論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

Yes...better give her as bonus if she performs good.....or else, she thinks as 'lo fung'...also when you need to pay the 'long service fee' to her in the future, you'll then need to count this $4000/month...

原帖由 babyellow 於 10-10-23 07:55 發表
有時候我會諗好唔好加夠齊頭4000俾佢....
但有冇咩問題要顧慮?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 cutiebee 於 10-10-23 10:05 發表
Yes...better give her as bonus if she performs good.....or else, she thinks as 'lo fung'...also when you need to pay the 'long service fee' to her in the future, you'll then need to count this $4000/m ...

一係就好似我妹咁, 出$4k, 但record都係$,3580.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個人唔贊成加人工...
寧願有時比少少BONUS佢更好..
坦白講,你加佢人工,若日後佢表現令你失望,你想減番就好難...
個人覺得一年2次BONUS已好OK了

象牙宮

原帖由 babyellow 於 10-10-23 07:55 發表
有時候我會諗好唔好加夠齊頭4000俾佢....
但有冇咩問題要顧慮?

肯定她在工作上表現優秀, 态度也好, 沒做過错事的.
服從 命令 行為正當及忠誠履行職責
不欺詐或忠實行為
從未疏忽職責
以上工人做足. 花紅一年一次也值得給.

她有那一些優点?

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

大宅

唔好加, 寧願過時過節俾多少少佢

男爵府

我死都唔會加人工!!我都係咁諗住比花紅!! 如果做到好好, 我會新年比多少少佢 !!

唔知你地會比幾多錢工人? 例 $1,000 & $500 & 200 或 更多?????

原帖由 Perke 於 10-10-23 16:48 發表
唔好加, 寧願過時過節俾多少少佢

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你講係利是,定係花紅?
我個人唔會比1000/500咁多的...
原帖由 chanhiushan 於 10-10-23 16:58 發表
我死都唔會加人工!!我都係咁諗住比花紅!! 如果做到好好, 我會新年比多少少佢 !!

唔知你地會比幾多錢工人? 例 $1,000 & $500 & 200 或 更多?????

男爵府

我指係花紅!!!! 好似我地打工仔一樣, 公司賺到錢, 咪會到新年前當奬賞我地果D花紅!!

不過 , 我未試過比工人, 諗住明年先比工人, 咪問下大家比幾多錢囉?

我個工人係我屋企做左 2.5years 啦, 諗住比d奬賞佢 , 希望佢做得好d , 仲有, 希望佢有個心留係度做,因為我有機會同佢續第三份約!!

原帖由 wcpcelia 於 10-10-23 17:16 發表
你講係利是,定係花紅?
我個人唔會比1000/500咁多的...

雲母殿

如果只係第一年比,真係唔洗比得多,寧願毎年加多少少...
其實佢地在印尼/菲律賓,毎個月只係月薪300-500元港幣,個人覺得真係唔需要比得太多呀...

原帖由 chanhiushan 於 10-10-23 17:43 發表
我指係花紅!!!! 好似我地打工仔一樣, 公司賺到錢, 咪會到新年前當奬賞我地果D花紅!!

不過 , 我未試過比工人, 諗住明年先比工人, 咪問下大家比幾多錢囉?

我個工人係我屋企做左 2.5years 啦, 諗住比d奬賞佢 , 希望 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chanhiushan 於 10-10-23 16:58 發表

我當利是比, 一封$500+一封$100.

我有同事真係出個double paid架.

象牙宮

原帖由 YanYan0116 於 10-10-23 21:55 發表
我當利是比, 一封$500+一封$100.
我有同事真係出個double paid架.

工人做得令自己身為雇主"超滿意".
100, 300, 500, 1千, 4千, 1万都行. 分別只是 : 有人覺得有此需要, 有人覺得冇此需要而己.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 333s 於 10-10-24 20:37 發表

工人做得令自己身為雇主"超滿意".
100, 300, 500, 1千, 4千, 1万都行. 分別只是 : 有人覺得有此需要, 有人覺得冇此需要而己.

對呀.
如果工人做得好, 比多d佢, 大家開心有咩所謂呀.

大宅

Agreed.

如果工人好的話,加人工留人OK wo.
起碼在外面找不到同様人工的,会安心
做。

原帖由 YanYan0116 於 10-10-24 21:44 發表

對呀.
如果工人做得好, 比多d佢, 大家開心有咩所謂呀.

珍珠宮

[但有冇咩問題要顧慮?] <---米就係加完又後悔唔好怨囉~~

男爵府

所以我都係唔會加人工! 費事佢第日衰既時候, 唔通扣返佢錢咩!!

所以我都係諗住新年先比花紅佢!! 暫時諗住比$500 !!
係咪都算合理?

原帖由 Siuchoi 於 10-10-25 11:22 發表
[但有冇咩問題要顧慮?]

大宅

幾耐1次bonus?

伯爵府

我會出bonus, 點都唔會加人工.
(一年出一次)

雲母殿

一年一次都ok了
原帖由 bbJP 於 10-10-25 13:40 發表
幾耐1次bonus?

首頁

尾頁

跳至