自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我依家有佐6個幾月~同老公決定佐係9月15號果日結婚出門~~本身話著裙掛出門~但男家話佢地鄉下(潮州)傳統上係唔可以大肚著裙掛~話甘樣會沖到我同個bb~對我同bb都不利~~既然甘樣~我屋企就話甘著婚紗出門啦~點知男家話~著婚紗白雪雪甘~過到去拜祖先唔好睇~

結果我屋企就話~(即係佢地根本一開始就係想我就甘著條紅裙出門 求求其其俾佐個女佢地算數甘)

呢件事依家搞到我好煩~男家成日都話~依家你地結婚係為個bb好嘛~又話明白結婚一生人一次~梗係想著婚紗~但又話我唔係為佐一件衫去結ga嘛~應該簡簡單單算喎~

我想知...乜大肚唔可以著婚紗出門咩??而著婚紗唔可以拜祖先咩??

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 icebee322 於 10-8-4 01:34 發表
我依家有佐6個幾月~同老公決定佐係9月15號果日結婚出門~~本身話著裙掛出門~但男家話佢地鄉下(潮州)傳統上係唔可以大肚著裙掛~話甘樣會沖到我同個bb~對我同bb都不利~~既然甘樣~我屋企就話甘著婚紗出門啦~點知男家話~ ...
9月中...即係7個幾8個月...婚紗同裙掛點著得落......

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 牛精仔 於 10-8-4 01:36 發表
9月中...即係7個幾8個月...婚紗同裙掛點著得落......
要訂做先得
你的人格如何,你的人生亦必如何!

複式洋房

我爸爸媽咪問過有...(謝安琪當時都係大住肚結婚JA) 問題係...依家2家人就呢個問題而傾唔埋...

男家死都話著裙掛會相沖...沖到我同個BB~一定唔著得...而著婚紗又話白雪雪拜祖先唔好睇...想我求其著條紅裙算...

但我屋企就覺得結婚一生人一次...而且...大把人大肚都著住婚紗出門啦~所以佢地接受著裙掛相沖呢個講法...但婚紗都唔準著就接受唔到...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 icebee322 於 10-8-4 01:34 發表
著婚紗白雪雪甘~過到去拜祖先唔好睇~

我想知...乜大肚唔可以著婚紗出門咩??而著婚紗唔可以拜祖先咩??
.

著哂"白" 拜祖先又真係好肉酸, 你諗下乜野情況下會著 "白" 拜祖先既

不過佢地咁迷信, 連紅都吾俾著, 你咪同佢地講囉
"人地話, 大住肚, 香吾好上, 跪住針茶都吾得ga, 驚肚入面果個係大, 你地受吾起呀":;pppp:

子爵府

原帖由 icebee322 於 10-8-4 02:32 發表
我爸爸媽咪問過有...(謝安琪當時都係大住肚結婚JA) 問題係...依家2家人就呢個問題而傾唔埋...

男家死都話著裙掛會相沖...沖到我同個BB~一定唔著得...而著婚紗又話白雪雪拜祖先唔好睇...想我求其著條紅裙算...

但 ...

咁你咪照著婚紗出門, 臨去到男家前咪換條紅裙應酬下佢地囉

如果係我, 就乜都吾搞住, 等到阿b出世先一次過搞, 而家又興d乜野百日晏喎, 夠哂時間修身

複式洋房

佢地話到時我斟茶都係唔使跪...點臨去男家甘換紅裙 -口- 佢地黎接新娘之後同我一齊返男家GA嘛...唔通係車換咩...我屋企就一家要我出門果下係裙掛OR婚紗...

其實依家要搞係因為2家人都話到時變佐個BB入門先過我...而我呢幾個月又無名無份係男家住係男家坐月...所以一定要我入佐門先...到生佐BB就擺百日宴唔會擺結婚酒...

P.S﹕加上我媽咪又擔心依家我大住個肚就話JA~遲D生佐佢地一句話要將D錢放係BB身上~甘結果我就乜都無...所以更加要依家佢地過禮同出門...(甘我媽咪甘諗都係想保障我JA)

子爵府

原帖由 icebee322 於 10-8-4 02:47 發表
P.S﹕加上我媽咪又擔心依家我大住個肚就話JA~遲D生佐佢地一句話要將D錢放係BB身上~甘結果我就乜都無...所以更加要依家佢地過禮同出門...(甘我媽咪甘諗都係想保障我JA).

係咪男家家長一力承擔所有費用, 如果係, 你吾好諗咁多喇, 尊重男家決定啦
你老公呢, 無意見? 無發言權?
好耐都未聽過咁有權威既男家了
如果所有野係由你同你老公出, 駛鬼理d人點睇點諗, 你地結婚之麻, 大人黎ga喇, 呢d野, 自己可以揸主意, 咁少既野都決定吾到, 要受人制爪, 你日後點同佢地生活呀??

複式洋房

係男家出...因為其實係我有佐先急住結婚~佢地話的確要負上責任...
只係我屋企人覺得~一生人一次結婚~無得後補GA嘛~著件婚紗OR裙掛好正常GA要求JA~既然裙掛話沖到我同BB~甘咪婚紗囉...點知佢地話唔好睇...我爸爸梗係唔LIKE啦...結婚出門裙掛婚紗都唔俾著...著紅裙就好好睇咩...

係我未來99出...其實我老公仲一路讀緊書+做野...問佢=哂氣...佢乜都聽佢啊媽話...頭先仲話我可唔可以尊重下佢啊媽~孝順下佢啊媽...著紅裙算...乜佢又有尊重過我屋企咩...由一開始有佐,決定結婚到依家傾細節都係推哂係我身上...我直情夾佐係我屋企同佢屋企中間...

我屋企又話我幫哂佢地~佢屋企又話我唔幫佢地諗下...個個都淨係識打黎同我講哦我...叫我同另一邊傾叫我體諒下...

(搞到我開始懷疑自己有少少抑鬱...因為好易喊...有時會無啦啦喊...又好DOWN...做乜都無心機甘...有時連野都唔想講)

子爵府

最sad就係聽到你呢d case, 未婚大肚, 又未有能力去承擔一個 "婚禮", 又要乜都做足, 唉!
真係吾想潑你冷水, 我都好想安慰你, 而家你又有左成6個月身孕.....真係驚講野刺激到你
但你要接受現實, 你真係無乜發言權, 男家仲肯俾禮俾其它野, 好好喇.....
我要 , 你吾好諗咁多, 跟男家決定啦, 做個好新抱
你有左成6個月, 吾好日夜癲倒, 去睡吧

複式洋房

初時都有諗過...到底負唔負擔到...但依家佢地就係為佐著乜野出門而甘...真係分分鍾傾唔落去...一拍兩散...
事實上我爸媽都唔想我嫁...只不過我鍾意無辦法~佢地亦盡全力去配合我~只望我嫁得好...將來個老公唔好對我唔住...

依家搞到...一係我做乖女 企硬著婚紗 但甘樣會傾唔埋...一係做好新抱 但我爸媽都唔會俾我甘樣嫁...結果都係傾唔埋...我真係諗唔到有咩兩全其美GA方法~ (婚紗錢唔使佢地出...我地會自己出返...)

佢地話唔係錢唔錢GA問題...而係唔好睇喎...唉...我真係諗到個人痴哂線甘...

我都想訓...但訓唔著...呢幾日都係甘...個人好累...但係訓落床又眼光光...訓極都訓唔到...再唔係就訓1~2個鍾無啦啦彈起身~好辛苦...

男爵府

可唔可以著唔係全白色既婚紗, 例如像牙色或者白低有少少顏色花款個種... 係無傳統個d咁好睇, 但叫做應付到兩邊家人...

大宅

好媽媽勳章

你有無問過租裙掛的舖頭, 佢地做呢行, 或者會教你點解決.

eg. 會解釋有咗, 都可以穿裙掛的理由. 又或者吾著得的理由, 等你可以向長輩解釋.

子爵府

好媽媽勳章

如果係我, 或者揀/造條紅色晚裝裙...

原帖由 TSX 於 10-8-4 03:45 發表
可唔可以著唔係全白色既婚紗, 例如像牙色或者白低有少少顏色花款個種... 係無傳統個d咁好睇, 但叫做應付到兩邊家人...
我想要9999呀...

複式洋房

著掛一定唔得喎~佢地話會沖到BB~就算出面100個人話得~佢地都一定企硬唔得...

婚紗果度...就死都話白雪雪拜祖先唔好睇~~我頭先直情話甘披紅披肩囉...佢地又話無人會甘做...仲直頭講到話 叫我老公自己諗下喎 結定係算數~
即係根本企硬啦~迫我一係著紅裙算數 一係就唔好結囉...

佢地有佢地GA堅持 我屋企都有GA JA~我媽咪一聽到話著紅裙即刻話 大吉利是咩~一世人一次結婚 裙掛婚紗都唔著得要著紅裙...著紅裙好好睇呀依家~邊有人出門求其著條紅裙算GA...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 靖嵐 於 10-8-3 20:03 發表
如果係我, 或者揀/造條紅色晚裝裙...

如果係我,唔會攪出門果D啦...個肚都成8個月,如果要講面子,講好睇...我都已經覺得唔好睇啦....
會註冊先,等百日宴攪得好睇D就算....

不過樓主個CASE,我都認同揀件紅色晚裝/祺袍....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 icebee322 於 10-8-3 20:25 發表
著掛一定唔得喎~佢地話會沖到BB~就算出面100個人話得~佢地都一定企硬唔得...

婚紗果度...就死都話白雪雪拜祖先唔好睇~~我頭先直情話甘披紅披肩囉...佢地又話無人會甘做...仲直頭講到話 叫我老公自己諗下喎 結定係算 ...

你出門著紅祺袍,註冊時著婚紗得唔得呢?

複式洋房

唉...最慘係...男家又話裙掛婚紗唔得 我屋企又講明一係裙掛一係婚紗... 都唔知點死...

真係搞到我頭先有刻想死GA念頭~連遺書都打好哂...所以我都真係懷疑自己有病...知道自己心情情緒會對BB有影響~好盡力去控制...但係...真係好難...好辛苦...

瑪瑙宮

原帖由 icebee322 於 10-8-3 20:33 發表
唉...最慘係...男家又話裙掛婚紗唔得 我屋企又講明一係裙掛一係婚紗... 都唔知點死...

真係搞到我頭先有刻想死GA念頭~連遺書都打好哂...所以我都真係懷疑自己有病...知道自己心情情緒會對BB有影響~好盡力去控制... ...

你自己身體要緊...

直頭話比雙方家長知,你想點樣..叫佢地讓步..如果大家都唔讓既...就淨係去註冊算數...

複式洋房

唉...近呢半個月 日日都俾有唔同GA人叫我諗 我爸我媽 男方媽咪 佢媽咪GA2個朋友 (因為佢媽咪係外國~所以由佢果2個朋友同我地傾 佢1月先返到黎 所以到時先註冊)
加加埋埋成5~6個人轟炸我...成日話我幫哂第2邊...再唔係就同我講一大輪 叫我諗叫我同對方傾...

佢地根本就好似企硬哂 迫對方讓步 唔讓步就寧願唔結婚...

我根本都無好好休息下...我依家自己都有D驚自己...真係好煩...

首頁

尾頁

跳至