論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

間屋干淨咗;
隻狗自己識得去厠所;
乖女自律咗;
我心情開朗咗;
D花好多佢走之前晒死咗;而家未死果D強壯咗;
終於有番兩個厠所;
慳埋三千幾蚊當自已發咗!

男爵府

恭喜你

侯爵府

點止慳3千蚊, 仲有電費, 水費...一路賺番...

原帖由 mtqueenie 於 10-7-28 14:59 發表
間屋干淨咗;
隻狗自己識得去厠所;
乖女自律咗;
我心情開朗咗;
終於有番兩個厠所;
慳埋三千幾蚊當自已發咗! ...

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔止慳$$, 最最重要的就是心情也靚晒

我個ex 工人走咗之後, 想死既植物都即是生晒.....唔通連植物都唔鐘意佢

大宅

好媽媽勳章

[quote]原帖由 leekung261105 於 10-7-28 15:20 發表
唔止慳$$, 最最重要的就是心情也靚晒

我個ex 工人走咗之後, 想死既植物都即是生晒.....唔通連植物都唔鐘意佢 [/quote]

大宅

回覆 1# mtqueenie 的文章

是的 現在雖然自已辛苦D 但最小不用看工人面色做人

大宅

沒有工人一個月(開心日子)

我都係沒有工人足足1個月,
間屋清潔左, 小了'頭髮'在地上(因為全是工人D頭髮)
煤氣由600幾, 變了200幾.
個仔(16歲)生性了, 幫手煮飯和家務,
須然辛苦D, 放工要買'送'/煮飯, 清潔家庭, 洗熨衣服, 照顧2隻貓,
但覺得好開心, 個家終於係我, 唔洗樣樣'咋頸就命'. 樣樣洗大了.
我是一個請了16年幾工人的僱主感想.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kc2021 於 10-7-28 15:30 發表
須然辛苦D, 放工要買'送'/煮飯, 清潔家庭, 洗熨衣服, 照顧2隻貓,
但覺得 ...

完全同意!

伯爵府

totally agree!!!

侯爵府

咁得意,隻狗識得自已去返厠所都有嘅?
如果我工人走咗,肯定我會辛苦咗。

大宅

醒目開學勳章

我也是, 沒有工人個多月, 屋企少左頭髮, 自己心情好左, 有番兩個廁所, 不用睇人面色, 有番間屬於自己既屋, 水電單未到, 我估會慳唔少.

總括來講, 找唔到原要我請番呢班飯桶.

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 monkey05 於 10-7-28 15:55 發表
我也是, 沒有工人個多月, 屋企少左頭髮, 自己心情好左, 有番兩個廁所, 不用睇人面色, 有番間屬於自己既屋, 水電單未到, 我估會慳唔少.

總括來講, 找唔到原要我請番呢班飯桶. ...

其實我之前都係無工人3個月, 心情好咗, 但就比較忙
我都想唔再請工人, 但最煩就是阿仔只得4歲, 細b又將會在11月出世, 所以我仲有12年要睇人面色阿, 陰公~~

大宅

其實, 10幾年前工人質素比較高,
比較唔'計較', 多勞,早起唔會懶,
唔借錢, 克勤克儉, 最終想賺錢回鄉.

但現在 D 工人, 講大話, 懶散, 講電話,
沒有質素, 唔想學, 話辛苦, 沒有記性,
講求享樂, 最好日間沒有人, 沒有老人家,
最好得2公婆.

重要求多多, 放假'早出晚歸', 24小時休息
唔做野, 33元最低工資, 你們'翻歸'啦 !

大宅

恭喜你

大宅

認同. 新個班80s工人, 係屋企都係阿媽做晒d野, 咩都唔識做, 又唔話得.
我都炒左個工人成個月, 先前以為會好忙, 但原來除了早晚忙了點, 中午我還是蠻清閒的. 又少左個黑面神, 成個人都輕鬆晒.
大囝又主動幫手做家務, 佢會話: 媽媽, 無左工人, 你忙左好多, 都係等我執番的玩具啦.
我又要求佢自已沖涼和摺衫, 佢一兩日就學識, 真係令我好開心呀.

原帖由 kc2021 於 10-7-28 17:15 發表
其實, 10幾年前工人質素比較高,
比較唔'計較', 多勞,早起唔會懶,
唔借錢, 克勤克儉, 最終想賺錢回鄉.

但現在 D 工人, 講大話, 懶散, 講電話,
沒有質素, 唔想學, 話辛苦, 沒有記性,
講求享樂, 最好日間沒有人, 沒有 ...

伯爵府

原帖由 kc2021 於 10-7-28 15:30 發表
但覺得 ...

我都用了十年,希望有朝一日可以唔駛用佢地,我信我既心情和EQ會好好多!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

複式洋房

我無野做, 個bb 剛剛兩歲, 9 月返N1, 我個工人出年4月夠期, 我都想唔用工人, 但重未決定找唔找野做(可能都搵唔到), 都好煩, 我搵唔多, 剛剛夠比工人同父親&自己用, , 好似搵埋比佢, 你地都知一個工人加加埋埋都要4500-5000個月,如果唔用,自己都幾辛苦, 所以都好矛盾

子爵府

我仲有一個月後就加入勒, 前日比咗一個月通知佢, 雖然知道會好忙, 但我知道嗰種開心實在唔可以相比

男爵府

同我情況一樣, 我後悔唔早d炒佢
原帖由 mtqueenie 於 10-7-28 14:59 發表
間屋干淨咗;
隻狗自己識得去厠所;
乖女自律咗;
我心情開朗咗;
終於有番兩個厠所;
慳埋三千幾蚊當自已發咗! ...

首頁

尾頁

跳至