跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿仔而家吃饭越来越差。之前都好乖的,大口大口,好快就吃完,仲吃好多添。而家,吃大半碗左右就开始唔食了,个口合到好实,敲都敲唔开!你越叫他吃,他就越闭紧嘴巴。闹,打,罚企,咩都试过晒,一唔食就系都唔肯张开口。真的无晒办法。点解突然变成咁。好头痛。我知道他系欺负紧我,因为平时我翻工,比姐姐喂,他乖d的。(我系个cam度见到)
现在我好怕喂他食饭,次次都是大闹收场。以前比部iphone他玩下,或者播dvd比他,他都ok.呢排做咩都无效。我可以点做?

每次喂他食饭我都觉得自己变成一个魔鬼,好难控制自己的情绪。阿仔软硬都唔受。真的举手投行。

男爵府

我個女都係咁, 餵親佢我都忍唔住要話佢, 好怕餵佢.... 我個就要成日讚, 真係食一啖都要讚.. 而且好固執, 佢話唔要真係好難邊佢要!

男爵府

原帖由 chowhui97 於 10-10-10 13:47 發表
我個女都係咁, 餵親佢我都忍唔住要話佢, 好怕餵佢.... 我個就要成日讚, 真係食一啖都要讚.. 而且好固執, 佢話唔要真係好難邊佢要!
如果我个仔赞他肯食的话我一定赞个不停。but......
他唔好好吃饭,霖住比d其他野他食,例如布丁啊,马来糕啊,肠仔之类,但是他又唔肯试新野,次次都用个鼻去闻下,然后就唔食了。救命啊~~~~~!!

男爵府

原帖由 shirayuki 於 10-10-10 23:13 發表
如果我个仔赞他肯食的话我一定赞个不停。but......
他唔好好吃饭,霖住比d其他野他食,例如布丁啊,马来糕啊,肠仔之类,但是他又唔肯试新野,次次都用个鼻去闻下,然后就唔食了。救命啊~~~~~!! ...

咁你有發現佢LIKE食咩?? 我個女LIKE外面食的火腿通粉, 通常都可以自己食, 係屋企就通常都要讚要話, 攪一大輪先食到, 又從來唔會叫肚餓! mouth:

用戶要求終止服務

我有朋友個女就快3歲, 以前食飯咩都食, 突然有一日話唔食菜, 自此就點叫都係食西蘭花咋....都唔知點解d小朋友會咁, 不過佢現在日日帶個女去公園, 跑完一大餐, 返去就肯食飯...

不過...我傾向唔食就唔食, 唔會逼唔會鬧, 免得佢每餐飯都覺得好緊張, 佢今餐食唔晒, 我下一餐再俾少d, 等佢餓下(但我知有d 細路真係從來都唔知肚餓, 食又得唔食又得), 我那個係為食妹, 暫時都仲ok...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我個囡都是吃饭越来越差,一歲之前都系好乖的喂他食饭,但自從比她自己吃,就慘啦!一係就用手食,一糸就玩食物,闹,打,佢就發皮氣,掉食物,餐具等,真的无晒办法!妳都好呀!吃大半碗左右就开始唔食,我個囡以前喂他食都食到大半碗,現在更加少.

男爵府

原帖由 titanlow 於 10-10-11 11:09 發表
我有朋友個女就快3歲, 以前食飯咩都食, 突然有一日話唔食菜, 自此就點叫都係食西蘭花咋....都唔知點解d小朋友會咁, 不過佢現在日日帶個女去公園, 跑完一大餐, 返去就肯食飯...

不過...我傾向唔食就唔食, 唔會逼唔會 ...
我个仔好似唔系好知肚饿那种,早上起身后只是饮奶,有时候吃dd面包。真系dd,基本上不用吃早餐。之后就到10点多11点左右开始吃饭。下午训醒也是饮奶,也不会要求吃野。反正就好似你唔比他吃,他就唔吃,一见到你吃,他先要吃的感觉。我都觉得唔食就算,但是我99就话我,饿坏个仔。。。。成日在我面前说,自己喂就一定能够吃两碗。

男爵府

原帖由 chowhui97 於 10-10-11 10:34 發表

咁你有發現佢LIKE食咩?? 我個女LIKE外面食的火腿通粉, 通常都可以自己食, 係屋企就通常都要讚要話, 攪一大輪先食到, 又從來唔會叫肚餓! mouth:mouth:" />
我发现他喜欢吃乌冬。特别系茶餐厅的乌冬,因为有味。但是乌冬难消化,不能经常食。太重味道的东西我也不想他吃太多。

男爵府

原帖由 wendylam927 於 10-10-11 22:23 發表
我個囡都是吃饭越来越差,一歲之前都系好乖的喂他食饭,但自從比她自己吃,就慘啦!一係就用手食,一糸就玩食物,闹,打,佢就發皮氣,掉食物,餐具等,真的无晒办法!妳都好呀!吃大半碗左右就开始唔食,我個囡以前喂他食都食到大半 ...
我个仔都是不能自己乖乖吃,用手拿周不时都系,有时候摆左落口他都吐翻出来,你喂一口他吐一口。其实是不是每个小朋友基本上都系甘?我现在都有喂饭恐惧症了。

大宅

我同都同妳一樣同病梘相怜
原帖由 shirayuki 於 10-10-11 23:23 發表
我个仔都是不能自己乖乖吃,用手拿周不时都系,有时候摆左落口他都吐翻出来,你喂一口他吐一口。其实是不是每个小朋友基本上都系甘?我现在都有喂饭恐惧症了。 ...

用戶要求終止服務

原帖由 shirayuki 於 10-10-11 23:23 發表
我个仔都是不能自己乖乖吃,用手拿周不时都系,有时候摆左落口他都吐翻出来,你喂一口他吐一口。其实是不是每个小朋友基本上都系甘?我现在都有喂饭恐惧症了。 ...

你喂一口他吐一口 --> 我個女幾個月前有段時間係咁, 未至於餵一口吐一口, 但就無啦啦吐番出o黎, but....第二啖又食喎....我估個個細路都會有呢個'成長片段'...哈哈哈

其實, 如果佢肯食, 俾佢用手食都未嘗不可, 至少能引起佢食野興趣, 又或者用牙簽拮烏冬呀, 瓜呀, 等佢覺得得意d咁食囉, 最緊要唔好將食野變成負擔, 你唔係佢, 你都唔知佢幾時想停, 無謂一定要佢達到大人的目標...加油

男爵府

So, 大家开始比阿b食d有味道,甚至慢慢接近大人食物的味道未啊?我还是不敢比他吃太多有味道的东西。是不是这个原因导致他对自己的食物没有兴趣反而对大人的食物开始感兴趣呢?!

用戶要求終止服務

我大女係食緊無乜味o既爛飯同埋有味o既大人餸, 都係蛋呀, 蕃茄, 菜同魚咁樣, 不過我地d餸味唔重, 出街我都會俾d清d o既野佢食, 濃味o既無俾

大宅

我開始比我囡囡食d有味東西,甚至慢慢接近大人食物,初時我都不敢比她食.但我先生和奶奶等人都比她食,我當時都很氣憤,因健康院姑娘教不要比有味道bb食.但bb慢慢長大她不肯食沒味道東西,我見姑娘,姑娘說可以比少少她吃滿足下她.
原帖由 shirayuki 於 10-10-15 23:48 發表
So, 大家开始比阿b食d有味道,甚至慢慢接近大人食物的味道未啊?我还是不敢比他吃太多有味道的东西。是不是这个原因导致他对自己的食物没有兴趣反而对大人的食物开始感兴趣呢?! ...

子爵府

好媽媽勳章

我吾會迫佢又吾會迫自已..
我都係返工, 平時工人喂佢又好地地..
係鐘意玩我.. 我喂喂幾粒鐘都吾完.

我真係會由佢囉. 食一半又吾係無食.吾會餓親既..

盡量保持親子關係.. 呢d我當係小事.. 吾食就由佢囉.

男爵府

我都开始慢慢放弃了,他不吃就由他。或者他想吃咩就由他吃咩。我真的好累啊。也不想在他眼中妈咪净系一个闹他的人。好无奈啊。

今天去了见医生,顺便问下关于小朋友吃野问题。医生说不要迁就他,系食野方面不要比小朋友做主动。这种道理很明白,但是现实中,真的好难做到。

男爵府

2023年兔年勳章

原帖由 shirayuki 於 10-10-27 14:36 發表
我都开始慢慢放弃了,他不吃就由他。或者他想吃咩就由他吃咩。我真的好累啊。也不想在他眼中妈咪净系一个闹他的人。好无奈啊。

今天去了见医生,顺便问下关于小朋友吃野问题。医生说不要迁就他,系食野方面不要比小朋友做 ...

我阿囝又係,早排病又係咩野都唔食,粥炒飯飽咩都試過,醫生開咗D開胃藥水,不過都係唔係點食,結果佢老豆日日喊打喊殺又沊吓,慢慢愈食愈多噃,E兩個禮拜, 唔知係咪天氣涷,餐餐食一大碗飯,仲大過我個碗,一陣就食晒。佢瘦咗好多,希望快D肥噃啦。

珍珠宮

我果個如果碗入面有大粒肉或者egg佢就會自己筆, 仲識只係筆粒肉黎食, 跟住就唔肯筆其他飯同菜, 我都仲係要餵佢, 餵佢就會好快食完.
試過鬧佢,迫佢自己筆返食, 佢跟住好大心理壓力, 埋到檯仔會瀨尿, 到食飯時間會喊.
都唔知餵到幾時.返到幼稚園唔知會唔會好d呢?

男爵府

我仔都係咁.. 自己好擔心!!
不過好彩之前我自己出過d post 問d媽咪, 有個媽媽話可能小朋友出大牙, 牙肉痛所以唔想食野, 淨係叫飲奶...
我自己呢2日再留意下, 原來亞仔真係出緊大牙呀, 我見到少少白色啦... so 大家唔好擔心...
我之前都係餵佢食飯餵到好憫, 同埋佢本身係細碼b, 瘦底, 自己好擔心佢, 有次忍唔住手打佢tim 呀... 好彩個位媽咪提醒左我可能佢出牙仔唔舒服, 依家見到佢真係出牙仔, 我好嬲自己打左佢, 2歲仔第1次真係打佢, 超覺得對亞仔唔住...
我依家見佢唔肯食飯仔,都會蒸水蛋俾佢食, 可能水蛋唔硬, 亞仔又肯食wor, 同埋盡量俾多d生果麵包佢食, 盡量唔餓親佢!!

男爵府

我個女好幾個月前夜晚都已經跟晒我地食啦, 煎雞翼都食...

不過都係一時時肯食晒成碗飯咋!!

首頁

尾頁

跳至