自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題
thx~

伯爵府

原帖由 藍天竹 於 10-10-26 01:03 發表
如題
thx~

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我有個客大約10年前有,而家重健在
係咪中期就唔知,冇太詳細ask

子爵府

多謝你們的分享
希望呢位親人可以大步檻過

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你睇吓前律政司 "梁愛詩" , 佢都係腸癌 , 都成十年 , 而家好健康

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我朋友外父癌症末期,早前醫生話只有幾個月命,但而家癌細胞無曬,仲好健康,醫生話好神奇,仲同佢開個FILE研究點解添

子爵府

原帖由 望月 於 10-10-26 12:54 PM 發表
我朋友外父癌症末期,早前醫生話只有幾個月命,但而家癌細胞無曬,仲好健康,醫生話好神奇,仲同佢開個FILE研究點解添

可唔可以講下佢搵咩人醫,或者做過d咩 (氣功、針炙...)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果未擴散, 可以做切腸手術, 大部份都成功的, 因為我有一個親友, 佢當年60歲左右做切腸手術, 而家80歲都仲健在

如果你有 $, 可以叫醫院介紹你去私家醫院做一個叫 正電子掃瞄 (PET) 掃瞄 - 收費約 $10K, 可以 CHECK 到病人癌細胞既活躍率, 呢個掃瞄係可以幫到醫生既, 不過要自費, 同埋係私家醫院做的

因為我 62 一年半, 醫生初期以為佢腸 CANCER, 因為佢直腸上有好多發炎既瘤, 最後係良性, 不過最後都要切膠掛袋, 大半年後才將造口放回原位 (當時醫生有見家人, 果時介紹過呢個掃瞄)

[你要有定心理準備, 切腸病人多數需要做掛袋造口, 待體內傷口好返, 無問題才放回原位, 掛袋期間, 要時常去放便, 即係個袋滿就要倒 ... 不過, 有些病人係長期要掛袋的]

子爵府

原帖由 szeszes 於 10-10-27 12:15 PM 發表
如果未擴散, 可以做切腸手術, 大部份都成功的, 因為我有一個親友, 佢當年60歲左右做切腸手術, 而家80歲都仲健在

如果你有 $, 可以叫醫院介紹你去私家醫院做一個叫 正電子掃瞄 (PET) 掃瞄 - 收費約 $10K, 可以 CHECK ...

謝謝你的留言

珍珠宮

我姨丈,5x歲

話飲左d咩五色菜湯好番。

子爵府

原帖由 sasa@uk 於 10-10-28 04:21 AM 發表
我姨丈,5x歲

話飲左d咩五色菜湯好番。

1/4 根白蘿蔔
1/4叢白蘿蔔葉
1/2根胡蘿蔔
1/4根牛蒡或牛蒡茶20—30克
干香菇一枚

是這一款湯嗎?干香菇可在哪裡買?即花菇嗎?thx

子爵府

複式洋房

如果你親戚係政府病人可叫醫生寫信介紹去香港体檢做PET有5/6折, 詳情可上香港體檢網站or call them for details.

男爵府

我父親大人約五年前有, 那時立刻安排到私家醫院做手術, 費用大概十一二萬, 感恩保險包了大部份, 只要付幾千元便可. 由於已擴散至附近淋巴腺, 所以跟住仲要做電療同化療, 不過呢部份就响政府到做. 一直到現在都OK, 不過會時常肚痛, 原因話係腸的臑動能力差o左, 有時仲會痛到入院, 但近來我叫佢keep位睇中醫, 情況已有好轉, 就算痛都不用入院, 只要食一些藥便可.

伯爵府

BK Milk勳章

我舊同学, 2x歲, 末期都好得返, 因擴散去左肝等, 做了好幾次手術, 又電療同化療, 個肚花哂, 但現已康服超過10年.

男爵府

好媽媽勳章

我媽媽都係5年前有結腸癌3期, 已經擴散去左淋巴, 當時立即係政府醫院做左切除手術, 跟住再食自費化療藥(大約要24K), 無復發之後keep住3個月驗血覆診, 到現在5 年了, 今個月check都仍然很好, 之後可以半年再覆診喇, 直係好感恩.

希望幫到你啦

子爵府

原帖由 nancy0116 於 10-10-31 08:44 PM 發表
我父親大人約五年前有, 那時立刻安排到私家醫院做手術, 費用大概十一二萬, 感恩保險包了大部份, 只要付幾千元便可. 由於已擴散至附近淋巴腺, 所以跟住仲要做電療同化療, 不過呢部份就响政府到做. 一直到現在都OK, ...

唔明點解個患者話無得做手術,會唔會因為現在未擴散

男爵府

想請教我媽媽有末期腸癌已有2年, 近日西醫話無藥可醫, 會轉睇中醫, 聽聞有隻百草堂雲芝ok, 但上網睇左d資料, 究竟山洋企業有限公司定百草堂至係真, thx

伯爵府

原帖由 藍天竹 於 10-10-29 01:34 發表

1/4 根白蘿蔔
1/4叢白蘿蔔葉
1/2根胡蘿蔔
1/4根牛蒡或牛蒡茶20—30克
干香菇一枚

是這一款湯嗎?干香菇可在哪裡買?即花菇嗎?thx

就是說這款湯了....

最後一個向我和我媽媽推介這款湯的人, 是接觸過很多癌症病者的, 資料亦是由癌患者講出....
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

原帖由 AA 於 10-11-28 21:10 發表
想請教我媽媽有末期腸癌已有2年, 近日西醫話無藥可醫, 會轉睇中醫, 聽聞有隻百草堂雲芝ok, 但上網睇左d資料, 究竟山洋企業有限公司定百草堂至係真, thx ...

坦白講, 信雲芝的話, 就唔好信乜乜品牌了, 怕担誤病情. 記否香港曾化驗過蟲草膠囊? 印象中, 有一款入面不但沒有蟲草, 還有泥巴!

信雲芝的話, 不如買好一點的雲芝(或加舞茸)自己煲啦...

另外, 白花蛇舌草 + 半枝蓮, 經實驗亦對癌症有幫助......乾貨藥材都係三四十蚊一斤, 可分廿幾次飲用. 如果體質受得到的, 也可一試!

首頁

尾頁

跳至