自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

(星X日報報道)早前被判虛報非禮的林x麗,在一段短片中針對容祖兒呼籲港人勿仇視菲傭的言論,狠批祖兒是「歌星仔」無資格評論此事,片段在網上流傳後,昨日新浪微博激起群情洶湧,強烈抨擊林之不是,眾星更齊撐祖兒是一番好意輸送正面訊息。

網上流傳的一段林x麗接受訪問的短片,主要問她對容祖兒呼籲港人別遷怒菲傭的看法,她聽後連珠炮發,先以「歌星仔」揶揄祖兒:「佢有咩資格講口野?呢口的歌星仔,唔係話睇少佢,歌星就去唱佢嘅歌啦。」林x麗更與祖兒大唱反調,炮轟菲律賓人對港人遇害表露笑容,並表態支持解僱菲傭。
  老死阿詩幫口反駁
  由於林x麗在鏡頭前態度輕蔑,大批微博中人看後紛紛留言為祖兒抱不平,「圍插」林x麗不尊重人權,尤其圈中人包括楊千嬅、何韻詩、張敬軒、藍奕邦與黃偉文等,對語帶譏諷的「歌星仔」一辭更怒不可遏。慘被揶揄的祖兒昨日在微博回應:「我只是講出我認為對的東西,無佢咁好氣。」祖兒的老友何韻詩也幫口力撐:「哎呀死啦,我都係歌星仔噃,又淨係只可以唱我口的歌呀?咁係咪即係唞氣食飯沖涼瞓覺都唔可以呀?我諗我聽日要即刻將我個義工團解散埋喇!」
  楊千嬅也力挺祖兒:「菲傭離鄉別井來香港打工,都是為養家,這次事件中,他們何罪之有?謝謝童鞋們傳達!係!我係超齡歌星仔,咁又點吖!支持祖兒!」
  張敬軒藉《基本法》反斥林依麗:「有些人總是不明白,尊重別人的同時也是尊重自己,自己說話的措詞、態度、觀點能直接反映自身的文化修養。看來還是我老爸有見地:EQ低的人千萬不要從政,要不然連IQ都無埋!唉,原來是真的!林Auntie,你說別人沒有言論資格。根據《基本法》第三章第27條:香港居民享有言論、新聞、出版的自由,結社、集會、遊行、示威的自由,組織和參加工會、罷工的權利和自由。您作為立法會候選人、堂堂慈善機構總理,怎麼連《基本法》都未看熟?連我這個歌星仔也替你難為情!」
  填詞人黃偉文以「xx仔」回敬林x麗:「喂!容祖兒聽到沒?你這種『歌星仔』沒資格評論時事呀!那麼你們這些只會唱歌的,應該連投票權、知情權、議事權、咩權物權也被一併取消吧!我只是個『填詞人仔』,哪有資格說這些呢?不知道林小姐到底是『xx仔』所以有權講話那麼權威呢?」
  林海峰斥「咩人諗咩口野」
  下月尾舉行拉闊音樂會的黃耀明、林海峰與何韻詩昨日在記者會,被問到林依麗是否貶低歌手?阿詩說:「我唔認關我事,佢係針對歌星仔,不過我都覺得同我口地有關。」林海峰指祖兒若是歌星仔,自己便是微塵,更指林依麗是:「咩人諗咩口野。」明哥送一曲《明目張膽》來形容對方的言論。
  另外,周柏豪昨日與師弟周子揚參與港台活動,敢言的柏豪認為社會上任何人都有評論時事的發言權,力撐祖兒有權表達意見,絕對不擔心會貶低藝人,相反更感謝對方令社會加倍注意藝人的正面訊息,又自嘲是流星仔,瞬間即逝。周子揚覺得藝人經常發放正面訊息,他絕對支持祖兒的善意言論。
  ■林x麗在訪問片段中狠批祖兒是「歌星仔」無資格評論仇菲事件。
  ■被林x麗羞辱的祖兒,大方表示:「無佢咁好氣!」
  ■周柏豪力撐祖兒有權發表意見。
  ■林海峰、何韻詩及黃耀明皆不齒林x麗出言不遜。
  ■張敬軒坦言市民有言論自由,力斥林x麗不尊重其他人。

禁止訪問

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 bkfans 於 10-8-31 10:35 發表
我唔明點解呢條喪婆叫"名媛", 唔知佢係邊度拱出黎.

最有印象, 係佢好耐以前一單唔知咩案在法庭作供, 話一個男人在佢M時迫佢做, 搞到成間屋都係血........ ...
未聽過....

不過呢個女人....應該接受下治療,一陣以為全香港女人都好似佢咁就pk.....

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

雖然我都覺得JOEY麻麻地, 但係呢個女人真太過份, 好似SHORT SHORT地咁mouth:

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

洋房

佢要博出位嘛
而家成功啦

王國長老

王國長老

睇片時已經覺得鏡頭前一個似八婆既人講野多過一似一個議員. 表情浮誇, 態度輕蔑, 思想偏激, 只想拎隻香蕉塞住佢把口.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

睇左一陣已經唔想睇, 擺到明一個 8B 係度發癲, 衰完要老屈重未知自己有幾差, 依家重要發謬論, 唔該佢收收喇.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

唔好意思,請問林x麗,佢係邊個嚟架
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 tsuitung 於 10-8-31 11:09 發表
唔好意思,請問林x麗,佢係邊個嚟架
潑婦一件, 經典鏡頭: 胸頂謝偉俊

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

註 : 佢從來都未做過議員

原帖由 edea 於 10-8-31 10:58 發表
睇片時已經覺得鏡頭前一個似八婆既人講野多過一似一個議員. 表情浮誇, 態度輕蔑, 思想偏激, 只想拎隻香蕉塞住佢把口.

子爵府

佢非常想做議員,但未曾當選過

原帖由 simple430 於 10-8-31 11:23 發表
註 : 佢從來都未做過議員

大宅

原帖由 jasonhelen 於 10-8-31 12:13 發表
佢非常想做議員,但未曾當選過

佢就想啦,一定無人選佢

大宅

原帖由 bkfans 於 10-8-31 10:35 AM 發表
我唔明點解呢條喪婆叫"名媛", 唔知佢係邊度拱出黎.

最有印象, 係佢好耐以前一單唔知咩案在法庭作供, 話一個男人在佢M時迫佢做, 搞到成間屋都係血........ ...

係呀 ... 我記得有呢單野 ... 但 5 記起原來主角係佢 ... 最後判咩啦 ... 我忘了 .....

男爵府

畀面勳章

咁顛....

原帖由 ancc0716 於 10-8-31 13:17 發表

係呀 ... 我記得有呢單野 ... 但 5 記起原來主角係佢 ... 最後判咩啦 ... 我忘了 .....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

顛婆

大宅

剛剛在網上看了她小小資料 :
http://www.hkreporter.com/talks/thread-238942-1-1.html

http://www.singtao.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2000&month1=11&day1=04&year2=2000&month2=11&day2=25&category=&id=20001125a12&keyword1=&keyword2=

子爵府

好媽媽勳章

更年期...........
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

仁濟醫院及保良局前總理林依麗

18歲投資樓宇
林依麗半生傳奇,十八歲起活躍于樓宇投資業務,八七年(三十歲)与做裝修生意男友周錫良同居,后育有兩子,之后四年間開了多間地產公司,九五年出任仁濟總理,同年傳因感情問題為一名上市公司主席而自殺。
九六年,林出任仁濟及保良局總理,同年九月与同居九年男友分手,并因聯名物業而鬧上法庭,不過,九六年十月,她向外宣布有意參選香港特區首屆行政長官一職,并指當時熱門人選的董建華和楊鐵梁太老,反應和思考略嫌太慢,而另一候選人吳光正又只長于做生意,不了解港人心態。最后,林依麗因為當時未滿四十歲不能參選而放棄。
至九七年,林辭去仁濟總理之職,同年又以反對「包二奶」為政綱參選港區人大代表,終告落敗,九八年直選立法會議員失敗;九九年再辭去保良局總理一職。

OIC

首頁

尾頁

跳至