自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好意思先,完全冇冒犯,歧視之意
只係岩岩睇完"香港事.情",但都係圍繞講個媽媽既努力
只係片面睇到佢個仔小小既行為,又同弱智人士一起,所以唔清楚

但...睇完之後我好慚愧...因為我根本對呢類小朋友好陌生
曾經好自私咁想...我自己果個都冇呢個問題,駛咩理
所以之前都冇去留意過,亦冇意思想去了解佢地
但睇完之後,我忍唔住喊...成日覺得自己好偉大
原來要照顧呢類小孩既媽咪先叫做偉大,
佢地既辛酸...根本係別人唔會諒解到既
我好慶幸自己睇左呢個節目,在街上遇到自閉症小朋友
可以明白到佢地只係有病,應該要體諒
希望大家都可以多包容,大家都係媽咪,明白到
仔女叻唔叻唔可以選擇,但都係自己既寶貝,天賜既禮物
自閉症小孩既家長加油,希望愈來愈多人接納到
你地係最偉大既媽媽

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

對 我睇完即刻搵資料
見到30%自閉會智力正常, 但伴隨住有7成有不同程度智障
我識得有個媽媽 有個這樣的兒子, 30幾歲了,她講過,若有朝一日老死,最放不低的就是這個兒子,她年年月月的保護愛護兒子,換來的只有街上人冷言冷眼,真的很苦!但兒子喚聲媽媽令她堅持....
所以我會體諒智障人仕,他們不是精神有問題,而是思想停在兩三歲階段 

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多時都有學障!!

伯爵府

醒目開學勳章

想了解多些自閉症, 推介<與光同行>, 她是日本作者, 用真人真事作參考出左小說版, 漫畫版, 和電視版

電視版本~
http://www.tudou.com/playlist/id/8165964/

伯爵府

好似唔一定, 睇過有d報導話有30%自閉症患者係天才, 不過佢地需要特殊的教育方式同溝通方法, 越細個的小朋友去治療, 能與一般人回復溝通的機會越大, 所以應該要更早正視同解決呢個問題.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我識得d自閉症小朋友, 又好聰明wor, 可能係marginal case啦, 唔知真係以為佢地怕羞架咋
我朋友做協康, 佢話d仔都有唔同既學習能力, 有d嚴重既, 完全無motivation學野, 社交, 接觸別人, 有d叻既, 同正常小朋友無大分別
佢話最弊係智力ok, 但行為社交勁有問題果d, 升小學就好難攪, 因為評估完, 無得入特殊學校, 但主流學校又未必頂得佢地順, 家長就好無助

我仔細個都有d delay, 間中去大口環check up, 見到人地有d細路, 連照顧自己都唔識, 有d無肌肉的, 連企都無可能, 佢地屋企人至辛苦呢, 果一刻, 覺得自己小朋友已經好幸福了
原帖由 小木偶媽咪 於 10-9-29 11:29 PM 發表
唔好意思先,完全冇冒犯,歧視之意
只係岩岩睇完"香港事.情",但都係圍繞講個媽媽既努力
只係片面睇到佢個仔小小既行為,又同弱智人士一起,所以唔清楚

但...睇完之後我好慚愧...因為我根本對呢類小朋友好陌生
曾經好自 ...

大宅

畀面勳章

有冇得睇返呀??我有個朋友..佢既小朋友都係有自閉症...我都想了解下..

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Autism is not the same as mentally retarded.

Some autistic kids are retarded, some are normal, some are genius. The problem is ...most of them look normal so people just criticize parents for not teaching them manners, not knowing they may never learn how to behave properly due to their illness.

子爵府

30%自閉症患者係天才?
請問資料來源自哪裡?

原帖由 caramelpudding 於 10-9-29 23:48 發表
好似唔一定, 睇過有d報導話有30%自閉症患者係天才, 不過佢地需要特殊的教育方式同溝通方法, 越細個的小朋友去治療, 能與一般人回復溝通的機會越大, 所以應該要更早正視同解決呢個問題. ...

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

而家岩岩做完要聽日先,你上TVB睇就有
原帖由 wingirl88 於 10-9-29 23:52 發表
有冇得睇返呀??我有個朋友..佢既小朋友都係有自閉症...我都想了解下..

水晶宮

好媽媽勳章

自閉症依家分好多種...
有隻叫高智能自閉症,呢類小朋友有可能係資優,只係社交能力較弱

我仔果隻叫自閉症傾向,智力,外貌冇問題,佢又好肯同人接觸,只係言語發展遲緩,唔識表演自己,情緒好易失控....

好多時係街佢會無啦啦大喊,成條街o既人就會望住我地

原帖由 viewer 於 10-9-30 00:29 發表
請問資料來源自哪裡?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

原帖由 viewer 於 10-9-30 00:29 發表
請問資料來源自哪裡?

Some自閉症患者係天才.
This is true!
too clever that have no interest in communicating with others.

see the below link
http://www.powerfulkids.com.tw/?p=245

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

原帖由 lingirl 於 10-9-29 23:47 發表
想了解多些自閉症, 推介, 她是日本作者, 用真人真事作參考出左小說版, 漫畫版, 和電視版

電視版本~
http://www.tudou.com/playlist/id/8165964/

這本書好好看,有時會看到哭了出來.但最可惜個作者癌症死了,本書只能在15完了.有時我會去圖書館借來番看.已番看5/6次了但次次看都會哭.

男爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-29 23:51 發表
我識得d自閉症小朋友, 又好聰明wor, 可能係marginal case啦, 唔知真係以為佢地怕羞架咋
我朋友做協康, 佢話d仔都有唔同既學習能力, 有d嚴重既, 完全無motivation學野, 社交, 接觸別人, 有d叻既, 同正常小朋友無大分 ...

"佢話最弊係智力ok, 但行為社交勁有問題果d, 升小學就好難攪, 因為評估完, 無得入特殊學校, 但主流學校又未必頂得佢地順, 家長就好無助"
我個仔咪就係上面呢種law. 不過好彩我地係讀私校, 學校知道後, 個個老師都好體諒佢, 最初我都好驚學校會歧視佢, 因為佢間小學係好傳統既小學, 好彩學校都好配合, 呀仔係學校既生活都好開心.
:) :)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 HAZEL920 於 10-9-29 23:35 發表
對 我睇完即刻搵資料
見到30%自閉會智力正常, 但伴隨住有7成有不同程度智障
我識得有個媽媽 有個這樣的兒子, 30幾歲了,她講過,若有朝一日老死,最放不低的就是這個兒子,她年年月月的保護愛護兒子,換來的只有街上人冷言冷眼,真的 ...

祝願所有自閉症小朋友與及其家人.

伯爵府

高智能自閉症, 我讀書時見過一個, 讀書叻, 但好怕人, 成日係書台低...

水晶宮

原帖由 patpat234 於 10-9-30 00:39 發表
自閉症依家分好多種...
有隻叫高智能自閉症,呢類小朋友有可能係資優,只係社交能力較弱

我仔果隻叫自閉症傾向,智力,外貌冇問題,佢又好肯同人接觸,只係言語發展遲緩,唔識表演自己,情緒好易失控....

好多時係街佢會無 ...

愛因斯坦都係自閉症人士黎,五歲至開聲講野嗌亞媽,成世人都唔同人社交識朋友(研究佢既人話佢幾乎係無朋友),言語表達明顯有困難,,,只係執意去做佢喜歡做既事(科學)...呢D都係研究佢既學者講既...話佢有明顯既自閉症特徵.

但又真係有好多历史偉人都係有自閉症既特徵.

至於我囝,又係自閉傾向,以前佢會無故發好大脾氣,會無原因地打人,嗰時醫生話係因為佢言語delay,表達唔到,所以一黎多用身體語言表達外,另一個因素係佢因為想講野俾人知時發現原來自己無能力去表達,受到打擊,所以至會情緒失控同埋索性唔主動跟人溝通.

依家大個咗識講野就好好多,不過都係有好多固執野,佢地諗野只有一條直線,一就一,永無二,所以同佢地講道理時會好有困難,講真世上既人和事同道理,並唔係全部都係一就一咁簡單,一件事情上總有幾種唔同角度同道理或因果嘛,但佢地就係唔明,例如佢明白取笑別人係唔啱,跟住有同學只係同佢講下笑,瘀下佢,佢覺得人地咁樣已經好唔啱,繼而發好大脾氣,人地sense唔到佢呢條咁既tone,再開個玩笑瘀佢瘀得勁D,佢就嬲到火屎,繼而失控打人,,,打人又係唔啱,佢係明白,但同時佢腦海中覺得自己真係好嬲嘛,而佢覺得佢嬲係嬲得好合理,因為係人地取笑佢,係人地唔啱...惡性循環不斷,所以淨教呢D都幾惡教,好考我地IQ同耐力.

所以好多時一件常人認為最簡單不過既道理,人地一講就明,但對於我地呢班友仔黎講,可能要我地用上好幾年時間,無數次同佢地講,係咁用唔同方式方法嘗試'改變'佢地既思路(因佢早已接受咗PlanA的道理,所以接受唔到plan B、plan C..)...務求終有一日佢突然間'醒悟'或'轉feel',可以成功轉型.

所以我係覺得佢地咩都唔難頂,最惡頂都係佢地呢種固執既思維,得一條直路行,彎又唔識轉,有幾條分叉路時,佢地真係會好迷惘好無助咁企咗响樹唔識郁...

男爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-30 09:14 發表

愛因斯坦都係自閉症人士黎,五歲至開聲講野嗌亞媽,成世人都唔同人社交識朋友(研究佢既人話佢幾乎係無朋友),言語表達明顯有困難,,,只係執意去做佢喜歡做既事(科學)...呢D都係研究佢既學者講既...話佢有明顯既自閉症 ...

仔仔媽咪,

我呀仔同你個仔一樣呀. 淨係教佢好多事情唔係只係一就一,要轉下彎都要用好多時間...大家努力吧.

:) :)

水晶宮

原帖由 toto 於 10-9-30 09:24 發表

仔仔媽咪,

我呀仔同你個仔一樣呀. 淨係教佢要轉下都要用好多時間...大家努力吧.

大家都努力啦!

不過有時我覺得,要佢地學到野,我地都真係要跟一跟番佢地個tone黎教佢野架,佢諗野方式係咁,我地就係好好利用番佢地呢下方式黎諗計教佢道理同諗野,有時用呢下形式教,佢地某方面會OK收效架,要知道佢地諗野處事方式比較特別,只係同我地唔同,所以我地又未必一定要下下要求佢地跟我地方式諗野,因為佢地用唔着我地既方式,所以至索性我地用番佢地既方式黎同佢地溝通.咁樣會行得容易D.

首頁

尾頁

跳至