婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

99話問過D神佛
BB唔可以直接嗌我同C6做daddy mami
我初頭唸住唔嗌媽咪, 搵個親暱D既代號咪得咯
但係我越唸越唔開心
BB呢一世都唔會嗌我1聲媽咪
我發覺自己接受唔倒咯

而家BB "baba"聲係嗌爸爸, "mama"聲係嗌麻麻... ...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

係唔係真架??????會唔會佢係吹水???

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你相信你99的說話.....?
你唔信的,駛咁理佢呢....教BB講DADDY MAMI好正常不過的事
你信的,咁無野好講....

原帖由 beebabybee 於 10-11-16 11:58 發表
99話問過D神佛
BB唔可以直接嗌我同C6做daddy mami
我初頭唸住唔嗌媽咪, 搵個親暱D既代號咪得咯
但係我越唸越唔開心
BB呢一世都唔會嗌我1聲媽咪
我發覺自己接受唔倒咯 ...

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

佢係唔係傻架?咁迷信???叫daddy mami都唔比....
不過件事你C6點睇先??

不過比我..可能我會嬲嬲地同佢講..我都問過我信個個神呀...話BB 唔好叫麻麻亦都唔好見麻麻呀...見得多..對得多..對BB唔好架.

oolong817  哈哈~~勁呀!!  發表於 11-7-17 17:31
happyhappygirl  (拍手) 絕句!!  發表於 11-7-16 01:41

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

唔好怪我直接

點解你咁得意
99話唔叫就要自己bb唔叫 ??
你真係咁信99d神佛講 ???
bb係你同c6唔係你99
99只係bb阿嫲
除非佢連嫲嫲同爺爺都唔好叫啦

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁你自己係咪一個...信佛和拜神的人....又係唔係咩都順從99意思的人, 否則BB唔叫你地做..爸爸媽咪, 咁應該叫邊個做..爸爸媽媽
有時我睇到這些post, 真係火都嚟埋 又要聽99說話, 又要開post講99, 咁即係想點呀, 自己係BB媽咪, 唔通人地講咩你都要照做....咁點樣保護自己個BB....

你有本事就同99講, 我都問過 "阿邊個邊個", BB最好唔好同你見咁多面, 這樣對BB身體會健康D 和 聰明D.....

大宅

畀面勳章

我會咁諗~自己bb叫自己做媽咪係天經地義~我生得佢出我就受得起~
但你99仲咩會無啦啦問神呢d o野呢?你叫佢問下神c6應唔應該叫佢做阿媽~你應唔應該叫佢做99~
由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果99夠膽敢同我講, 我呢一世都吾會俾佢見BB
如果你C6聽佢阿媽話, 你走啦, 成家都傻GA
中國人, 百事以考為先, 邊個佛邊個祖師爺吾俾自己小朋友叫自己做DADDY MAMI既, 呢個咁既所謂神都係邪靈, 你更加要遠離佢地呀.

珍珠宮

環保接龍勳章

可能神佛 唔識聽英文姐~ 唔叫daddy mami ,咁咪叫 爸爸媽媽 / 啊爹 娘親 ...

henry102  笑左XD  發表於 11-7-16 00:04

大宅

醒目開學勳章

我鄉下,幾十年前,真係有人叫自己爸爸媽咪做"阿白""阿嬸"之類,
真係睇你信唔信呢D,接受唔到就拒絕啦.
同99講,擔心第日阿仔返學會俾同學仔笑,
叫媽咪做阿嬸咁老土怪~~~~

大宅

你99傻, 我唔怪佢...點解你會同佢一齊傻架...唔係佢叫你做咩就做咩...你自己用下腦諗下啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

你問返你99,咁佢個d神佛有無話叫你地兩公婆做咩好d呀??
你99傻者,你唔好同佢傻啦,彩佢都有味呀

伯爵府

咁究竟d神佛/你99話係咩原因唔叫得daddy mami先? 咁叫法會對邊個不利呀? 剋到邊個呀? 不過我唔相信有d神佛會咁樣教人囉, 除非係邪教啦. 如果你都信神佛嘅, 你咪搵多幾個師傅問吓囉, 我肯定無d咁嘅講法.

re: 豆bb
我阿爸鄉下的習俗都係叫父母做阿叔阿嬸, 跟其他叔伯嬸母的叫法睇齊, 例如阿爸在兄弟姊妹中排第四, 就會叫四叔四嬸, 不過我估同神佛d迷信野都未必有關, 而且到我地le代都無咁叫法.

伯爵府

醒目開學勳章

吓~ 以前d人易小產就話唔比小朋友直接叫"爸爸媽媽",怕養唔大.
呢個世紀醫學咁發達, 仲玩迷信, 我一定唔會同佢癲.......... 避唔到, 就教bb叫"咪咪"囉.

大宅

痴線, 聽到都嬲. 你奶奶咁鐘意搞事架! 我奶奶又係鐘意搞事同迷信, 講野不負責任, 有獲就頼落我地度. 你好慘, 真係聽佢講又死唔聽佢講又死.

其實迷信野可以忍, 但係BB唔叫得自己做媽咪點忍? 一世架喎!

男爵府

育兒性格勳章

回復 1# beebabybee 的帖子

你99 癲, ....又你同佢一齊癲....(sorry)

咁阿神 有冇 話....唔可以叫 你99 做"嫲嫲" 呀........?!!?!?

你有冇問佢,點解可以叫"嫲嫲", 唔可以叫 媽媽呀?

樓主......唔好傻la....
"媽媽" 只有一個.....呢個稱呼係獨一無異的。
不要剝削孩子叫媽媽的自由~~
你99 好明顯 吹水唔抹嘴la
你又走去 聽佢枝笛...

若我99 對我咁講....
我會請佢睇醫生~~~

禁止訪問

珍珠宮

唔係咁都信嘛......

如果一陣又話亞B以後唔可以認你做呀媽, 咁你又信呀??

大宅

"咁阿神 有冇 話....唔可以叫 你99 做"嫲嫲" 呀........?!!?!?"
我都好想問佢

我地一齊住架, 所以無得唔理
因為同C6屋企人一齊住, 所以好多野只要唔太過份既我都會順佢地意
99不嬲都係滿天神佛
所以都唔知佢係講真定有居心
就算真係BB嗌我地daddy mami會對我地不利
我都唔介意

呢件事C6都無特別反應
同C6屋企人住, 真係好辛苦
我開頭都會同佢傾, 呻
但佢已經唔會點理我講嘜啦
可能佢覺得手心手背都係肉
佢都做唔倒D咩, 所以我就算同佢講佢都無我咁好氣咁

99仲話一係跟c6個外甥女咁嗌
BB叫我做舅母