跳至

首頁

尾頁

複式洋房

追月個日我爸爸媽媽在超市買了三文魚刺身及壽司來我家作午餐! 老公平時係嚴禁我食魚生(因為多細菌), 但媽媽話「唔怕啦! 照食啦!」所以我食了一片三文魚刺身, 一件三文魚壽司, 一件三文魚鐵火卷, 之後就乖乖食番媽媽煮的瑤柱肉絲花膠粥。

由於是媽媽批准, 所以老公都無得出聲, 而且佢本身都話陪我一齊唔食魚生, 但佢話如果媽媽叫到佢就會「免為其難」食囉! 哈哈~~~

今次係我有BB後12個星期第一次食高危違禁品!
兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎,是他所給的賞賜。(詩篇127:3)
Sons are a heritage from the Lord, children a reward from Him. (Psalm 127:3)

男爵府

畀面勳章

原帖由 ShirleyP 於 10-9-25 08:27 發表
追月個日我爸爸媽媽在超市買了三文魚刺身及壽司來我家作午餐! 老公平時係嚴禁我食魚生(因為多細菌), 但媽媽話「唔怕啦! 照食啦!」所以我食了一片三文魚刺身, 一件三文魚壽司, 一件三文魚鐵火卷, 之後就乖乖食番媽媽 ...

咁你都好乖, 好克制呀... 只係食左3件...

別墅

原帖由 ShirleyP 於 10-9-25 08:27 發表
追月個日我爸爸媽媽在超市買了三文魚刺身及壽司來我家作午餐! 老公平時係嚴禁我食魚生(因為多細菌), 但媽媽話「唔怕啦! 照食啦!」所以我食了一片三文魚刺身, 一件三文魚壽司, 一件三文魚鐵火卷, 之後就乖乖食番媽媽 ...

係啦...你好乖架喇....亞媽御准....難得老公唔出得聲.....你都食咁少!!

我反而乖過我亞媽, 其實我已經食左好多唔應該食嘅野, 但我亞媽就成日樣樣野都同我講話"唔怕啦, 食少少啦, 冇野架....我生左4個...果時都係咁食"...... ...成日叫我食呢樣食果樣....反而我自己會避下, 同佢講話唔食~~

大宅

我老公一家人叫我唔洗戒口添呀,中秋做節又叫我食燒鵝,又叫我食蝦

男爵府

畀面勳章

原帖由 小嬌媽 於 10-9-25 10:02 發表

係啦...你好乖架喇....亞媽御准....難得老公唔出得聲.....你都食咁少!!

我反而乖過我亞媽, 其實我已經食左好多唔應該食嘅野, 但我亞媽就成日樣樣野都同我講話"唔怕啦, 食少少啦, 冇野架....我生左4個. ...

我阿媽都係呀...佢重話我洗唔洗咁緊張喎... 佢以前陀我地時 (佢都生左3個), 西瓜都照食架... 冇咩野要戒口喎... (佢話可能果時佢唔係咁想要bb, 冇左就算喎 )

大宅

我都係呀, 我上次同媽咪食buffet , 佢都話可以食三文魚刺身 . 但我老公就唔俾我食. 我自己而家都冇食啦. 早2日食日本野時d 生野都係得個睇

別墅

原帖由 @barbie@ 於 10-9-25 10:15 發表
我老公一家人叫我唔洗戒口添呀,中秋做節又叫我食燒鵝,又叫我食蝦

..我呢兩樣不嬲都有食~~我最主要係戒寒涼野!!

別墅

原帖由 依媽媽 於 10-9-25 10:21 發表

我阿媽都係呀...佢重話我洗唔洗咁緊張喎... 佢以前陀我地時 (佢都生左3個), 西瓜都照食架... 冇咩野要戒口喎... (佢話可能果時佢唔係咁想要bb, 冇左就算喎 ) ...

係喎, 我覺得以前d MAMA好勁架, 唔使戒口, 仲可以去耕田, 做粗重野都冇事架, 我屋企呀...大肚唔興戒海鮮架, 個個都係咁食架, 唉...我地真係"打壞後生"...我地而家連袋野重少少都話唔得, 床單唔換得, 唔可以做家務....又話呢樣唔食得, 果樣唔食得.....矜貴到呀.....

大宅

真係好, 可以食, 我試過食一片咋, 都已經唔多, 食完後, 唔洗半個鐘已經反胃, 想嘔返出來。

之後我唔服, 咪再試多一次 , 點知都係一樣結果, 自始已沒有再食, 無意慾添 , 見到都怕

大宅

三文魚刺身, 燒鵝, 蝦 --- 上胎我都有食, 又唔係每日都食, 間中食小少, 無問題, 唔駛擔心! 我個仔出世都家下, 皮膚好好, 無咩病痛, 身體健康, 而家佢都2歲啦!

西瓜 --- 臨生前37WK, 開始每星期食一次~~

大宅

我都諗住12w過後食番d之前介左既野(buffet既刺身,生蠔<--會唔會過份左d??)...獎勵下自己...個week仲係我生日..所以冇有怕...haha!!~

複式洋房

最有趣是, 媽媽成日同我講3個月未到, 唔可以食乜乜乜寒涼食物, 想BB皮膚好又唔好食乜乜乜, 想BB唔燥火又唔好食乜乜乜, 但一講到魚生, 佢係積極叫我食, 仲問點解唔食得!

本身醫生叫我乜都食得, 就只係污糟的東西不可吃。由於我容易腸胃敏感, 所以我都好跟的, 唔食容易有菌的生食物或冷盤; 亦由於我對某些食物會皮膚敏感, 所以亦會戒食。希望我可以keep得到啦!

原帖由 小嬌媽 於 25/9/2010 10:02 發表

我反而乖過我亞媽, 其實我已經食左好多唔應該食嘅野, 但我亞媽就成日樣樣野都同我講話"唔怕啦, 食少少啦, 冇野架....我生左4個. ...
兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎,是他所給的賞賜。(詩篇127:3)
Sons are a heritage from the Lord, children a reward from Him. (Psalm 127:3)

複式洋房

由於奶奶跟我的醫生相熟, 已經知醫生係唔會叫人戒口, 所以佢都乜都由我食。

原帖由 @barbie@ 於 25/9/2010 10:15 發表

大宅

只要乾淨,其實都唔驚既,不過最好當然唔好食啦﹗有咩菌食咗入肚傷害咗bb,就冇謂啦﹗

別墅

你地就好啦,咩都食得,只係為左BB好唔食,我由細到大最中意食蝦,現在食咩都反胃,竟然發現蝦有蝦的怪味...唉,燒鵝更加唔洗想,油膩食物一概嘔返晒出黎...
前幾天我第一個姨甥仔滿月,去飲滿月酒,ONLY食D菜,個雞鮑翅D翅,半碗炒飯,返到屋企又係嘔...
我14wk都黎緊啦,主救救我...

男爵府

畀面勳章

原帖由 jeanjean_mama 於 10-10-6 12:12 發表
你地就好啦,咩都食得,只係為左BB好唔食,我由細到大最中意食蝦,現在食咩都反胃,竟然發現蝦有蝦的怪味...唉,燒鵝更加唔洗想,油膩食物一概嘔返晒出黎...
前幾天我第一個姨甥仔滿月,去飲滿月酒,ONLY食D菜,個雞鮑翅D翅,半碗炒飯,返到 ...

可能過左16周會好d.... 忍耐多陣.... 加油

複式洋房

初初我都係食乜嘔乜.而且成日餓,可能嘔哂D嘢出黎啦.我都介口.因為食乜嘔乜.大家都話見到想食就食多點.但大部份嘢見到都唔想食,尤其係肉類..以前我係食肉獸,而家只想食菜,
蝦每次見到都係食一隻,唔好食頭...
壽司我好想食.但都忍口.食熟的.但都係少食.
凍嘢都照飲,真係忍唔到.食少少啦
但係我發現一食左D唔啱嘢就會嘔出來...

複式洋房

我好想去食sushi~ 以前未有都無咁想, 但bb爸爸唔比食, 我諗住10月尾襯佢生日請佢食日本嘢, 自己食埋一份... haha~

除咗涼嘢 eg 西瓜, 涼瓜, 涼茶, 山竹... 等等戒口無食外, 凍嘢同其他雜食都無乜特別戒, 但就謝絕coffee同可樂, 因為有咖啡因...

複式洋房

老公琴晚終於肯帶我去食壽司喇, 但係只限食熟既, 我都照殺!! 實在好想食!!

醫生有強調唔好食生野, 因為有好多虫虫, 唔乾淨, 大肚婆腸胃特別敏感, 平常人食左可能冇事, 但係大肚婆食左會唔舒服。盡量唔好食!! 我就唔怕一萬, 至怕萬一!!

蝦我都有食呀.. 凍野, 雪糕間中都有食, 實在好難忍...

男爵府

畀面勳章

原帖由 Cherrycheung88 於 10-10-18 10:21 發表
老公琴晚終於肯帶我去食壽司喇, 但係只限食熟既, 我都照殺!! 實在好想食!!

醫生有強調唔好食生野, 因為有好多虫虫, 唔乾淨, 大肚婆腸胃特別敏感, 平常人食左可能冇事, 但係大肚婆食左會唔舒服。盡量唔好食!! 我就 ...

咁我好d啦... 我係home都有叫元綠外賣呀.... =p
主要都係熟的野.... and 冷麵都有食...

首頁

尾頁

跳至