美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人自己整水晶甲o架!

我想自己試下整,唔知會唔會好難呢

大宅

Re: 有無人自己整水晶甲o架!

IOI :

我是自己整水晶甲/Gel甲玩的, 我成年前用咗3-4千元去學Course(個時的Course由幾千至過萬不等), 好多人有興趣學的, 不過現在啲Course平咗好多, 千幾元己有得學, 如過你學來自己玩, 學平平地就得, 至於難唔難學, 都是果句易學難精, 要學唔難, 但要做得漂亮與否就要看你天份和勤力程度了, 仲要你真是有興趣和有耐性, 做一次甲最少用2個小時, 我初初學仲要5小時才做完一對手, 我當是一種興趣來玩, 如果你喜歡整水晶甲或Gel甲, 長遠講自己學同自己整一同平過去出面整好多, 出面延長, 晝花, 貼石, 轉款逐樣計錢, 自己學完喜歡點整都得, 況且材料費不貴, Basic材料錢一,二千元都夠。

子爵府

Re: 有無人自己水晶甲o架!

要整自己隻右手好似好難喎

大宅

stephanieching
thanks!我唔打算出去學,係自己學整,我有去整開甲,睇人整好似唔難,以前都有自己晝下花,貼下石,所以想自己試下 :mrgreen:

大宅

ioi :

如果你有留意開點整, 清楚知道Procedure及材料用途, 都可以買料自己試下整, 記住唔好太貼邊否則會好快Pop起, 如要買材料我都可以給一些建議, 我大約知道邊度有得買同那兒會平啲, 出面買料的價錢差別都幾大, 國產貨好平但建議你唔好用, 美國貨會好的。

大宅

stephanieching:
真係好多謝你呀
我都想知去邊到買平d呀,thanks!!!

大宅

好勁呀自己整~
我都覺右手好難整得靚
油手甲都好難油得靚囉

大宅

ioi,

我待會兒得閒Pm資料給你, 請問你是否知道要買什麼材料嗎? 你玩水晶甲還是Gel甲, 其實呢度我都識一個媽媽玩開的, 唔知她有否留意到你留言呢 !

其實左手同右手整都不是好難, 隻手要定(尤其是晝花), 不過我都覺得同人整會靚過同自己整和快好多, 但無理由學咗唔同自己整嗎

大宅

stephanieching 寫道:
ioi,

我待會兒得閒Pm資料給你, 請問你是否知道要買什麼材料嗎? 你玩水晶甲還是Gel甲, 其實呢度我都識一個媽媽玩開的, 唔知她有否留意到你留言呢 !

其實左手同右手整都不是好難, 隻手要定(尤其是晝花), 不過我都覺得同人整會靚過同自己整和快好多, 但無理由學咗唔同自己整嗎

想請教下... 邊間學好呀? thanks

男爵府

stephanie講既一個媽媽就係我

我已經 "DIM" 成年啦, 水晶同Gel都有玩, 但鐘意做Gel甲同玩彩繒, 事關整水晶甲好臭! 有冇人又係鐘意玩手甲, 大家傾傾啦!

以下係我既小作品:
Nail
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

子爵府

Mummy,

你好"近"啊 作品好靚喎.

我以前有做過水晶甲,後來覺得好煩成日要去補所以無做好幾年lu~~

咩叫gel甲呢?我想自已做法式甲,無學過2做嗎?

Thanks

大宅

Mummy
好勁呀~ 有無諗住開班教人呀

大宅

好靚喎
係呢你知唔知呢隻好唔用o架

大宅

我正在用緊這隻EZflow閃粉, 用來做邊好靚, 佢仲有個仲閃的系列, 我之前買380元一盒

男爵府

多謝各位鼓勵! 法式甲係學甲過程中必做的, 因為出面收最貴亦係呢個, 我剛開始玩甲時都只係鐘情法式甲, 因為白白一條邊, 好有Style! 但玩玩下開始覺得單調, 所以我將那條白邊改良, 用白色彩繪筆, 將本身應有白色部份, 畫上密集式既花花, 例如Rose, 或者畫上白色一條條既班馬紋, 遠睇法式, 近睇就有花!

但我喜歡做透明Gel甲Base, 面頭玩彩繒, 貪其 "易上易落", 一支洗甲洗就洗得甩, 隨時轉款Easy Job! 又唔使將舊有整落既剪掉再重新延長, 又可以幫助自己指甲生長。

做甲有個好處, 就係油完d甲油真係幾個星期到refill果日都唔甩, 如果真甲上甲油, 唔使3日甩到一岩一忽。

有個網站好多野睇, 大家可以去睇睇!
nail.com.cn

複式洋房

勁勁勁................

大宅

嘩~~~~!!好靚呀~
我都好鍾意玩自己d手甲,腳甲ga~
我以前係做修甲ga,不過唔算好叻,搵餐晏仔姐~
我都好有興趣學gel甲呀,聽聞gel甲好過水晶甲,因為水晶甲會好傷自己本身d手甲,而gel甲就唔會有問題,係咪真ga??
如果而家學,會去邊度好呢?大約幾錢左右?
哈哈.......第日有機會可以約埋一齊玩甲啊~!!!

大宅

Mummy, 睇吓你一 Show 作品就幾吸引人, 既然咁多人有興趣, 不如你就開個班啦, 有地方就可以了, 講真我覺得Miss學都幾貴, 佢教完 Technique 都是靠自己多練習

我前天做 UV Seals 時, 左手用火酒抺甲, 右手用去蹟水抹, 發現火酒真是 OK 喎, 前排仲買咗兩支新的, 用來買火酒買好多好多樽了

大宅

係呀,開班啦,開班啦~!!不過d材料貴唔貴ga?

男爵府

你地好抬舉喎! 其實學整唔難, 視乎學完之後練習有幾多而已。 開班? 我都想, 不過好多野要天時地利人和, 先講天時, 我屋企有兩件, 點話可以行開就行開丫, 個仔開始學野, 成日都要做 "三陪"。 地利, 邊有地方可以呀, 屋企唔得。 人和, 老公未必讚成。 咁多限制, 搵鬼跟你學咩。

仲有, 唔計學費, 材料預千鬆d蚊買d最basic既野到啦。

stephanie, 我都信用火酒都得, 你留意下UV seal個樽後面講都話可以, 不過初學時蛇quare唔敢用之嘛, 仲有做之前雙手消毒使鬼買專用劑咩, 火酒咪一鬼樣, 我整時都係用火酒消毒咋, 一樽 "專用消毒" 起碼要兩舊水, 呃錢! 一樽火酒, 十蚊八蚊, 識變通就得啦!

首頁

尾頁

跳至