跳至

首頁

尾頁

子爵府

秋春兩季是各大幼兒園開放日旺季, 唔知大家去過邊幾間睇過, 有乜意見?

我哋呢D「大仔」唔係2012年9月入學, 就只能在2012年1月插班, 係時候留意吓。

上週六去過TKO X寶, 好的是2樓很大的室內遊樂場, Ah B玩得好開心. 唔好的是職員怪怪地, 你以為自己去咗中環, 個個著到好似executive, cool cool地唔係好啋你。最奇怪係學生壁報, 居然用colour printer將學生樣放大, 然後用吃壽司, 浸溫泉, 去飲食燒豬為題放學生樣上去, 呢D活動全部係大人嘢, 細路都唔會食魚生, 亦唔知係乜, 係為取悅家長而設, 好奇怪。

Update #9, #16.

大宅

2012年1月插班? 咁之後咪要repeat一年幼稚園?

大宅

原帖由 Chococatcat 於 10-10-26 10:07 發表
2012年1月插班? 咁之後咪要repeat一年幼稚園?

我都想知..

我visit 過學之園及嘉德麗, but 都不是好好..

大宅

我想問,如果2012年插班,咁要幾時報名?

矛盾中,阿b得果九個月大就要去面試 ...其他bb都行到企到...

別墅

原帖由 蝦米豬 於 10-10-25 18:26 發表

上週六去過TKO德寶, 好的是2樓很大的室內遊樂場, Ah B玩得好開心 ... 上週六去過TKO德寶, 好的是2樓很大的室內遊樂場, Ah B玩得好開心. 唔好的是職員怪怪地, 你以為自己去咗中環, 個個著到好似executive, cool cool地唔係好啋你。最奇怪係學生壁報, 居然用colour printer將學生樣放大, 然後用吃壽司, 浸溫泉, 去飲食燒豬為題放學生樣上去, 呢D活動全部係大人嘢, 細路都唔會食魚生, 亦唔知係乜, 係為取悅家長而設, 好奇怪。

大宅

醒目開學勳章

不是2011年9/10月interview(1y8m), 2012年9月返nursery 嗎 (2y8m)??

民房

我都想知應該幾時報nursery

大宅

Check 過老師...就算2012年1月插班nursery, 都要2012年 9月再repeat nursery. 因為幼稚園k1唔收得

子爵府

有些2012入學nursery已滿額

阿B 3個月時我看過討論區, 得知一些又好又有學券又係全日制的nursery已滿額. 我麻麻地信, 走去TKO報救細軍明德, 老師說我係第800位排隊, 今個星期六聽talk. 但我相信入學機會好微, 因得30個位

有D媽媽等唔切, 帶超聲波相去排隊報名

子爵府

原帖由 babellt 於 10-10-30 00:45 發表
不是2011年9/10月interview(1y8m), 2012年9月返nursery 嗎 (2y8m)??

是的. 有些私校會收2012年1月插班

別墅

點算呢?我什麼都冇預備!是否現在要留意!

大宅

nursery 冇學券㗎.

原帖由 蝦米豬 於 10-11-2 18:10 發表
阿B 3個月時我看過討論區, 得知一些又好又有學券又係全日制的nursery已滿額. 我麻麻地信, 走去TKO報救細軍明德, 老師說我係第800位排隊, 今個星期六聽talk. 但我相信入學機會好微, 因得30個位

有D媽媽等唔切, 帶超 ...

大宅

畀面勳章

我都好想知係咪咁......
咁咪成6y8m先至讀小一? mouth:

原帖由 babellt 於 10-10-30 00:45 發表

民房

據我知1月出世係大B, 應該2012年8/9月先讀nursery, 2013年8/9月先上K1嘅!

子爵府

幼兒園或幼兒學校提供n1-n4. n1是預備班, 學券不包, n2-n4註冊非牟利則包.

子爵府

11月6日明德救世軍參觀後感

相比上一次去德寶, 呢間有誠意很多, 很多方面都有系統和論據, 怪不得連報章專欄教育專家都大讚此校.

首先, 老師質素, 個個講嘢都好清楚, 廣東話無懶音, 小友唔會學錯. 教英文及PTH老師都好好聽, 甚至中小學的Net外藉老師每週會來上課. 聽說這裏的老師全部都係大學生.

英文課教phonics, 好過比錢出面學.

唔會盲目迫學生, 每項教育決定都有back up: 例, 2歲只用廣東話, 3 歲教英文, 4歲學寫字及普通話, 5歲大雜會. 最後半年有升小預集課

仲有教圍棋, 增加數字感及輸贏得失禮儀.
Montessori教學更不用說了.
餐單是校長與營養師編製, 唔會係炸雞翼.

很多創意教學, 學生喜歡番學, 學生家長弋表用「上癮」來容自己孩子喜歡上學的程度
'
最感動係每日老師email學生報告給你, 學期結束, 個學生的個人進度報告有一個大file咁多, 連家長都覺得慚愧

學生升小派位結果都好.

如果要彈:
1. 銜接直資小無問題, 但直資小 到直資中 能否歸回本地大學, 連校長都迴備呢條問題, 佢哋預咗父母送孩子去直資學校為主, 將來大學是出國留學

2. 太少名額, 每級最多30, 我個B排幾百, 無行

子爵府

我又報咗另一區的救世軍. 佢哋本來上週六有開放日, 但係只開放予2008-09年出生的BB. 2010年出生未輪到住, 又話明年未必會辦開放日, 咁攪法報學校只能憑信心報

子爵府

幫阿B報了同區有名playgroup. 點知一歲班排到70幾, 可能要等幾耐...

平常心算了, 最重要是父母花多少專注的溝通時間給他

大宅

睛靈勳章

我都報左上水教世軍的n1, 不過唔知好唔好.

子爵府

一歲playgroup

聽資料知道playgroup對一歲以下幼兒幫助不大, 但一歲以上或有幫助. 其實最大得益者是父母.

很多人說CDPA好,而家BK都有優惠, 但我在辦公時間上去打算拿資料, 居然無人, 感覺地方很小, 有點亂. 雖然TST算方便, 但為免BB舟車勞動, 寧願選家附近playgroup...

首頁

尾頁

跳至