跳至

首頁

尾頁

別墅

BB今日5m6d大, 上星期一開始返育嬰園, 經過了一星期的適應期, 見佢已經很習慣...今個星期朝早返到去, 同埋接放學都見佢笑得好happy, 應該都很喜歡同適應那裡的生活....

不過我地就辛苦d, 朝朝5點幾就要起身, 準時6點正要餵第一餐奶, 跟住最遲7點3要出門口, 趕搭7點半巴士, 我地已經每晚10點左右上床瞓, 不過只係兩個星期已經勁殘樣, 點算? 仲有1年半時間...

大宅

如果係餵母乳,
可唔可以放低冰奶比佢地餵架?

伯爵府

原帖由 kongwt 於 10-10-15 11:51 發表
BB今日5m6d大, 上星期一開始返育嬰園, 經過了一星期的適應期, 見佢已經很習慣...今個星期朝早返到去, 同埋接放學都見佢笑得好happy, 應該都很喜歡同適應那裡的生活....

不過我地就辛苦d, 朝朝5點幾就要起身, 準時6 ...

育嬰園會同bb做咩架?

別墅

原帖由 chiyoo 於 10-10-15 13:03 發表
如果係餵母乳,
可唔可以放低冰奶比佢地餵架?

可以呀, 我朝早帶BB返去時聽到有媽媽話放低D母乳...

大宅

原來咁細個就可以返育嬰園, 咁育嬰園有咩玩0架?
同埋係咪好多個bb 一齊玩, 定係幾個幾個分group 0架?

別墅

原帖由 irene_the_pooh 於 10-10-15 13:36 發表

育嬰園會同bb做咩架?

而家這年紀, 除了基本的生活照顧, 如餵奶, 換片....另外如果再大些...

智能方面
感官訓練: 透過不同活動及生活取材, 幫助嬰幼兒觸///聽及味覺等感官發展。

小肌肉練習: 透過不同玩具、自製教材幫助嬰幼兒精細動作發展,加強手眼協調

社交技能: 透過不同學習活動, 幼兒能與別人分享和遵守規則

體能方面
嬰兒運動: 透過肢體動作訓練, 鍛鍊嬰幼兒平衡感, 幫助學習坐, 站立與走路等技巧

大肌肉發展: 透過攀爬, 跳躍, 爬行, 滑下及搖擺等遊戲活動, 幫助嬰幼兒四肢及全身的運動協調, 助長發育

自理訓練: 透過如廁、進食、收拾玩具、穿衣/鞋等生活技能訓練, 培養幼兒自我照顧能力, 從而提升自信及責任感

還有其他的活動如: 麵粉團/泥膠, 圖工創作, 故事, 唱遊, 生日會, 參觀, 節日慶祝活動, 旅行...等等

其實同返幼兒班冇咩分別, 只係提早咗入學...

大宅

回覆 4# kongwt 的文章

咁又OK WOR!
係咪返1-5?
一個月大約幾錢?
遲D返番工,都唔知亞B放o係邊好..-_-

大宅

原帖由 kongwt 於 10-10-15 11:51 發表

不過我地就辛苦d, 朝朝5點幾就要起身, 準時6 ...

我個女4個幾月大, 由9月頭開始返了, 你返邊度呀 ??
其實個人認為bb 返育嬰院好過比我自己湊添 ,
因d 老師好好, 而且每日報告返都好清楚的,
so 相信是幾多的選擇 ^^

別墅

每個機構的都不同, 我bb去的鄰舍輔導會
- 星期一至六(不過我星期六唔洗去, 我自己湊)
- 一個月4,470元, 可申請政府資助(我已遞form申請, 但未有消息)
- 要排隊申請入園的, 學位好爆, 我都排咗2個半月, 可能我bb細都唔算等得耐, 我聽有人等了半年

別墅

原帖由 skc918 於 10-10-15 17:00 發表

我個女4個幾月大, 由9月頭開始返了, 你返邊度呀 ??
其實個人認為bb 返育嬰院好過比我自己湊添 ,
因d 老師好好, 而且每日報告返都好清楚的,
so 相信是幾多的選擇 ^^ ...

我女女上星期一開始返, 都係4個幾月大, 喺大圍鄰舍輔導會新翠育嬰園

大宅

岩岩上網睇左屋企附近間育嬰園,要成5000一個月,其實都幾貴下
知唔知道如果1個月入面其實只係得半個月左右要搵人睇住,
返育嬰園又唔係好抵咁,咁可唔可以返佢D日託? 我見只係$64一日,平好多,有冇人返過?

大宅

原帖由 kongwt 於 10-10-15 17:33 發表

我女女上星期一開始返, 都係4個幾月大, 喺大圍鄰舍輔導會新翠育嬰園

我女返元朗保良局, 因我囡唔鐘意人嘈佢瞓覺, so 有時係學校瞓唔到, 返到屋企都瞓成12個鐘, 屋企只係食奶,沖涼同瞓, 有時都覺幾好...唔洗湊, 我d家姐問佢返學好攰, 好多功課做咁.....hahaa

大宅

原帖由 chiyoo 於 10-10-15 18:38 發表
岩岩上網睇左屋企附近間育嬰園,要成5000一個月,其實都幾貴下
知唔知道如果1個月入面其實只係得半個月左右要搵人睇住,
返育嬰園又唔係好抵咁,咁可唔可以返佢D日託? 我見只係$64一日,平好多,有冇人返過? ...

其實係幾貴吓ga, but 唔想請工人, 而且老師湊得bb 都幾好, 日託係咪要每日睇吓有無位先可以暫託ga, 我估好煩的.

別墅

原帖由 skc918 於 10-10-19 10:07 發表

我女返元朗保良局, 因我囡唔鐘意人嘈佢瞓覺, so 有時係學校瞓唔到, 返到屋企都瞓成12個鐘, 屋企只係食奶,沖涼同瞓, 有時都覺幾好...唔洗湊, 我d家姐問佢返學好攰, 好多功課做咁.....hahaa ...

其實我都好好奇佢喺學校瞓唔瞓到覺? 佢而家只係返咗第三個星期, 可能仲未太適應新環境, 接佢放學見佢都好倦, 不過最緊要係冇影響到夜晚嗰覺, 可以一覺瞓到天光就冇問題....

你女女有幾大? 返咗幾耐? 有冇申請政府資助? 我仲等緊, 估計頭兩, 三個月都要先俾全費, 不過資助批咗會一次過退番多付的學費...

大宅

原帖由 kongwt 於 10-10-19 12:17 發表

其實我都好好奇佢喺學校瞓唔瞓到覺? 佢而家只係返咗第三個星期, 可能仲未太適應新環境, 接佢放學見佢都好倦, 不過最緊要係冇影響到夜晚嗰覺, 可以一覺瞓到天光就冇問題....

你女女有幾大? 返咗幾耐? 有冇申請政 ...

你無問老師咩 ?? 老師每人都會打比我報告, 幾點飲奶&飲幾多安, 幾點飲水&幾多, 幾點瞓覺&幾耐, 近來有無咳同流鼻水的, 有無便便, 有無扭計喊, 係咪自己瞓到覺.....haha..我咩都問ga, so 老師習慣每日都講大約既野我知的 , so 出牙仔都係老師發現話我知的 !!
我無申請到呀, 雖然我地都一樣要比家用2邊, 但好似唔count 父母的.
我女3個幾月大係9月開始返, 都病咗2次, 但之前個幾日都係我湊住而病的, 雖然我仲有比住佢飲人奶, 都好擔心佢過咗6個月大少咗抗體而病多咗的

大宅

日託要咁煩架??又唔想請工人,又好難搵D EE一個月剩係湊得10多日,唉~頭都大晒,可以點?

如果申請政府資助,有咩資格先申請到?

原帖由 skc918 於 10-10-19 10:46 發表

其實係幾貴吓ga, but 唔想請工人, 而且老師湊得bb 都幾好, 日託係咪要每日睇吓有無位先可以暫託ga, 我估好煩的.

別墅

原帖由 skc918 於 10-10-19 12:34 發表

你無問老師咩 ?? 老師每人都會打比我報告, 幾點飲奶&飲幾多安, 幾點飲水&幾多, 幾點瞓覺&幾耐, 近來有無咳同流鼻水的, 有無便便, 有無扭計喊, 係咪自己瞓到覺.....haha..我咩都問ga, so 老師習慣每日都講大約既野 ...

原來你女女仲細, 我見我女女好似差不多最細...其他的bb好似已經識得自己坐!

點解你個報告(係咪即係手冊)咁詳細? 我只係記錄每日幾點飲奶及份量, 早上食過蘋果茸, 有無咳同鼻水, 有無便便...等, 有無扭計喊, 係咪自己瞓到覺就冇record?? 我成日都想問老師, 但好似冇咩機會咁, 朝早佢地最忙, 放低咗bb我又趕住返工, 放工7點去到, 延展時間又冇乜老師喺度...??

別墅

其實大家覺得返育嬰園ok嗎?我個囡囡成日要周圍走,一時婆婆湊、一時麻麻湊,我都覺得好辛苦~~~

大宅

原帖由 kongwt 於 10-10-19 12:46 發表

原來你女女仲細, 我見我女女好似差不多最細...其他的bb好似已經識得自己坐!

點解你個報告(係咪即係手冊)咁詳細? 我只係記錄每日幾點飲奶及份量, 早上食過蘋果茸, 有無咳同鼻水, 有無便便...等, 有無扭計喊, 係 ...

我係返元朗ga, 都唔同校, 我地個邊有成6個差不多大, 個個坐係combi 搖椅, 排排坐, 我地次次都係最後, d bb 都瞓緊覺了, so 每次老師接佢時, 我都頫便問咪先走既 ~~
可能之前我多野問掛, 自始後老師每日都打比我講了, 個報告應該係你講個報告啦 !!

大宅

原帖由 KoeyMM 於 10-10-20 11:34 發表
其實大家覺得返育嬰園ok嗎?我個囡囡成日要周圍走,一時婆婆湊、一時麻麻湊,我都覺得好辛苦~~~

其實個人認為返育嬰園好ok , 好過99湊, 因唔想佢"縱", 佢成日叫我帶返去比佢湊, 我就話怕佢辛苦, hahhahha..... 而且我囡好鐘意人多, 佢見多d野, 唔洗咁悶, 而且仲無咁多癲喊添.....(因之前我家姐湊咗一個月成日都癲喊的) , 可能人到人地乖, 佢又變乖咁....hehe

首頁

尾頁

跳至