嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

男爵府

原帖由 catmom29 於 10-8-19 13:14 發表

我早幾星期買左山竹汁, 但未比阿仔飲, 因我對山竹汁既成效都未係好清楚, 近期得閒先上網搵資料, 似乎 ok....我本來諗住比阿仔食返洋蔥綠茶素, 但食左兩日, 佢仲發得勁左, 我即刻停左唔敢食, 唔知係米佢對洋蔥敏感...諗住等佢穩定番少少先比佢試山竹汁...希望得, 但我諗會好慢 law...因為只係補健...你呢, 你係邊度知道山竹汁對濕疹有幫助 ga?...我都係半信半疑...我見有 mami 話 opc-3 得....我又想試....逐樣試...

複式洋房

山竹 (Mangosteen) -- 我有個朋友佢個仔由bb開始suffer濕疹20幾年。睇過好多出名中西醫, 西藥中藥, 民間土方, 強類固醇, 每星期兩次洗 dust mite prove 床單, 戒口, 用哂所有傳聞好的cream, 個仔d濕疹冇好過, 每有stress仲發得勁。塊面生哂濕疹好似燒傷咁, 佢係好嚴重型。
幾個月前佢聽人講, 開始試下俾個仔飲山竹果汁, 又用d果汁撈落d cream度搽身, 佢話d濕疹竟然好轉。

我係google 搵關於 mangosteen and eczema o既 topic, 搵到好多 good feedback。不過有bb開初飲完之後d濕疹生得好勁, 咁係因為個身體有排毒反應。但之後就好轉, 濕疹醫好咗。

山竹有天然抗敏感成份, 又打以增強抵抗力, 我認為值得一試。由於我朋友個仔係大人, 真係唔知bb會點....唔知有冇人試過?

我尋日買咗支 100% pure o既 mangosteen juice 開始俾個人仔飲, 希望佢可以飲好啦.....

我搵到呢d文章
http://www.mangosteenfruitinfo.c ... d=1308&tcid=100

http://www.mangosteenevidences.com/eczema.html

男爵府

原帖由 catmom29 於 10-8-19 14:46 發表
山竹 (Mangosteen) -- 我有個朋友佢個仔由bb開始suffer濕疹20幾年。睇過好多出名中西醫, 西藥中藥, 民間土方, 強類固醇, 每星期兩次洗 dust mite prove 床單, 戒口, 用哂所有傳聞好的cream, 個仔d濕疹冇好過, 每有st ...

我都係用左好多方法都唔掂呀....而家用住艾葉沖涼, 會有少少幫助, 但我覺得個仔免疫系統好有問題, 一食錯少少野就發...所以我諗要搵d 補充劑比佢, 幫佢免疫系統....我諗我下星期開始比佢試下...甘你朋友個仔飲左幾耐先有好轉?...甘而家好返晒未?

複式洋房

你試下俾佢飲山竹囉。我個朋友個仔冇根治濕疹,得了咩,佢咁鬼死嚴重。佢而家一路飲住+搽住山竹汁d濕疹control住,好minimum囉。佢一停飲就會嚟返。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

where to buy

100% pure o既 mangosteen juice ?
期待新的生命來臨!

複式洋房

應該健康食品店掛,or online 買。我係thru 我朋友買的,佢一箱箱買抵d.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

thank you!!!
期待新的生命來臨!

複式洋房

no problem. 我都唔知work唔work架,今日係第三日飲,再過多個星期睇下會點。
我今晚會用d果汁同佢搽面。

複式洋房

in addition, 山竹果最正係成個果,個縠同果肉,the whole fruit. 同埋要果樹結果至少要十年,所以山竹果汁都唔平架。西方人而家開始發現佢神奇治療功效,同加強免疫力功能。中國同東南亞地方係遠早就用來做藥了。
我覺得就算個bb 既濕疹冇明顯大幫助,我都會繼續俾佢飲。冇害的,只會有益。

男爵府

原帖由 catmom29 於 10-8-20 12:39 發表
no problem. 我都唔知work唔work架,今日係第三日飲,再過多個星期睇下會點。
我今晚會用d果汁同佢搽面。

用汁黎搽面, 會唔會好"痴淋淋"呀...仲會惹小昆蟲 wor...同埋搽左會唔會止到下痕?

複式洋房

我仲未著手同佢搽呀,d汁飲落唔係太甜應該唔會立痴痴掛
山竹唔係用來止痕架,佢有長遠療效就真。
剛剛返屋企見到bb嘅皮膚好左好多,唔通真係咁勁?定係巧合?觀察多一排先算啦。

男爵府

原帖由 catmom29 於 10-8-20 17:09 發表
我仲未著手同佢搽呀,d汁飲落唔係太甜應該唔會立痴痴掛
山竹唔係用來止痕架,佢有長遠療效就真。
剛剛返屋企見到bb嘅皮膚好左好多,唔通真係咁勁?定係巧合?觀察多一排先算啦。 ...

甘快見效?....你每日比幾多佢飲?

複式洋房

我要收返頭先講話山竹唔係用來止痕。頭先阿b都有抓面,試下同佢搽汁,等乾左立即保cream, touchwood 佢到而家都未r過塊面,已經一個鐘了。可能真係止到痕.....(?) 而且塊面又白又滑,只係仲有少少紅。佢以往又紅又起疹,又出水架。
我睇網頁話小童每日飲三次,我每次俾10ml。(大約1.5ml per kg小童重量)

男爵府

我早兩日係冼麗生度買左2盒藥膏, 搽左兩日退番好多, 今日開始比阿仔飲山竹汁, 過兩星期再睇下進展..

男爵府

catmom29,

你夠 B e 兩日點呀?

大宅

用麥蘆卡honey搽都得,我朋友係收費電視睇到一個外國人醫咗廿幾年都唔得, 搽咗3個月好晒,我而家都同個囡搽緊,搽咗3日,好咗3成到啦,係我5年來第一次唔係用藥有效果,但真係好笠

原帖由 SiuBay 於 10-8-23 10:03 發表
catmom29,

你夠 B e 兩日點呀?

複式洋房

915sooky,
嗰個咩honey?係藥?有冇英文全名?

siubay,
飲山竹汁情況如下:
頭兩三日飲咗覺得塊面仔啲皮膚唔錯,幾滑,白咗冇咁紅。唔洗搽類固醇都好似搽咗咁好。不過仲見佢周不時會r。仲未見有"好轉反應"(即係突然變差)。

第四、五日,開始變差,可能係"好轉反應",要搽類固醇。本來手腳冇乜疹,開始出多好多疹。大便由每日一至兩次變到三至四次。便便帶深綠色,好似係鐵質。阿b明顯在排毒。

呢兩日啲皮膚又好反好多,手腳啲濕疹退哂,又滑返。面仔冇再搽類固醇。好靚,但仲係痕,會r

好難對山竹下定論住,要再飲多一個星期or more先,再觀察。

呢兩日冇同佢搽類固

男爵府

原帖由 915sooky 於 10-8-25 00:10 發表
用麥蘆卡honey搽都得,我朋友係收費電視睇到一個外國人醫咗廿幾年都唔得, 搽咗3個月好晒,我而家都同個囡搽緊,搽咗3日,好咗3成到啦,係我5年來第一次唔係用藥有效果,但真係好笠

...

甘搽完駛唔駛搽 cream ?

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問你地係邊處買山竹果汁?我囝差不多3歲,可以飲嗎?

首頁

尾頁

跳至