論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

當姐姐跟你說借了財務公司錢,而佢想你代佢還住先, 再係糧都分期扣, 你們會怎麼處理???

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睬佢都傻。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睬佢都傻。

別墅

好媽媽勳章

根據我近月飽受滋擾的經驗,我可以同你講,佢地肯定唔乜借左一間,如果唔係點會叫你幫佢還?佢自己逐個月還咪得lor。
你不妨觀察下點解佢借錢?假如好似我家姐姐,買手袋買電話買電腦的話,你都係快d搵定人啦,佢完全無諗過還錢,呢頭問我借糧還錢,果頭咪又自己洗左,仲要搞到財仔話要上門刮佢。大佬,我請你返黎睇著個仔,你比人捉左去還錢,咁邊個睇著我個仔?再唔係掉轉捉我個仔去迫你還錢咁我又點呀?
你又警告定你個工人唔好比你的電話號碼財仔,財仔除左有個屋企電話,仲有我手機,真係火都黎埋,鏟工人時仲誓神譬願話無,我無比過人(佢當我傻,唔通人地打1083問呀?)
你記得要小心財物呀!偷起錢上黎狼夾凶!
仲有,佢地好快就會做好多野搏炒,最好夠佢回鄉避風頭,改名換姓再戰香港!
祝你好運啦。
*不過中肯d講,財仔同我傾時都叫斯斯文文,會講唔好意思,麻煩到你之類。究竟邊個真係麻煩到我呢?

男爵府

I will fire her to get rid of all the trouble.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢係咪印印? 所有印印在來港前都會向財務公司借錢來打工的,之後分七個月分期還錢比財務公司...毎個月一出糧就要還...

如果係佢地另外借財仔,咁就真係'睬佢都傻'

男爵府

我早2月收到一封追數信和屋企電話有財仔打來追數, 當然我好嬲啦鬧她和叫她還錢, 到早幾日我開信箱又見有3封信, 我要工人開信及要比我睇 , 除了先前3千幾,還有一封在8月尾借的$8300 , 我工人還有2個月完約, 相信她借定錢, 準備11月尾走人的, 她這2個月的行為和態度也不好, 博炒和不續約都是她想的....

不過上星期同囡囡的同學家長講開工人借錢, 家長說她印尼工人的妹妹早前在港工作借錢唔還然後走了回鄉, 結果當地有黑社會追數, 還用槍指住她家人要還錢, 香港財仔搵當地人追數, 條數大了幾倍呀 .

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

禁止訪問

男爵府

要借$$, 用 id card + 住址證明都可以借
我由第一次請工人到而家
day 1 就同佢地講, 咩原因都唔可以借$$
借咗比我知即炒, 做得幾好都係咁話

禁止訪問

男爵府

原帖由 ahusband 於 10-9-10 13:07 發表
呢個我講明唔准佢借錢,而且我收起左佢 passport + contract. 犯法都係咁話。真係告我我諗個官都會明白,而且大把理由去講。

不過佢無問題,因為佢既 passport/contract 之前一直都比 agent 收埋,直至我要幫佢開銀行戶口 ...

如果用工人係第1個contact 當然你會收埋沒問題,
第2個合約之後,, 工人又要換證件 , 到時都要比合約和證件比工人去做證件 , 除非你跟埋她一齊去 , 全程由你KEEP , 否則她copy或叫Agent copy 咪得囉 ( agent是可copy合約比工人), 借錢不用contact正本, 只要合約copy , 證件copy 和HKID 正本就借到啦. 仲要係好易借呀 .

禁止訪問

男爵府

原帖由 ahusband 於 10-9-10 13:25 發表

用 id card + 住址證明都可以借? 財務公司唔駛睇佢有無工係身 + 份工仲有幾耐 就借錢比佢地?

不過可能因為佢地借錢要有擔保人,通常係同鄉做。是但一個應該都要有 contract/passport。咁既情況下,擔保人通常會收番 ...

所以通常D工人借錢會兩個人分囉...

每次續約我都KEEP 哂工人證件和合約正本在公司夾萬 (只有換證件要比合約和證件給她到領事館 ) 但我工人咪一樣借到 , 仲話擔保一次和上個月借了$8300 ( 還有兩個多月完約) , 一樣借到 ...

男爵府

原帖由 ahusband 於 10-9-10 13:28 發表

所以好多財仔最後都收唔番錢.. 因為工人走佬。如果擔保人都走埋佬,就凍過水。

但聽了同學家長, 再問朋友 , 好多財仔都追數到海外喎,搵埋當地黑社會追數喎 , 但好似話菲律賓易追D , 印尼就難追D囉...

當然我都唔知, 不過係同家家長講她家工人被追數先知囉.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我個朋友話如果給人收數, 可以炒佢唔洗付長期服務金, 真唔真, 要唔要先簽定同意信呢??????????????????

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

搵定一個,新個一到,即炒!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 grumpy88 於 10-9-10 14:40 發表
我個朋友話如果給人收數, 可以炒佢唔洗付長期服務金, 真唔真, 要唔要先簽定同意信呢??????????????????

完全無呢回事,唔好簽任何對自己不利文件,一句到尾,唔好借糧,唔好幫佢地墊支,一齊後果應該由佢地自己負責,唔應該當我地係水魚

首頁

尾頁

跳至