論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

洋房

我係自己煲,屋企所有食落肚既野都係自己煮(我老公like煮飯),我覺得係睇個工人表現,信得過咪比佢煮~
工人無話主力做家務定湊仔,好多工人都要兼顧兩樣架啦~

象牙宮

BB 出生至滿月請陪月照顧, 返工后陪月也走了, 一切就由印印負責. 家務, 湊BB, 煮大人/小人印印都會做.每个人都兼好多野. 工人背上bb, 拖地.

媽媽/我 : 買菜; 湊BB; 煮bb 粥
工人: 家務: 幫手湊bb; 煮大人/bb. 

工人都會有頂咀的,家務也照做.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我都係全職媽媽。我d仔女bb時我都叫工人煮粥仔比bb,返正好簡單。但有魚的我一定自己揀骨。至於一家的飯,多是由我買,工人拎,工人洗切,我煮。

駁咀的個個工人都会。為免勞氣,我避免同工人對話。不聞不問,有錯只会叫叫下次要点点点做,可補救就叫他即刻補做,不須她解釋。她一狡辯就叫イ巨“做啦”就得勒,唔駛講咁多。那幺人就不会咁勞氣。

男爵府

my boy is 5 now! I cooked my son's food until he was 4 years old! It depends on the ability of the maid...this new maid is ok after I showed her how to cook food for my son...so I let her do it!

I always show the maid how to cook our food, if she still can't do it, I will ask her to cut and wash the food then I cook them myself!!

She will do all the cleaning and ironing.

For taking care of my son, I will do it myself. If I need to go out, I will ask my mom to come.

Now my son is 5, I will ask my maid to take shower, change his clothes and feed him. But I will stand / sit next to them and watch!!! hehe.....

原帖由 333s 於 10-10-26 08:24 發表
BB 出生至滿月請陪月照顧, 返工后陪月也走了, 一切就由印印負責. 家務, 湊BB, 煮大人/小人印印都會做.每个人都兼好多野. 工人背上bb, 拖地.

媽媽/我 : 買菜; 湊BB; 煮bb 粥
工人: 家務: 幫手湊bb; 煮大人/bb. 

工人都會有頂 ...

男爵府

阿b粥仔我係自己煮,基本上無事無幹bb都係我自己湊番,除左有時行開行埋叫工人幫手睇住外
工人只係做家務同煮飯比大人食,基本上佢都幾得閒下,所以我都想轉鐘點,雖然價錢差唔多(純粹就人工而言),但係起碼唔駛有個外人喺度

侯爵府

女女係我揍嘅,工人只係做家務。
粥仔係工人煲架,我屋企係開放式廚房,所以吾驚佢有古惑,因為佢煮嘢食時,我會係廳。

我吾會昅住個工人做嘢架,我得閒吾好上吓網,見到邊度做得吾好 先叫佢做返好佢囉,不過我工人算係幾好架,好多嘢都吾洗我操心。

我吾會因為有BB係屋企 而忍佢架,如果做錯大事,我會照閙佢架,不過呢D事極之少發生,好彩我工人係吾駁咀吾黑臉,所以我地相處都幾好。

有工人都幾好嘅,我女女好早8:30就瞓,我兩公婆可以落街 飲吓糖水 拍吓拖 放吓狗,叫工人睇住吓就得喇。

男爵府

if I want 轉鐘點 for 2 hours daily (include 煮飯 & cleaning), how much is it? where I can find. thanks.
I love my dear husband and dear daughter.

別墅

Frankly speaking, 2 hours are not enough for cooking & cleaning daily.

I also want to change part time helper. Anyone can introduce one for me.

Thanks!

原帖由 ELJCHL 於 10-10-26 14:08 發表
if I want 轉鐘點 for 2 hours daily (include 煮飯 & cleaning), how much is it? where I can find. thanks.

別墅

Agree with you (起碼唔駛有個外人).

原帖由 sppchocho 於 10-10-26 13:14 發表
阿b粥仔我係自己煮,基本上無事無幹bb都係我自己湊番,除左有時行開行埋叫工人幫手睇住外
工人只係做家務同煮飯比大人食,基本上佢都幾得閒下,所以我都想轉鐘點,雖然價錢差唔多(純粹就人工而言),但係起碼唔駛有個外人喺 ...

禁止訪問

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我會自己煮返晚餐,工人就做家務及照顧bb,佢都無停手既,不過有時係佢做得很慢,所以好似好多野做咁。不過,我認為係小朋友1-5歲時有個工人在家中,總會方便一點,不用忙得太緊要~

禁止訪問

大宅

我個工人開始返工就頂咀了,當時真係一肚氣,之後我叫佢唔好再搵借口,錯就要認!
平時我就自己照顧個仔,接送返學放學,得食飯俾佢餵,沖涼都係我親自幫仔仔沖.

男爵府

agree!!
原帖由 Sincelia 於 10-10-26 14:20 發表
Frankly speaking, 2 hours are not enough for cooking & cleaning daily.

I also want to change part time helper. Anyone can introduce one for me.

Thanks!

男爵府

其實都係,行開行埋有人睇住都flexible啲,無工人真係落街買卷廁紙都要帶埋阿b
所以我都掙扎緊仲keep唔keep工人,真係兩難
原帖由 milkybb 於 10-10-26 17:47 發表
我會自己煮返晚餐,工人就做家務及照顧bb,佢都無停手既,不過有時係佢做得很慢,所以好似好多野做咁。不過,我認為係小朋友1-5歲時有個工人在家中,總會方便一點,不用忙得太緊要~ ...

大宅

我都係全職媽咪, 囡囡自己揍, 印印做家務+揍狗, 總之關於呀囡嘅嘢(尤其關於食物嘅都儘量自己搞) 因為我屋企個印印表面扮勤力+乾淨但係就經常比我發現有問題:如每日都好勤力抺廚房, 但牆上仍有魚鱗...

做野慢, 時時攪到成11:00先上床訓, 就算煮2個送, 煮+洗埋碗, 倒埋rubbish, 佢自己 沖涼, 都成11:00
>>係呀不論幾點食晚飯都要11:00先搞掂...再去沖涼

雖然我屋企個印印無黑面, 但係態度差以為自己係新加坡做過識英文好叻...其實就蠢過隻豬...成日要我提呢樣提果樣幫佢執手尾, 有時對住佢真係好想死

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 lamlamerica 於 10-10-26 22:29 發表
我都係全職媽咪, 囡囡自己揍, 印印做家務+揍狗, 總之關於呀囡嘅嘢(尤其關於食物嘅都儘量自己搞) 因為我屋企個印印表面扮勤力+乾淨但係就經常比我發現有問題:如每日都好勤力抺廚房, 但牆上仍有魚鱗...

做野慢, 時時 ...
所謂新加坡做過既印印,恃住自己識兩句英文既,我請過两個,兩個d英文都係垃圾,根本唔足夠溝通。而個人本身就係條廢柴。,不過你講得岩呀,懒醒,我果兩件聽唔明、聽錯哂,就賴番你唔掂,正廢柴。我宜家件賓雖然英文帶少少鄉音,但總算係講緊英文,互相大致可明白講緊d乜!

象牙宮

原帖由 ELJCHL 於 10-10-26 14:08 發表

www.erb.org/smartliving
you can search 家助 via there 50/hr. min 3 hrs. (kitchen, toilet cleaning, house cleaning) &/ cooking.

男爵府

yes, you are right! I also had very bad experience with yan yan worked in Singapore before! Also bun bun worked in Malaysia and Taiwan before!!! they were very lazy and always told me that was how they did it there!!! chi sin!!! I don't care how u did it there, but if you are in HK, you need to follow my way!!!!!!!!

My bun bun worked in Middle East before, I think she is much better!!!!!

原帖由 pollyw 於 10-10-26 23:04 發表
所謂新加坡做過既印印,恃住自己識兩句英文既,我請過两個,兩個d英文都係垃圾,根本唔足夠溝通。而個人本身就係條廢柴。,不過你講得岩呀,懒醒,我果兩件聽唔明、聽錯哂,就賴番你唔掂,正廢柴。我宜家件賓雖然英文帶少少鄉 ...

首頁

尾頁

跳至