自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

上星期去公園玩, 3歲細女比個唔識o既小朋友搶o左個波, 個小朋友媽媽同我講:"你唔好追佢啦(個小朋友), 佢一陣就會比返你...", 但佢一句都冇叫個仔比返個波我或我女...

o下... 咁比人搶銀包都唔追呀??

我想要9999呀...

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁都得

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

邊有咁o既亞媽唔教仔ga~~

子爵府

好媽媽勳章

我覺得好特別... 所以要分享一下...

謝謝~!

原帖由 lily_liu817 於 10-10-4 13:40 發表
邊有咁o既亞媽唔教仔ga~~

我想要9999呀...

子爵府

佢肯同你講己經好好,
有次我同啊囡拎個波落樓下公園玩,
俾個細一年既小朋友走埋黎搶左個波,
我個囡想攞番,個細路琴左我個囡一巴,
我都呆左喺度,人仔細細咁惡,
我問佢仲咩打人,佢啊媽就用d唔喊唔淡
既廣東話嗌佢走,一d道歉意思都無,
道歉都無句,
我個囡喊餐勁。
所以我個囡而家勁憎人搶佢玩具。

大宅

個小朋友媽媽係咪

子爵府

好媽媽勳章

我會好客氣問番個媽,你小朋友係咪有自閉/過度活躍?係既話我體諒情況.唔係的話,即時教佢點樣做到人亞媽:;pppp: :;pppp:

原帖由 靖嵐 於 10-10-4 13:36 發表
上星期去公園玩, 3歲細女比個唔識o既小朋友搶o左個波, 個小朋友媽媽同我講:"你唔好追佢啦(個小朋友), 佢一陣就會比返你...", 但佢一句都冇叫個仔比返個波我或我女...

o下... 咁比人搶銀包都唔追呀?? ...
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

我會睇一陣....睇吓佢想點...如果只係玩一陣就冇所謂...但都會同個小朋友講...想玩嘅話可以開口問人...唔可以搶...其實有d父母係幾縱自己個小朋友....小霸王就係咁0黎..

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

噤都得,如果係我,就同個小朋友媽咪講我個女未玩完,玩完先借俾你個仔玩,叫佢立刻俾番個波我地!佢吾客氣洗俾面佢!

大宅

不問自取, 是為賊也

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

無話可說

翡翠宮

好媽媽勳章

hk 下一代.....................

用戶要求終止服務

除左佢嘅孩子有身體或精神問題.....否則...講得衰 d....第時佢個仔大左做賊...搶左人銀包,比警察追,...唔通個阿媽同警察講 : 你唔好追佢啦 ! 佢係銀包囉曬d 錢,就會比番個銀包(掉棄落地)事主架啦 ! ~~ 情有可原嘅求情理由???-(

不過,就算佢個仔係有身體或精神問題,我都覺那位母媽,都要先行向你及你女兒道歉,才對 !

男爵府

真係好過份!!!
個個小朋友都有亞媽生, 我唔覺佢嗰個矝貴d!! 你應該要佢道歉, 唔係報警!!

原帖由 carmen911 於 10-10-4 13:42 發表
佢肯同你講己經好好,
有次我同啊囡拎個波落樓下公園玩,
俾個細一年既小朋友走埋黎搶左個波,
我個囡想攞番,個細路琴左我個囡一巴,
我都呆左喺度,人仔細細咁惡,
我問佢仲咩打人,佢啊媽就用d唔喊唔淡
既廣東話嗌佢走,一 ...

男爵府

醒目開學勳章

唔駛驚, 有咩將來都係呢個亞媽自己受番晒的, 咁縱個仔, 佢個仔第時想有好人做都幾難啦.

子爵府

好媽媽勳章

其實轉個頭, 個小朋友都有比返個波我女... 我覺得小朋友可能悶, 想一齊玩的話冇問題, 但媽媽要講得清楚比小朋友知點做會好d...
但隔o左一陣, 小朋友再走黎特登搶個波... 一路我都o係呀女隔離, 所以第二次搶唔到...

小朋友媽媽見到咁, 就拉佢坐定定唔準玩... 但個小朋友罵我女唔准o係公眾場所玩私人玩具, 如果唔係就要分享......
跟住我冇理佢帶女行開玩, 小朋友媽媽就不停咁同佢講"道理", 講講講, 講o左好一段時間, 就要個仔睇圖書做功課... 但個個o係公園玩得開心, 佢就要做功課, 真係好慘, 要做應該o係屋企做嘛...
我想要9999呀...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唉…

子爵府

亞女 k3 個陣打千秋,試過有個手抱 bb (六個月以下) ge 媽咪埋去叫佢借比企玩 (其實當有三四個小朋友等緊),亞女借咗比佢
跟住佢好開心咁打,仲一路唱歌,同bb 講bb 話 ,我離遠睇到,發覺唔對路,因爲佢打咗都幾耐,
於是我走埋去,好客氣請佢如果想打耐 d 要排隊,典知佢大大聲話..." 咁mean 唔好嚟公園玩",嘩,咩人嚟架

過咗咁多年,亞女都仲記得呢件事,而我哋 ge 事後解讀係...做好人,要睇情況。

珍珠宮

大廚勳章

佢啊媽當然唔啱啦,不過而家香港真係勁多呢d人架,你要有心理準備...

用戶要求終止服務

原帖由 靖嵐 於 10-10-4 13:57 發表
其實轉個頭, 個小朋友都有比返個波我女... 我覺得小朋友可能悶, 想一齊玩的話冇問題, 但媽媽要講得清楚比小朋友知點做會好d...
但隔o左一陣, 小朋友再走黎特登搶個波... 一路我都o係呀女隔離, 所以第二次搶唔到...

...

雖然你話這位媽媽後來有制止佢個仔再搶你女兒的玩具...但係我覺得 lee 個係一個好好嘅教育孩子機會------就係借用別人東西前,必前得到物主同意嘛 !! :-|

首頁

尾頁

跳至