自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

2010年08月05日
【本報訊】會考放榜是學生大日子, 19歲的張嘉傑兩年前都經歷過,當年他考得 27分佳績,卻不幸因腦中風昏迷住院,更一度半邊身癱瘓,嘉傑經兩年努力日漸康復。張太一心盼望嘉傑趕搭尾班車升讀最後一屆預科,卻遭校方拒絕,她說:「佢已經康復得七七八八,我覺得好唔公平!」
校方建議由中四讀起

嘉傑是柴灣衛理中學的高材生, 08年會考後代表學校出戰機械人設計大賽時不幸中風,頃刻間由比賽場地轉往手術床。張太引述醫生指,嘉傑患有先天性腦血管病,手術後一度半邊身癱瘓,要在療養院接受物理治療和言語治療。
出院後校方應家長要求,讓嘉傑回校升讀中六,但後來轉讀中五,張太說:「當時醫生認為嘉傑接觸舊課程,可能有助佢回復記憶同讀書能力。」
過去一年,嘉傑於衛理中學就讀中五,但毋須交功課和參加考試,張太指校方曾承諾讓嘉傑今年 9月升中六,但近日「反口」,建議嘉傑由中四重新讀起,如果要讀中六則只能以「旁聽生」身份上學。嘉傑向記者表明心願:「我都想讀中六 o架。」
張太昨日堅持帶嘉傑到衛理中學註冊中六學位,但校方拒絕。不願上鏡的校長羅世光形容學校對嘉傑是「情至義盡」,他說:「如果學校係無情無義,一早已經可以唔畀嘉傑返嚟。」
羅世光又指嘉傑上學年曾參加中五「小測」,平均只得三十多分,「嘉傑要應付預科課程仲有一段距離,夾硬讀中六可能加劇佢病情,我可以息事寧人畀個學位佢,但咁做係違反我專業判斷」。
家長揚言向教局投訴

不過,張太強調嘉傑康復進度良好,「佢已經康復得七七八八,我有信心佢應付到預科,你唔畀佢試點知佢唔得?」她質疑校方是不想嘉傑拖低預科班成績。張太引述醫生指,嘉傑留在熟悉的環境康復效果會更好,因此堅持讓他於衛理升學,並揚言會向教育局投訴。
教育評議會副主席何漢權表示:「家長從權利角度出發,學校就從教育角度出發,我哋滿足家長權利訴求,係咪就對個學生好呢?」他建議由教育局請獨立專家評估嘉傑能否應付預科課程,而家長和校方都應尊重評估結果。

張太也請你不要太執著吧!
嘉傑曾中過風, 記憶、言語同讀書能力都未回復。
會考有 27分也是08年中風前的事, 兒子由細到大都係叻仔, 任何父母也接受不了突變,相信嘉傑也在努力中。
但事實亦言,校長和教育評議會的意見不無道理, 投訴不能令嘉傑的學習能力能回復到可應付中六的課程, 有很多事情, 是不能用投訴就代表你啱!
校長的安排, 已經是情之內, 法之外了!

好好珍惜對嘉傑好啲人吧! 幾年後嘉傑長大, 沒有小朋友或學生的優待, 你會感到更難受!

水晶宮

畀面勳章

原帖由 McDonna 於 10-8-5 09:22 發表
2010年08月05日
【本報訊】會考放榜是學生大日子, 19歲的張嘉傑兩年前都經歷過,當年他考得 27分佳績,卻不幸因腦中風昏迷住院,更一度半邊身癱瘓,嘉傑經兩年努力日漸康復。張太一心盼望嘉傑趕搭尾班車升讀最後一屆預科,卻遭 ...

健康是福,珍惜生命才最重要!
會考、升中六算什麼

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係!!!

大宅

原帖由 701003 於 10-8-5 09:35 發表

會考、升中六算什麼

珍珠宮

原帖由 701003 於 10-8-5 09:35 AM 發表

會考、升中六算什麼

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

翡翠宮

讀書緊要得過個仔健康?

子爵府

好媽媽勳章

我見到張相好唔願再睇,三白眼得好核突!
咁鐘意考,你自己去考囉
陰魂不散,死都要去考試
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

似係亞媽將個人榮辱, 放哂响個仔到!
好多嘢唔係投訴就係啱!mouth:
學校長話齋,敷衍你俾你仔仔上中六有何難! 但仔仔應付到嗎? 咪又係要老師、同學去就佢。
舉個例......嘉傑隻水杯打爛咗, 點整都係得番半隻杯, 無諗點裝滿佢, 都係得番以前一半.......就算人地俾幾多水你, 都係無位裝! 人地話:「嗯!裝唔落嘞喎!」
「佢以前得架!點會唔得」
.嘉傑媽媽,唔得就係唔得, 你明嗎?

禁止訪問

洋房

升中六?OK!之不過考完高考就唔係中風而是疲勞死,你願意嗎?

幾大都保住條命先啦!考試有幾閒?緊要得過自己個仔條命?

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

只是滿足自己個人私慾!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 McDonna 於 10-8-5 09:22 發表
2010年08月05日
【本報訊】會考放榜是學生大日子, 19歲的張嘉傑兩年前都經歷過,當年他考得 27分佳績,卻不幸因腦中風昏迷住院,更一度半邊身癱瘓,嘉傑經兩年努力日漸康復。張太一心盼望嘉傑趕搭尾班車升讀最後一屆預科,卻遭 ...
高材生有咁嘅巨變, 做家長真係好難接受嘅, 但升中六, 係咪真係咁重要?

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

禁止訪問

珍珠宮

諗起套電影地久天長,
阿仔命不久已, 堅持要讀大學, 阿媽亦一直support佢。
或者呢個男仔/阿媽諗法就係好似電影咁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁鍾意讀咪報D証書文憑課程讀下進修下,

增值下囉~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

嘉傑仲可以讀書...
雖然精神、體力大不如前, 但仍可走動...

相對斌仔, 佢唔係已經幸運好多咩?
至少唔使臥床十年, 要重新學習呼吸, 出入都要依靠其他人

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得可能佢唔試係唔咁心, 就當完佢個心願law, 如果佢唔合格, 都無得再升, 可以比佢試下...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果合乎資格, 點解唔俾佢試, 生命係佢既!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

首頁

尾頁

跳至