在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有 2 份工 , 諗唔點 . 但要下周一要決定啦 . 可否幫下手 ... 謝謝 .

(A)公司 ... 我做左 2 個煡星期. 公司開左只年有2-3年. 係 trading 公司. labour holiday , 5日半 . 得3人 , 另一位是老闆的侄女 , 80後的一代. 做唔到野 . 好野好鬼 hea . 老闆有講, 如果我幫到佢手 , probation 之後 , 加多的人工都無問題 . 我所的工作十分簡單, 打po , 打invoice 多 , 入 Data. 有 part-time 會計做數的 . 其實工作易做, 都幾free , 最衰, 最慘係 老闆食煙, 仲係 kent 果隻 . 勁臭 .

當我話唔做之後, 即剛剛過左的一星期裡 , 老闆佢自己都話想改善 , 就是不會在他位食煙 , 改左入 toilet 食, 佢話唔想再見人請人, 好煩咁話 . 但當回家後 , 身上衣服, 頭髮仍有煙味 . 岩岩諗緊只要佢唔再係佢果位食煙, 我無食 二手煙, 我都可以接受 . 想幫佢公司憝下方法 , 令公司沒有大煙味時, 昨天有電話來叫我上班. 是之前見左工成 3 個 星期啦.

(B)工是好近居企 . 長周 6 天, 短周 5 日 ( 可能遲的有機會改埋 5日半, 也是長短周喎 ) . labour holiday . 同事多. 女人都有 5-6人, 男 engin 都有 3-4 人 . 老闆常常在 大6 . 建築工程公司 . 開左都好耐下 , 見有 2-3 位年齡都不輕的女同事. 可以傾到仔女經的 . 我負責 shipping 送貨 . 公司有自己 貨 van , 也有亞叔出街, 也屬shipping 部門 .送去地盤的建築建材. 未曾做過呢 個field . 心中有的怕唔係好熟的感覺 .

現在2份工 的 salary , A 工是高左 $500. 如何好呢???

複式洋房

(A) 因為人工多5百,的野易做,甘自己都有信心做長啦.佢仲話過完試用期加多的.相計人工都大機會多過B.

(B)過了3星期才通知,可能之前請的人唔做,直覺份工都有的問題,女人多可能仲煩.佢話遲的可能番長短周,都唔知幾時既事.星期六番全日係超難頂...我番半日都覺辛苦.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我會揀a, 公司人少無是非, 工種簡單準時收工

複式洋房

而家唔係座位食 . 會唔會想我留下做比我睇 ?

第二日早上, 都有好大陣味. 應該我放工之後 , 係佢佢果位狂食.

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 IMAX 於 10-8-8 10:47 發表
而家唔係座位食 . 會唔會想我留下做比我睇 ?

第二日早上, 都有好大陣味. 應該我放工之後 , 係佢佢果位狂食.

室內食煙犯法個喎, 呢D老細跟唔過。

我會揀第2份, 就算將來唔啱寧願再揾。總之吸2手煙就 no way la

珍珠宮

如果兩份工工種一樣, 人工相差一千, 小人工的離呀女學校只是五分鐘路程; 多一千的離呀女學校3個mtr站+十分鐘腳程, 各位又點睇?
好好過每一天......

公爵府

2024勳章

原帖由 IMAX 於 10-8-7 17:49 發表
有 2 份工 , 諗唔點 . 但要下周一要決定啦 . 可否幫下手 ... 謝謝 .

(A)公司 ... 我做左 2 個煡星期. 公司開左只年有2-3年. 係 trading 公司. labour holiday , 5日半 . 得3人 , 另一位是老闆的侄女 , 80後的一 ...

我會揀 a

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我會揀 A too!!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

複式洋房

原帖由 jacquesau 於 10-8-8 17:08 發表
如果兩份工工種一樣, 人工相差一千, 小人工的離呀女學校只是五分鐘路程; 多一千的離呀女學校3個mtr站+十分鐘腳程, 各位又點睇?

多一千都好丫~, 不過3個MTR.

大宅

畀面勳章

原帖由 Michelle888 於 10-8-7 23:48 發表
(A) 因為人工多5百,的野易做,甘自己都有信心做長啦.佢仲話過完試用期加多的.相計人工都大機會多過B.

(B)過了3星期才通知,可能之前請的人唔做,直覺份工都有的問題,女人多可能仲煩.佢話遲的可能番長短周,都唔知幾時既事.星期六番全日係 ...

緊系A啦!簡簡單單,星期六番工好慘架.

大宅

畀面勳章

原帖由 jacquesau 於 10-8-8 17:08 發表

如果囡囡已上小學就多一千,扣番MTR仲有多幾百洗,但如果讀K班我会揀近學校個份.

大宅

畀面勳章

原帖由 IMAX 於 10-8-7 17:49 發表

(A)公司 ... 我做左 2 個煡星期. 公司開左只年有2-3年. 係 trading 公司. labour holiday , 5日半 . 得3人 , 另一位是老闆的侄女 , 80後的一 ...

二手煙no way

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實你覺得a唔好先會搵工, 老闆想留你, 梗係用錢引你, 乜都應承你, 人既野, 我覺得信唔過, 所以, 我會揀b~

男爵府

環保接龍勳章

我會揀A,返工時間又少D,人工又多D,又無咁多人,是非自然會少D,3個MTR+10分鐘都好快姐,加上你個BOSS都話去toilet 食,係OFFICE食煙係犯法啊。

男爵府

我揀b,我同你都係好憎人食煙,點都好難接受到長期在咁環境下工作.

b可能有是非,但如果你覺得果度d人有善(傾過計的話),又可討論下育兒事,工作得來不會太悶.工作類型不太熟,做下都應該習慣,而且俾機會自己學多d工種仲好啦.

伯爵府

畀面勳章

我都會選擇A公司,因你老細起碼都會為咗留人,而加人工及唔在位食煙,係一個會體諒人的老細,
相反, B公司隔咁耐先話請你,咁一定個位唔好做先會咁難請人
最緊要,A公司未加人工都多B公司5百蚊,車費差額都無5百啦,同埋有時誇下區返工都好,無咁悶吖MA

水晶宮

agree...食煙無得傾...

一來又臭..二來吸二手煙好慘jet

男爵府

我揀a

a呢份工唔係好,不過比較b都唔見得好過a好多,返6日工人工仲少d, no way,加上年紀唔細既女同事...聽到有d怕怕,你點知佢地實有仔女??話唔定婚都未結,同埋做shipping運輸呢d好多時時間好難control,好大機會成日要ot

複式洋房

原帖由 boobecky 於 10-8-11 10:54 發表
我都會選擇A公司,因你老細起碼都會為咗留人,而加人工及唔在位食煙,係一個會體諒人的老細,
相反, B公司隔咁耐先話請你,咁一定個位唔好做先會咁難請人
最緊要,A公司未加人工都多B公司5百蚊,車費差額都無5百啦,同埋有時 ...

我推左近屋企果份工啦.

你講得岩. 話可能為左留我講下而已 , 做戲係 toilet 食. 遲的可能故態復萌 ,但佢都係有的誠意 . 而且係幾日前 , 佢有買左好多日本貨的活性碳回公司. 叫我鐘意放邊就放邊 . 仲話如果無我呢的接受唔到煙味的人提佢, 唔好話介煙 , 走開食煙都未必會 . 佢希望大家體諒喎, 見佢有誠意, 留返係樹做咯 .仲叫我教下佢侄女做野 .

仲有前幾日 call 去推果份工時, 接電話的女人, 真係好無 telephone manner . call 左 3 次搵 interview 那位小姐, 不是話佢果位無人聽, 就話佢講緊 , 我想留 telphone no. 佢又話無筆係手 , 前後 4 次才找到要找那位小姐 . 真係攞命

希望今次無決定錯喇 .....上一份工即岩岩 做埋 6月果份工 , 我都係為左 5 日工 , 而推左一份人工 高 hk$ 800 的工 呀 . 到頭來, 果位老闆在我6月決家唔做時 , 話唔想我走, 想我留返低 . 講左 2, 3 次都唔肯加人工 , 我最後果個月扣除 mpf , 出糧都係得 $6200 .而家想每月鬆動有錢用 , 多過為返 5 日工 . 如果唔走, 要做 2 年都未必有而家份工的薪水呀 .

老闆做戲都做下體諒員工 , 都好過乜野都唔做呀.

仲有呀, 而家係 kwun tong 返工, 真係好新鮮感 , 感覺好好. 一個人食 lunch 都唔會覺得悶 , 之前 5 日工果份, 都係一個人, 但好悶 , 可能係上班/屋企都同一區啦 ., 對環境真係好熟 , 所以一個人時, 真係超悶..而家唔會啦.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

決定咗就好啦....希望妳老闆真係一步一步減少在OFFICE食煙啦...

原帖由 IMAX 於 10-8-14 19:46 發表

我推左近屋企果份工啦.

你講得岩. 話可能為左留我講下而已 , 做戲係 toilet 食. 遲的可能故態復萌 ,但佢都係有的誠意 . 而且係幾日前 , 佢有買左好多日本貨的活性碳回公司. 叫我鐘意放邊就放邊 . 仲話如果無我呢 ...

首頁

尾頁

跳至