自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近不斷掉頭髮,掉左好多,請問睇咩e生呢?

大宅

係突然掉好多頭髮,真係唔知點解!

大宅

如果唔睇醫生,又有咩方法呢?真係真心請教!

禁止訪問

男爵府

我都有你問題,可能是工作壓力或HORMONE, 脫得較嚴重係呢幾個月, 正尋求方法解決中, 髮轉稀疏了, 有点擔心猛太陽時人家很覺眼, 我現在做緊呢D野:-
1)轉用霸王綠色樽果隻洗頭水, 佢付有一支藥水搽頭肉的, 用了3 星期左右, 未有明顯效果, 仍然脫緊.
2)每日都食D有黑芝麻既食物, 我目標希望KEEP住食一湯匙黑芝麻左右
3) 已經問左家庭醫生寫紙買藥水搽頭肉, 如霸王果支用多兩月無妀善就入呢隻貨, 不過醫生講明用半年先有效果
4)朋友寄緊一隻LASER 梳嚟, 佢係歐洲話果邊有NEWS稱E D 梳有實際功效, 下星期會收倒

我都極之擔心但係又唔知可以再做咩野, 難得你開TOPIC, 大家有建議提出傾下啦, 我好貪靚架, E件事值頭影響我所有生活架

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我08年年尾開始甩到依家...見到見頭肉...
不過甩到一忽5蚊咁大忽就會停..仲會慢慢
生返出嚟,次次都唔同位...永遠都要帶帽出街,,,

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我呢幾個月都有, 摸一摸頭髮都有幾條跌落地下.........我剛剛轉咗用霸王, 固髮那一隻, 用咗第一次....睇吓有無改善....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

原帖由 二少奶 於 10-11-1 07:52 PM 發表
你呢種情況睇吓醫生好d.

其實就係有長期病先搞到咁..
醫生都話冇計...個病穩定D,就會
見少D!!!
我依家先22歲...再甩就真係生無可戀

大宅

原帖由 sezsuet 於 10-11-2 14:02 發表
我呢幾個月都有, 摸一摸頭髮都有幾條跌落地下.........我剛剛轉咗用霸王, 固髮那一隻, 用咗第一次....睇吓有無改善....

我都係,有時摸下都甩兩條,但凡去過既地方,總有幾條留低

大宅

我都有呢個煩惱......好困擾. 霸王我用過一排, 無用......用完頭髮好旱, 好似草咁. 呢排轉左用日本2001, 都係作用不.

不過我發現, 好似多左女性有呢個問題, 行出街, 間唔中都見到嚴重脫髮的女人, 好後生都有....

唉....我預左再甩多啲就走去做個假髮(局部果隻), 唔知有無人試過?

原帖由 aryee 於 10-11-2 18:15 發表

我都係,有時摸下都甩兩條,但凡去過既地方,總有幾條留低
;-)

大宅

我係近這幾個月突然甩了許多頭髮,以前成日覺得頭髮好多,好煩,成日要偷薄,現在會咁,真真係好失落!
用咗兩次rejoice 人蔘洗頭水,看看效果點,又買咗位元堂美髮寶食,要試一陣子才知!
希望可以生效啦!
希望能有更多方法啦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

生完小朋友之後,都出現了這個問題...
惟有keep住留短髮+睇中醫(長期),希望遲d有改善啦

男爵府

好媽媽勳章

我將我的經驗話比大家知吖. 我2008年9月開始甩頭髮, 係甩到見頂, 甩到2009年1月左右, 全部甩晒, 係連體毛, 眼尾都甩光. 基本上, 我一發現甩, 就即刻去睇中醫, 睇過幾過中醫, 都係咁. 中醫就話我血氣弱, 肝鬱喎. 去睇西醫, 西醫話無乜方法, 等佢自己生返, 最多可以係打頭皮針.

跟住一直都係睇中醫, 食中藥調理(係日日食嗰隻). 外服就做咗以下咁多野:
- 洗頭水: 其實隻隻都無乜用, 就算d朋友話好嗰d, 我試過都唔得. 到差不多甩光, 就用霸x 烏髮固髮嗰隻. keep住用
- 用美髮素(在中醫度買ge)
- 用生薑擦頭皮
- 用玫花針stimulate 頭皮
- 用米水+桑葉洗頭(係無晒頭髮之後先咁用)

大約每天都做以上ge野, 之後d頭髮就慢慢出返. 新生嗰d, 係好黑, 好健康ge. 我戴帽戴咗年半, 去到2010年2月, 終於可以不用戴帽了. 呢段時間係好難捱架. 不過最好及早求醫啦. 希望幫到大家

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我有朋友都試過, 應該係因為壓力+節食出事啦
轉洗頭水, 用到JFXXX果D都唔得
跟住睇中醫慢慢調理返, 同做針炙, 之後改善左喇
原帖由 cacachow 於 10-11-3 09:24 AM 發表
我將我的經驗話比大家知吖. 我2008年9月開始甩頭髮, 係甩到見頂, 甩到2009年1月左右, 全部甩晒, 係連體毛, 眼尾都甩光. 基本上, 我一發現甩, 就即刻去睇中醫, 睇過幾過中醫, 都係咁. 中醫就話我血氣弱, 肝鬱喎. ...

大宅

原帖由 Oh!Baby 於 10-11-2 13:39 發表
每日都食D有黑芝麻既食物, 我目標希望KEEP住食一湯匙黑芝麻左右

我都想試黑芝麻,你點食﹖邊度買﹖
芝麻糊好似太麻煩,而且keep住食會太甜。唔知求其畢1 sp 生吞得唔得,超市果d可以即食嗎﹖

我都開始試中藥,唔係咩針對hair野,只係調理身體,如果唔得,我諗我會去針....煩死人呀!

禁止訪問

伯爵府

我呢兩個月都發現掉左好多頭髮, 試過換幾隻洗頭水都無用(用過有機啦話無添加果d), 咁走去睇中醫, 中醫話係肝腎function得唔好喎, 即係開始老咁解, 要我食中藥調理啦, 仲要做運動 (must), 因為血液運行去個腦唔好咁少氧氣上到上面梗係會掉頭髮啦 (exact wordings 唔記得左, 大約係呢個意思), 仲叫我用茶籽粉洗頭 (佢聽過有病人用左好喎)~

咁我見完中醫係食中藥啦 (睇左兩次, 佢叫我keep住睇), cut hair啦短左好多啦, 仲用茶籽粉洗頭, 頭一個星期已經少左三份一掉頭髮啦, 依家過左幾個星期少左一半. 不過呢我覺得用茶籽粉洗頭好似唔乾淨咁, 我偷雞隔四五次用茶籽粉洗頭呢, 就有一次用有機/無添加果類洗頭水洗頭, 感覺得好似舒服d乾淨d又唔會影響頭髮咁!

大宅

原帖由 snoopyiu 於 10-11-3 10:25 發表
我呢兩個月都發現掉左好多頭髮, 試過換幾隻洗頭水都無用(用過有機啦話無添加果d), 咁走去睇中醫, 中醫話係肝腎function得唔好喎, 即係開始老咁解, 要我食中藥調理啦, 仲要做運動 (must), 因為血液運行去個腦唔好咁少 ...

你響邊度買茶籽粉﹖我幫襯過街邊婆仔,感覺好差,好似起唔到泡,率落去好似得d水咁,係咪咁架﹖

男爵府

估唔到咁多同路人

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

首頁

尾頁

跳至