自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

珊瑚宮

畀面勳章

呢條條例有左好耐啦

子爵府

原帖由 maymay1037 於 10-8-3 14:51 發表
1973年起以月租600元租住土瓜灣唐樓的租客,因業主馮少群在11年後突然「人間蒸發」,這租客在這26年來省回租金之餘,更藉《時效條例》中的逆權侵佔條例,以佔用單位超過26年為由,昨獲法庭確立她可由租客變業主,正式取得現值逾2 ...

個業主可能丁左, 幾好, 租金咁平, 條友無本生利...

伯爵府

送埋俾佢住下半世~

水晶宮

真貪心

子爵府

唔只慳左租, 重可以攞埋個業權... 如果業主突然出現, 追討番d租, 咁就...

大宅

好媽媽勳章

係呀!法例係有的,睇你好唔好彩執到筍盤,唔可以話貪心,因為法例容許,最緊要租客做足手續,登報尋人,等等....亦要記著,如果你租比任何人,就算你係好大方,唔指在D錢,但為著自己後人著想,點都要定時定候收番一元大港幣,口頭講只係租係無用,唔好以為好朋友當免費,你唔知佢D後人點!

原帖由 小可愛11 於 10-8-3 14:53 發表
呢條條例有左好耐啦

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩,無端端發達

侯爵府

咁又唔關貪心事既, 唔通個業主唔黎收租, 我要登報尋人搵返個業主黎收我租咩.

不過, 我反而擔心係, 會唔會有不法之徒, 謀殺業主架.

洋房

逆權侵佔行之久矣,外國都有唔少案例,基本上業主無執行業權十多廿年,而居住的人又定時交水電費,咁就可以將自己視為業主

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無用架, 業主有親人架嘛! 通常有樓收租都實有親人, 多到打官司爭產就會, 幾時咁易仲要等 n 咁多年至輪到個租客呀!

讀 tenant law 都會講到呢 d case, 好多時係因為戰亂....

原帖由 29XX86 於 10-8-3 16:37 發表
咁又唔關貪心事既, 唔通個業主唔黎收租, 我要登報尋人搵返個業主黎收我租咩.

不過, 我反而擔心係, 會唔會有不法之徒, 謀殺業主架.

男爵府

以前(十幾年前)聽個朋友講,佢有個朋友租住中半山舊樓,又係業主唔見咗,所以自動變咗業主。嗰陣唔識嘢,聽完覺得,嘩!咁正?唔多信。呢幾年聽咁多有關新聞就信啦

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

住住下要埋人間屋....唔知點解, 我第一時間諗...業主其實廿幾年係咪響個灶底.....無啦啦..點會人間蒸發先 租樓..冇autopay架咩? 咁耐唔比租,好意思住落去...仲要埋人間屋.....:;pppp:

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

你這輩子不還...下輩子也是要還出來...

...導遊珍語錄...

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 牛精仔 於 10-8-3 17:52 發表
住住下要埋人間屋....唔知點解, 我第一時間諗...業主其實廿幾年係咪響個灶底.....無啦啦..點會人間蒸發先 租樓..冇autopay架咩? 咁耐唔比租,好意思住落去...仲要埋人間屋.....:;pppp: ...
路遙知馬力,日久見人心!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

如果佢真係謀財害命嘅, 佢無必要去申請"逆權侵佔" & 去登報尋人啫~
佢有俾管理費, 交差餉 & 維修費, 我覺得佢唔係有心想霸㗎喎!
廿年前真係唔興過數交租 (尤其老一輩), 唔好講到個租客咁無良啦

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 54heima 於 10-8-3 17:57 發表
你這輩子不還...下輩子也是要還出來...

...導遊珍語錄...

金句

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 小倩 於 10-8-3 18:09 發表
如果佢真係謀財害命嘅, 佢無必要去申請"逆權侵佔" & 去登報尋人啫~
佢有俾管理費, 交差餉 & 維修費, 我覺得佢唔係有心想霸㗎喎!
廿年前真係唔興過數交租 (尤其老一輩), 唔好講到個租客咁無良啦 ...
咁唔申請"逆權侵佔" & 去登報尋人, 又點明正言順去要左間屋.....

有俾管理費, 交差餉 & 維修費...咁佢仲一直住, 呢d唔到佢唔比架wor....

anyway...唔係自己嘅, 咁樣要左人間屋....

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

首頁

尾頁

跳至