自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

男 = ??
女 = ??
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

大宅

如果係去指定地方, e.g. 屋企去圍棋中心(搭一程巴士/地鐵), 小三生都ok, 不過要俾手提電話小朋友.

我個仔兩年後就要自己出入.

原帖由 cookie 於 10-7-28 16:13 發表
男 = ??
女 = ??

子爵府

醒目開學勳章

我覺得要睇小朋友既獨立既程度去到邊
我一個姪女(9yrs)可以自去行去補習社 (10分鐘)
另一個就要人湊 (因佢好大頭蝦架 又成日唔見野)
但佢地同年既 所以要睇情況

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

中一啦,中學生大多自己返學。

大宅

我好保守, 個人覺得男仔中一後, 女仔就要中三後

不過我知呢個年代唔得架啦, 越唔俾個小朋友實越反叛

侯爵府

呢個問題真係無諗過添,不過有排都未到可以自已出街嘅年紀,嘻....!
不過我都覺得要睇佢平時,多吾多依頼人,可吾可以自理,獨立性强吾强,你知啦,係街度咩人都有架嘛,遇著個金魚佬都吾知點算。

大宅

me too
原帖由 麟媽媽 於 10-7-28 16:28 發表
中一啦,中學生大多自己返學。

珍珠宮

好媽媽勳章

我個男仔,我覺得佢需要小5以上先可以去一D我認為唔使過馬路,而又安全既地方,如果係跟朋友去街,我要佢中一以上

我無女,不過女都要中一先可以去我認為安全既地方,如果係跟朋友去街,我要佢中三以上

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我自己就小五時,mami or 屋企人會送我去指定約會地點(同學屋企),然後約定時間接返我。

到中一,就可講清楚比佢知,我去邊,做d乜,跟住我就自己去。第一次,係去同學屋企做project,之後,有約去溜冰,打bowling之類。咁個時好單純,相信父母係咁arm行街遇到我! 其實係check我有無講大話,同埋,係咪同我所講既人一齊! 可能我讀女校,佢地又check我幾次都alright,咁自此,我話去邊都會比 ~ 中二,第一次自己同同學仔去宿營,佢地都批!

最記得,第一次打bowling,係我約埋2個fd去,玩左個幾鐘,點知打完去埋單,先知要成幾百蚊(我地以為一局$xx錢即係每人就係比咁多錢,仲諗咁平!)
我地籌唔夠數,即叫救命,call daddy黎找數,好在daddy無鬧,淨話:嘩!你地狂碌呀? ~ 自此,先知咩叫一局幾錢!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我自己小5開始自己放學 (之前就同哥哥一齊, 佢大我1年, 高我兩級) 要行10分鐘, 過3次馬路

我兩個都係仔.. 我諗10歲應該可以自己去學嘢/買嘢

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇小朋友性格同獨立性, 我個囡都已經自己返暑期班, 要搭一程車都 ok 無問題, 但必須比個手提佢, 方便揾囡

別墅

中學啦起碼,唔知係咪我個樣好蠢,我細個時成日比人非禮!

男爵府

如果講自己與同學仔搭車出街,我細個時第一次係小六的時候。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

小五都ok嘅

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

記得以前自己小四就已經同細佬妹返學放學,亦會自己搭車去學鋼琴。

我仔唔定性,警覺性低,我諗佢至少升中先俾佢自行返學、幫我買嘢或去圖書館,因為提佢n次,佢都夠膽唔望燈唔望車就行出馬路(見人行就行) ,我個頭以前已經試過唔止一次,d學生唔睇燈俾車撞,有個中學生仲死埋。

個女就定性好多,不過而家仲細(升小一),我諗都要佢小四以上先可自行上街或返學。
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

子爵府

如果屋企樓下...我小三已經自己去...
如果同朋友出街, 就小四小五左右啦
(我記得我小四暑假, 自己帶住弟弟去行書展)
到了中一, 基本上邊都自己去, 唔駛人帶

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己就小三自己一個搭船過澳門代daddy去飲!

我個女就小四下學期開始自己行路返學放學!
小六暑假開始自己約同學仔去唱K
(佢讀女校,我都好放心!)

其實幾大都唔可以作準,
要視乎個小朋友有冇交帶,
如果俾佢出去第一次已經冇尾飛陀,
咁就唔洗旨意有下次囉!

首頁

尾頁

跳至