心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩公婆,真係會為咗阿囡的教育照顧問題而有不滿。阿囡兩歲零兩個月大,玩玩下會好癲,尋晚就係咁同佢老豆玩玩下,升咗佢老豆一巴,佢老豆即扯火,用右手升返佢左邊面,面紅咗之餘有兩條粗的紅痕,由近耳仔處去到近咀度,係佢老豆啲手指印,阿囡即時喊,但佢好驚,企喺佢老豆前面,郁都唔敢郁,平時我打佢手仔,佢會暗住,佢尋晚舉起隻手暗都唔敢,跟住喊喊吓仲嘔埋晚飯出嚟。我肉赤到想喊,想帶阿囡走,但我知道,如果我喊,帶佢走,一定會仲更加嚇親佢,鬧佢老豆的話,我又唔想,一來,嚇親阿囡,二來,當時的環境又唔應該喺阿囡面前鬧佢老豆。但我真係到依家都好唔開心,點解我最唔鐘意的老豆會係我老公呀!?平時懶瞓,阿囡醒唔見我,唔安心,喊,佢就小阿囡,(因為佢未瞓得夠),鐘意睇電視,hea,多過同阿囡玩,教阿囡!佢打完阿囡一巴之後,我同阿囡去廁所時,佢喺廁所話:唔想去爸爸屋企瞓。跟住五分鐘後,佢照同佢爸爸say goodnight. 入到房仲問我幾次,爸爸呢?爸爸喺邊度呀?二十六個月人,都唔計較咁大巴,佢幾十歲人,反而打返個囡轉頭,唉!!!個囡再大啲時,都唔知佢發火時會點對阿囡。如果我有乜嘢三長兩短,我都唔敢想像阿囡的下場,同佢老豆一齊的生活,關係。唉!!!!!!!
本來以為有個囡,家庭幸福咗,原來唔係囉!我越來越唔鐘意我老公!!

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

只講句 呢個老公我轉頭星佢2巴

民房

比我實鬧老公咩事呀小朋友,又唔係特燈.樓主你好忍得- -,但我覺得你應該同老公講下!可能下次佢打得仲勁!
BTW囡囡好乖好生性!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有無搞錯 大人既力度唔同小朋友, 如果錯手, 分分鐘鐘打親(聾左) 咁點呀

就算要打囡囡, 最多都係打返手仔就算. 俾我實剷到老公死!!!!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

佢噤重手你真係要同佢傾喎!容乜易變成習慣

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你老公同我老公相反,我都會體罰BB(當然只係手仔同肥腿),老公就成日鬧我.
你老公咁樣唔得ga~雖然我都唔反對教小朋友有時需要少少暴力,但真係少少luo,打壞個小朋友,你同你老公都會後悔,內疚一生~
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

禁止發言

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

點可以咁暴力架!

大宅

好媽媽勳章

我囡囡都係2歲半左右,佢爸爸嬲會對佢好惡,之前打左個囡一巴,我都好肉痛,c6都錫囡囡,但EQ低,事後又要睇下,錫番囡囡,我都有話c6小朋友細唔識野,佢現在無咁啦,但你一定要同佢傾下

禁止訪問

伯爵府

原帖由 清潔monkey仔 於 10-8-20 14:10 發表
兩公婆,真係會為咗阿囡的教育照顧問題而有不滿。阿囡兩歲零兩個月大,玩玩下會好癲,尋晚就係咁同佢老豆玩玩下,升咗佢老豆一巴,佢老豆即扯火,用右手升返佢左邊面,面紅咗之餘有兩條粗的紅痕,由近耳仔處去到近咀度,係佢老豆啲手指 ...

我看完真是很生氣同時又很難過, 你女女真是可憐, 有這樣低EQ的爸爸.

大宅

你老公唔想教就唔好同個女玩啦, 自己又要小氣.
我老公都試過好惡話呀女, 我即埸同佢講:"你入冷靜下先", 佢就坐係度, 等我攪, 唔好嚇親個女, 一定要, 我怕你個女下次唔上一巴

男爵府

樓主...打仔我都有
打邊到都好...你要知道小朋友可唔可以受唔受到
唔好講心理, 生理上...小朋友都頂唔順
你自己去睇下, 有好多小朋友比人星左巴之後塊面D神經線SHORT左, 女仔泥架, 打PATPAT好啦, 唔好打面啦

大宅

安撫完囡囡後,我實剷到老公上天花版! 玩緊唔小心姐,禁大個人唔駛以牙還牙呀?EQ低都禁話呢....我B都試過同我、婆婆玩到儍左時打左婆婆一巴,我即時版起塊面但溫柔地問佢:喂你做乜呀?禁唔得喎!唔得架!快D咀番婆婆啦...佢都有咀,之後仲要同佢講下道理.到而家大半年都冇再發生!

男爵府

如果只係一時火起, 我會同佢傾, 同埋比次機會佢, 叫佢同個女SAY SORRY, 再响佢面前問亞女原唔原諒佢, 希望爸爸真係知錯,真係FEEL到亞女對佢既敬愛, 真心改過, 做個好爸爸, (我老公以前好好脾氣, 但個囝開始曳時,佢都會發脾氣AND打, 只係想嚇下個囝,唔係發洩果一種, 但我都會同佢訓下話.佢後來都明白AND改過, 我身邊亦見過一D好無耐性AND忟憎的爸爸, 可能佢唔識同小朋友相處, 但個心都係愛家愛囝囡既)

如果當中只係有發洩,咁我唔會縱容暴力,如果佢根本唔愛個囡AND個家, 個家亦唔會因為你既容忍而變得和平, 亦唔會長久, 長痛不如短痛,為左自己AND個囡, 我一定會"走"....... 啞忍=緃容!!

複式洋房

同意呀! 上星期六21號, 我老公都嚇到我囡囡在行人路站著勁哭!!! 本是想教佢刀仔, 危險物品不能"touch" 但囡囡都未知發生什麼事.已經被老公抱出店大罵!!! 我出到去都唔比抱...跟住我當然抱到實叫囡唔好怕才收科!!! 之後真的要傾好有個共識去教育!!! 唔只"輸"了兩公婆的關係, 還會令小朋友難分辨對錯!!!
我個囡囡三天不論早上起床, 午睡起床都哭不停, 我問佢都唔講, 我妹問佢先講怕媽媽唔見左, 現在在家都拉我衫, 拉我手指行, 怕我唔見了...我 feel 到佢e家好需要安全感!!! 小朋友心靈好緊要...囡囡只有兩歲兩個多月, 起身唔見左爸爸會問爸爸去那裡, 都懂關愛, 但從囡囡的行為舉止, 你會知道囡的需要!!!..媽媽一齊加油呀!!
原帖由 wendy_jed 於 10-8-25 23:28 發表
如果只係一時火起, 我會同佢傾, 同埋比次機會佢, 叫佢同個女SAY SORRY, 再响佢面前問亞女原唔原諒佢, 希望爸爸真係知錯,真係FEEL到亞女對佢既敬愛, 真心改過, 做個好爸爸, (我老公以前好好脾氣, 但個囝開始曳時,佢都 ...

複式洋房

結果係點處理呀?

複式洋房

你一定要處理喎,你老公係用緊暴力,你點可以忍左佢就算, 將來有咩發生你唔好後悔呀~
~ 自由從心而發 ~

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

wa, 就算papa'火姐眼'都唔應該咁暴力嘛! 媽媽你要同c6傾吓, 唔可以有下次!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 清潔monkey仔 於 10-8-20 14:10 發表
兩公婆,真係會為咗阿囡的教育照顧問題而有不滿。阿囡兩歲零兩個月大,玩玩下會好癲,尋晚就係咁同佢老豆玩玩下,升咗佢老豆一巴,佢老豆即扯火,用右手升返佢左邊面,面紅咗之餘有兩條粗的紅痕,由近耳仔處去到近咀度,係佢老豆啲手指 ...

樓主:首先我都唔同意你C6咁打囡囡...因為小朋友始終係細...大人的力度重手左...但同樣我都會同囡囡講玩還玩..唔可以打人...一來那個是爸爸...而且比佢打慣左就會以為點都可以...二來下次囡囡和同齡小朋友玩時...可能會做出相關的動作就唔係咁好...你應該同小朋友講你打爸爸令到爸爸唔開心...小朋友係唔可以打長輩..而且打人係野蠻行為..無人鍾意架..同樣話比小朋友知你明白佢比爸爸打係好痛..但係係佢首先做錯左先...問下佢係咪應該同爸爸道歉..但對小朋友講之前..你都要平心靜氣同你C6講佢咁樣打小朋友係唔岩的..但明白你當時的感受..所以會叫囡囡同佢道歉..但你C6同樣要對囡囡道歉..若你C6係明白的...你就去做這個中間人啦...不過佢地互相道歉時..最好只係得佢地倆個係度..因為大家都要面子嘛...若你C6覺得佢自己無做錯的話..你只係帶囡囡一齊同佢道歉就算...唔好要C6做任何反應

首頁

尾頁

跳至