自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

朋友佢唔見咗係圖書館借的一本書.點算好啊? 有冇人試過啊!依家佢好驚啊

大宅

醒目開學勳章

唔駛緊張, 叫佢諗清楚喺邊度丟失, 抑或唔SURE擺喺邊, 如果仲認為可以有機會失而復得, 咁就先網上續借, 再慢慢仔細搵啦.

子爵府

原帖由 子康媽咪 於 10-7-31 18:19 發表
朋友佢唔見咗係圖書館借的一本書.點算好啊? 有冇人試過啊!依家佢好驚啊

1) 網上續借先, 有5次可以續...慢慢找
2) 真是搵唔到, 同圖書館講, 佢地有價錢, 但要on top + 20%定30%行政費....

我之前都以為唔見左, 所以打去問過, 但最終是找得番!
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都試過唔見咗本兒童圖書,賠咗13蚊,大人書可能會多啲!唔使驚!

我要記得幸福......

侯爵府

都係罰錢啫,要睇下本書幾多錢, 我朋友試過賠$45,點知隔一排係圖書館見到果本書wor,因為佢係超市唔見,可能有人拎返去

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔使緊張. 罰 $$ 囉, 又唔會有 "案底", 仲有折舊會計埋, 如果係中文書通常唔係太貴.

公爵府

畀面勳章

回覆 1# w_y 的文章

罰錢

男爵府

我之前唔見咗本書,佢收咗幾十蚊書費,沒有其他手續費。如果之後找到,可以交還退錢。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Betty媽咪 於 10-7-31 18:34 發表

1) 網上續借先, 有5次可以續...慢慢找
2) 真是搵唔到, 同圖書館講, 佢地有價錢, 但要on top + 20%定30%行政費....

我之前都以為唔見左, 所以打去問過, 但最終是找得番! ...

無咁多...
成人硬皮書要收, 軟皮書 (無硬咭, 淨係包膠嗰啲) / 原裝硬皮嘅唔使收... 好似$10蚊以內
小童書一樣, 不過有折舊率...

撇除書價, 成人書過期罰款上限$130, 兒童$25 (係以書計, 唔係睇用咩証借, 以前巿有讀者拗話佢用小朋友嘅証借大人書, 理應收小童價 mouth:)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 茄子 於 10-7-31 21:04 發表
我之前唔見咗本書,佢收咗幾十蚊書費,沒有其他手續費。如果之後找到,可以交還退錢。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

最緊要續借先,真係搵唔到就盡快係續借期內同職員講唔見左本書陪返本書嘅錢,過左期一直唔理要加埋過期交還罸款
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 bb123321 於 10-7-31 11:24 PM 發表

Yes! 先網上續借, 再慢慢仔細搵啦.

我試過自已明明還咗書, 但上綱仲話我欠1本. 我反轉屋企揾都冇, 又冇帶出亍.終於自己返圖書館揾到本書, 我估係我還書時d staff唔小心冇過機又收埋本書, then 放番落書架.

跟住 ...

好在妳夠醒,識去搵番本書。
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

風迴路轉,書已還咗成個星期了.係還個時D人唔記得<嘟>本書.唉!!:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 子康媽咪 於 10-8-1 01:07 發表
風迴路轉,書已還咗成個星期了.係還個時D人唔記得本書.唉!!:;pppp:

吓!咁都得!mouth:
開心每一天

禁止訪問

民房

原帖由 bb123321 於 10-8-1 23:36 發表

咁个case 咪同我1樣! remember 以後還書後會立即問staff 仲有冇欠書

我都試過,
一次過還十幾本書(因為屋企有三個人借書),
個職員嘟漏左一本,最初唔知,

跟住個幾鐘頭後我離開時,借書,個職員話我有本書未還,我話"吓??",跟住佢唔知點樣搵左一陣,居然響佢身邊一d書架度搵到果本書,即係話佢地嘟漏左。

所以上面朋友話每次還完書問一問佢"還哂未"是一個good practice.
(不過問題係,我每次還書唔一定全部還哂)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一定要喺還書日到期前通知圖書館並賠款,否則就要賠好多 $ ..... 好似係書價 + 行政費 + 唔記得幾多個 % 嘅賠款 tim!
路遙知馬力,日久見人心!

首頁

尾頁

跳至