到!haha!

原帖由 babycute2009 於 10-7-30 00:02 發表
我個囡最鍾意講"你做乜野呀",
媽媽, 媽咪, 爸爸, 波波, 街街, 吠吠, '1', 'a', 'h', 'g' ...

大宅

好媽媽勳章

我個女都係成日講火星話,不過佢都會講dada,mama,恩恩!有時問佢叫咩名,佢識答佢既英文名,幾得意架!

洋房

會講dada,mama

首頁

尾頁

跳至