自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

聽講好多人都會有如此經驗,佢哋嘅親人臨終前,都話曾經見到啲已經去咗世嘅親朋,返嚟揾佢,喺窗口外面向其招手及呼喚,雖則長期卧床者,亦能有本事飛撲窗前,相互呼應,我妹亦有如此經歷,佢話家父臨走前,亦曾向住無人嘅窗前揮手,話見到兄弟叔伯叫佢,情景非常之恐怖,嚇到我個妹半死。
咁嘅情景,究竟係出於其本人之幻覺,還是真係與靈界有所接觸?好想知道多啲。
希望大家交流一吓!

男爵府

係呀,我外公果時都係咁,見到好多祖仙架,同埋我見係就快咩前.....實係有d特別既野飛來飛去,有時係蝶,有時係飛娥,有時係草蜢............
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係ga~~我公公死前都係咁呀, 佢再之前仲話發夢見到佢爸爸同佢講野話埋佢知幾時帶佢走!! 到最後佢真係果日走左~~

又有一位朋友o既婆婆, 佢死之前見到佢老公同佢o既已死左o既祖先, then 佢就知道自己差唔多(但佢無病痛無任何野ga), 佢沖好涼著到好靚半夜自己好舒服咁坐左係搖椅到, 我朋友o既daddy 見到就諗住叫佢媽(即朋友婆婆返入房訓), 點知婆婆話佢老公同祖先黎接佢喇!!then 天光婆婆真係好安樂咁走左~~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我62走前,見到e院其他等住走既人床邊有個人企響度等住接d人走,重話見到好多老鼠,蛇蟲響天花版走黎走去,重話見到隔離長期瞓床既人(比佢走先既人)起身走左出黎咁話! 一個月左右,62就走左喇!

珍珠宮

好媽媽勳章

我唔知我個老豆有無見到祖先喔
不過我老豆走之前無啦啦會好精神,佢會好想食想食既野
明明之前仲昏迷緊既,到唔知走前1日定2日度啦,醒返,話想食雪糕,又想飲蘋果汁,我阿媽咪去圓雪糕比佢食囉,但以前果汁先生仲未有蘋果汁出架,無依家咁多花神,此終飲唔到佢想飲既蘋果汁,依家諗返起都好心痛,過多1日老豆就走左囉

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

家姐既99走前,佢又話見到已走既長兄佐係床尾望住佢 就住無耐走咗囉!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有冇人接就唔知, 只係好肯定一定有回光反照, 病到死吓死吓, 去前兩日突然龍精虎猛, 同一個正常人冇分別, 點知翌日情況就急轉直下, 去咗...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

其實我都好好奇呢個話題...因為始終有一日都要面`對死亡

大宅

瑪瑙宮

嗰時阿公都係咁架,阿媽話佢末期肺癌,有一日突然舅父講,我就快死喇,話見到黑白無常嚟揾佢喎,無耐就死咗!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

如果係真, 咁死又唔可怕喎, 可以同親人一齊~

伯爵府

好媽媽勳章

我姑丈佢老豆...佢有日係花園仔坐緊時...見到佢老婆(已逝的)....佢老婆同佢講...一星期後的星期三,三點會接佢...
果時佢完全無病無痛的
佢就拿晒自己的錢...分比四個孫....同埋同佢講...麻麻一星期後來接佢...個個還話佢亂講野
後尾臨去前幾日...突然開始感冒...一場感冒...帶走左佢..
正正係佢所提到的星期三,三點

瑪瑙宮

咁有晒心理準備都好吖,走咗都唔洗掛心....
原帖由 ABCD媽咪 於 10-10-12 13:32 發表
我姑丈佢老豆...佢有日係花園仔坐緊時...見到佢老婆(已逝的)....佢老婆同佢講...一星期後的星期三,三點會接佢...
果時佢完全無病無痛的
佢就拿晒自己的錢...分比四個孫....同埋同佢講...麻麻一星期後來接佢...個個還 ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

好媽媽勳章

可能人之將死唔覺可怕, 怕係你地身邊D親人. 因唔捨得佢離去.

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

如果可以同親人一齊就係既....但親人不會輪迴的嗎?

子爵府

原帖由 ankle 於 10-10-12 13:25 發表
如果係真, 咁死又唔可怕喎, 可以同親人一齊~

嗯,,,,有時幻想自己"將來"都會覺得到時係咪已經化晒唔怕死????若果真係有親人嚟接自己,對我嚟講會係死前最大安慰啊~~~

伯爵府

我外婆走前一直都住院(大埔x打素),有一日下午佢突然同我大細佬講"對面果道個工人好勤力,日日都只得佢一個爬上爬落做野"但我細佬望出去,對面好似醫生宿舍既建築物一早已經起好,亦都無工人做緊野~之後我地都估到外婆就黎走 不出所料,事發都唔夠一星期佢就走左喇...佢差唔多走既時候我地個個都去晒醫院陪佢(半夜3-4點),佢仲突然話好想食山竹(我外婆已經有一段時間唔食野要插喉)我諗起佢住緊既老人院有買左係道,即刻飛的去拎..但可惜拎到醫院姑娘唔比佢食,話佢已經太耐無食過野,突然比佢唔受得架!!媽咪就拎d山竹係佢咀邊"hi"下...姑娘又鬧我地咁做係咪想佢快d去~之後姑娘仲叫我地走,話佢仲未有耐去住, 我婆婆聽到就叫我地走,話佢仲未走得,佢要等天光先走..依家天太黑睇唔到路返林村...因為唔可以留係裡面陪佢,所以我地都返左屋企先,諗住天光再黎...點知岩岩返到屋企無耐(6:20am)醫院就打黎話佢差唔多6點時去左喇!!所以我都信臨死既人係知自己幾時走架~

另一個就係我朋友條村個婆婆,佢好慳家既平時都著得好普通,因為佢要落田做野..但有一晚佢突然著到好靚(去飲果d衫)跟住第2朝比人發現訓係床上面去左,不過去得好安詳~

契姐個阿姨生癌住院,臨去前話見到佢媽咪同其他親戚(唔係道好耐)去晒左醫院睇佢,而且佢仲話醫院好嘈,樓下日日都有花車遊行喎~無耐佢又去左....

大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

喺上面仲可以聽国榮、anita、百強等開concert,仲有肥姐、霑叔做mc呢!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔......輪迴係有, 可以係好快可以好耐, 我公公死左2x年, 但我地都知佢仲未輪迴~~不過講開又講, 佢死左之後頭7時佢有返過屋企, 佢好慘有條大鐵鏈鎖住左佢對腳(當時紮醒左無心下見到), 仲有竟然見到牛頭馬面係"壓"住佢返黎(我都唔知點解會見到, 聽人講唔係已死o既人係唔會見到ga)
原帖由 odykl 於 10-10-12 13:37 發表
如果可以同親人一齊就係既....但親人不會輪迴的嗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至