懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係政府生, 但洗唔洗政府, 私家2面做checking up,但我覺得如無乜事, 我都應該會好少去私家check 住 bb,
但我啲嫂子又叫我2面一齊checking up,,,, 又我又唔想洗咁多錢...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我會2邊check,私家一個月一次跟進bb發展,照超聲波,睇左會安樂d,呢d錢唔慳得!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我雖然在c+生
但係政府同c+都有定時覆診
主因為政府的覆診唔太密
同埋不是次次有得照 u/s
後期只有健康院跟進
排隊耐但其實都幾求其(有d jm講過,連bb有無掉頭,姑娘都會搞錯嫁!)
touchwood bb有咩事其實會唔知
睇c+都係買個安心
個人覺得唔慳得囉

原帖由 winniepooh123 於 10-11-9 12:13 發表
我係政府生, 但洗唔洗政府, 私家2面做checking up,但我覺得如無乜事, 我都應該會好少去私家check 住 bb,
但我啲嫂子又叫我2面一齊checking up,,,, 又我又唔想洗咁多錢... ...

洋房

咁即係兩面都去CHECK會好D?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 kcc.ching 於 10-11-9 12:18 發表
咁即係兩面都去CHECK會好D?

無錯!

別墅

我都book左政府生, 但除左confirm bingo o個次之外, 一次c+都冇睇過.

book 唔book C+, 好睇個人選擇的. 我自己覺得冇需要囉. 睇一次成五六百蚊, 我寧願留番o的錢買野比bb好過lu.

bb而家24wk 幾.

keep住政府check up. 不過, 三十幾week 時, 應該都會去c+ 照一次, 睇下有冇臍帶纏頸, 求個安心囉.

伯爵府

我而家6個月,睇左一次私家FOR照結構,全程都係政府產檢,暫時我都覺得無咩問題,買左個胎心機日日聽BB心跳,我諗到差唔多生我先會再睇多次私家,睇下有無掉頭、臍帶纏頸。

雖然政府等得耐,睇得快,但我覺得無咩問題,可能我身邊既朋友同我一樣都係睇政府ONLY,所以唔覺有咩問題,我血糖高政府都跟得好好呀﹗﹗

別墅

我都book左政府生, 但除左confirm bingo o個次之外, 一次c+都冇睇過.

book 唔book C+, 好睇個人選擇的. 我自己覺得冇需要囉. 睇一次成五六百蚊, 我寧願留番o的錢買野比bb好過lu.

bb而家24wk 幾.

keep住政府check up. 不過, 三十幾week 時, 應該都會去c+ 照一次, 睇下有冇臍帶纏頸, 求個安心囉.

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我而家第2胎,兩胎我都只係去C+照結構,其他都係去政府,我覺得無咩問題

公爵府

我係tko醫院產檢
照超聲波有3次
一次oscar,一次照結構,一次差不多到預產時
好似我呢個月係醫院照完結構,私家產檢就book下個月
0甘就可以keep住個個月都檢查
但又唔貴啦

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 apple~y 於 10-11-9 13:05 發表
我係tko醫院產檢GA WO

不過都係照左3次(第1次BB太細聽唔到心跳要照,第2次係照結構話SIZE細,6WKS之後再睇SIZE)之後就叫我去健康院檢查
2次之後又話SIZE細再返TKO醫院
之後睇左SIZE冇問題,2WKS後去聯合(18/11)
到時39週幾啦

乜差不多預產期有得照咁好GE?!

照超聲波有3次
一次oscar,一次照結構,一次差不多到預產時
好似我呢個月係醫院照完結構,私家產檢就book下個月
0甘就可以keep住個個月都檢查
但又唔貴啦 ...
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

別墅

so far, 我覺得而家o係政府醫院做檢查都幾ok!! 我會o係QE生, 姑娘個個都好好. 同埋呢, 佢地安排左一個助產士跟我, 次次產檢都係佢見我架啦, 同我生o個日, 如無意外, 都會係佢同我接生.

老實講, 如果係順產咁計, 我覺得助產士仲pro 過醫生. 因為接生的經驗會豐富好多. 同埋佢地大多數自己都生過bb, 做檢查時, 好多野都會清楚好多.

我同老公都唔係太中意成日照ultrasound, 覺得幾disturb個bb的. (不過我知道好多媽媽都好意照ultrasound, 覺得可以成日見到個bb, 好似安心好多, 大家睇法有o的唔同囉.) 加上而家日日都feel到佢踢呀, 郁呀, 知佢冇咩大問題就得啦.

大宅

我就唔會慳呢d錢...

6W3D- 0.38cm
9W6D- 2.10cm
12W2D- 5.9cm

別墅

我政府生... 但兩邊都有做check up....
因為政府0個邊好少要覆診.... 我有左6w見過一次助產士.... 3個月後先有醫生見.....
健康院淨係叫我過去兩次.... 半年後即係下星期再叫我睇一次.....
睇你自己啦... 私家3星期見一次.... 成日都check住.... 有d咩即刻知道.... 唔駛成日估估下.... 我老公要我睇既...

子爵府

我都會兩邊CHECK呀! 我會O係屯門醫院生!
FEEL到D健康院唔會太緊張囉...但我本身係少少野都緊張既人, 所以會成日想知我個BB點呀...

我每個月都已經預左一舊錢係用黎睇私家用架喇, 自己安心D對BB都好D啦

珊瑚宮

原帖由 shirleyying 於 10-11-9 15:18 發表
我都會兩邊CHECK呀! 我會O係屯門醫院生!
FEEL到D健康院唔會太緊張囉...但我本身係少少野都緊張既人, 所以會成日想知我個BB點呀...

我每個月都已經預左一舊錢係用黎睇私家用架喇, 自己安心D對BB都好D啦 ...

同我一樣,我仲係超級易緊張架!

洋房

2面做checking up 最好, 因政府check得不多

原帖由 winniepooh123 於 10-11-9 12:13 發表
但我啲嫂子又叫我2面一齊checking up,,,, 又我又唔想洗咁多錢... ...

洋房

屯門醫院聽聞係全HK最忙的醫院, 如果佢果到CHECK, 咁應該加埋C+會好D!

大宅

我都係二邊睇, 私家一個月睇一次, 因政府醫院只係聽心跳, 私家可以睇吓bb, 覺得安心d

公爵府

原帖由 lailaiha 於 10-11-9 14:05 發表

係呀我上次星期照完結構,醫院順便約埋出年2月中照
(我預產期係出年3月呀),我覺得tko醫院產檢真係做得幾好
次次都唔使等0甘耐

雖然我第2胎,不過私家產檢真係有須要
3年前我第一胎係全程健康院產檢,得一次番醫院照結構
到3十幾周,私家產檢check 到bb無轉頭
醫生就提我一定要同健康院講
健康院姑娘,模完肚都唔知我呀b無轉頭
係我主動講比姑娘知,咪跟住即刻同我約期番醫院check
最後約0左38周係公立醫院開刀生啦
過程都好順利
所以呢胎都有私家產檢