自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

沈詩鈞:大學生只顧拍拖打牌

(經濟日報)2010年8月31日 星期二 06:00

【經濟日報專訊】神童熱復熾,3年前以9歲之齡入讀浸會大學 的沈詩鈞 ,不知不覺已學士畢業,論文奪A級,人亦變得成熟,現正日花10小時備戰碩士論文。

沈父坦言,經歷大學生活的詩鈞最難理解大學生只顧拍拖及通宵打牌;而他則每天為兒子講故事,教導人情世故。

愛埋首學習 學懂團體生活

沈詩鈞的父親沈振雄接受本報訪問時表示,現時12歲的詩鈞,待人處事已成熟多了:「他知甚麼叫團體生活,以前只為自己拿刀叉、紙巾,現在會幫我和同學拿;我沒刻意教他,是他觀察別人學來的。」

詩鈞雖然較一般大學生年幼得多,但3年的大學生活,卻認識幾名要好朋友,他們全是內地生,沈父坦言:「詩鈞覺得很多學生只愛唱K、打麻將和拍拖,話題就圍繞打機,跟他不投契。」

日花10小時 看書上網搵料

這孩子愛讀書,上學期修讀的數學科中,除了一科獲A-外,其餘均奪A,中文則成績合格;GPA逾3.5(平均積點,滿分為4)。至於宗教、哲學等對他而言仍太艱深,要待新學年、開始讀碩士後才修讀。

詩鈞將以2年時間讀畢碩士,暑假開始已落力備戰,沈父稱:「他決心要寫好碩士論文,每天花上10小時看書及上網找資料,查看有沒有人做過那題目,除了吃飯、洗澡、游水和睡覺,所有時間都埋首學習,他很享受正在做的事。」

沈父不時替兒子到浸大借書,又每天抽1小時為他講《三國演義》故事,從中講解歷史及做人道理:「《三國演義》中有不同性格的人,我們就討論,日後工作上遇到這類人,該如何相處。」他又希望兒子會審時度勢:「他喜歡書中所有負責出謀獻策的人,最愛諸葛亮。」

父藉《三國演義》 教人情世故

沈父補充,暫時只安排兒子看圖片較多的簡單版本、而非原著,但仍要求他重複抄寫書中生字,學好中文;雖然詩鈞曾在英國 讀書,他亦借了幾本高中至大學程度的英文書,讓兒子看範文,學習寫作技巧。

就連兒子將來要參與學術交流,他都設想周到:「大學英文老師跟他一起吃西餐,教餐桌禮儀;我就看他模擬發表論文,再問簡單問題、考他的應對能力,又教他一些社交和辯論技巧。」原來培育神童絕不容易,沈父苦笑道:「做資優孩子的父母最辛苦!」慶幸詩鈞不負所望,「他有信心升讀博士,是留在浸大讀,還是去英、美的大學,我抱開放態度。」

確實身邊d中學生已經成日顧住拍拖, 打機同唱K! 但係作為1個12歲學生, 讀書可唔可以當興趣, 無其他活動呢? 而且同其他同學又格格不入, 莫講話同齡, 即使比佢年長都無佢咁成熟, 佢可以點樣交朋友? 畢左業繼續讀博士or 做research? 人生跳左級, 好似好唔正常咁?!

不過真係好羨慕佢, 每日花上10小時讀書及搵資料做論文! 我工餘讀緊master, 但係放工要專心讀書好難, 只係工作讀書無娛樂我都做唔到, 睇唻我都要好好反省下!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

水晶宮

不懷疑他負得起神童這個稱號...這世界當然有人是同其它人唔同的...但不能說其它人只顧拍拖打牌就不對呀...因為其它人走的是一個正常普通人的路...而他是少之又少的另類...
可能我們是從現實中學習...但他完全在象牙塔中學習連人情世故在內...
mouth:
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

每個人有自己生活. 香港生態環境係咁, 大學生認為炒股投資好過讀書, 圍埋唱 k 好過做學術研討.

水晶宮

我想知佢到14歲讀完碩士會點,讀埋博士學位?咁之後做份咩工先岩身份?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

天才就係天才~
普通人就係普通人~
我唔希望我仔女會係天才~我覺得普通人快樂D~但當然這是冇得簡~
其實上得大學已經係叫肯讀書果一班~

民房

回覆 1# w_y 的文章

唔知點解 , 我總覺得佢爸爸摧毀了他的童年生活 . 他仍是一位小朋友 , 點解要佢跳咁多級 , 就算是天才 , 他真的想要這些嗎 ?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

他將來都要同其他普通正常人一起工作相處生活,拍拖打牌打機都是普遍的,他應該在人際相處關係溝通方面多下夫工。mouth:

水晶宮

原帖由 amythepooh 於 10-8-31 15:45 發表
他將來都要同其他普通正常人一起工作相處生活,拍拖打牌打機都是普遍的,他應該在人際相處關係溝通方面多下夫工。mouth:mouth:" />

也未必...可能可以關起門來留在某個實驗室只做研究...大學里的怪教授很多...
mouth:
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

我不知幾想我爸爸好似沈爸爸咁識栽培. 好似沈同學呢種資質, 你叫佢一年先升一次班, 咪仲痛苦. 至於與人相處呢方面, 我地普通人都可能有問題, 一樣需要 "特別處理", 只係好多時學校同家庭無資源 .

下面講得岩, 天才就係天才, 佢地根本一出世就注定條路唔一樣.

公爵府

通常仲係呢 d 先勁. 仲有一堆無咩料...不過就勝在人情世故做得足, 搵餐飯食下咁囉.

原帖由 54heima 於 10-8-31 15:49 發表
大學里的怪教授很多...
mouth:mouth:" />

男爵府

BK Milk勳章

我總是覺得他爸爸為他選擇的都是為自己.....

王國長老

王國長老

原帖由 FUNMUM 於 10-8-31 15:43 發表
唔知點解 , 我總覺得佢爸爸摧毀了他的童年生活 . 他仍是一位小朋友 , 點解要佢跳咁多級 , 就算是天才 , 他真的想要這些嗎 ?

如果係小朋友本身鍾意研究, 對打機等消遣覺得無聊同浪費時間, 咁又唔怪得佢爸爸.

如果唔俾佢跳級, 佢夾硬同程度好參差既小朋友一齊上堂,一樣覺得好悶好唔開心. 最緊要係佢搵到自己想要既生活.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

複式洋房

我覺得咁樣好OK
唔通識班上左大學就掛住玩既同學叫正常嗎?
到佢大個出來做野年紀成熟時自然會識到人
你叫佢一年先升一次班咪浪費時間
最緊要佢本人ENJOY佢既LIFE咪得囉.

侯爵府

我都覺得係, 無左正常童年既生活

公爵府

弊在一般香港小朋友而家生活都唔幾正常. n 咁多 "興趣" 班, 補習, 勁默測考 ~~

原帖由 km1357 於 10-8-31 15:57 發表

我都覺得係, 無左正常童年既生活

民房

原帖由 edea 於 10-8-31 15:54 發表

如果係小朋友本身鍾意研究, 對打機等消遣覺得無聊同浪費時間, 咁又唔怪得佢爸爸.

如果唔俾佢跳級, 佢夾硬同程度好參差既小朋友一齊上堂,一樣覺得好悶好唔開心. 最緊要係佢搵到自己想要既生活. ...

可能我自己有小朋友啦 , 我覺得童年應該有童真 , 開心的玩 , 笑 , 撒爸媽嬌 , 因為我見到佢地開心, 我更開心 , 我真係唔需要佢地由朝讀到晚 , 當然亦要好好讀書 .

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果佢9歲已經可以讀大學,你硬要比番本四年級既書佢,佢又會覺得太淺。 可能童年會開心D,有同齡既小朋友陪佢,不過對佢既學習無幫助,有可能令佢變得好自負,以為自己真係乜都識,真係兩難呀!

大宅

就算沈小朋友大學畢業都唔可以找工作, 佢仲未夠15歲, 佢係唔係打算讀到博士後做研究.

佢d人生路好似比一般人走快好多, 亦失去了一d, No comment.

子爵府

原帖由 w_y 於 10-8-31 16:01 發表
弊在一般香港小朋友而家生活都唔幾正常. n 咁多 "興趣" 班, 補習, 勁默測考 ~~

同意..... 所以一入大學就好似甩繩馬騮.

珍珠宮

我覺得問題不大....我地只係以大多數普通人角度睇一個小數人,
猶記得某網壇名將講: 當其他小朋友仲拎住波板糖時, 我已經拎起球拍。
呢d就係天才同普通人分別

首頁

尾頁

跳至