自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人有咁嘅經驗?可否分享下?好擔心呢...

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

囝囝三歲時都生過眼瘡, 醫生話因為佢好少喊, 以至污穢積在眼皮下沖不出來, 初時有俾藥膏佢搭, 和煮熟雞蛋(連殼)同佢熨眼, 但因為太實, 結果要做手術. 當天早上同囝囝入九龍法國醫院, 辦好手續後就帶佢去手術室外, 醫生抱過佢後就帶佢入手術室, 醫生叫我和c6去食早餐, 食完早餐返手術室外面等, 點知剛食完早餐, 就接到電話叫我哋返去手術室, 原來已經做完手術, 囝囝已經醒了, 跟住抱佢上病房觀察, 後來醫生再來睇過就可以出院.

子爵府

原帖由 ececbaby 於 10-11-25 16:48 發表
有冇人有咁嘅經驗?可否分享下?好擔心呢...

有朋友既囝囝做過割眼瘡,要全身麻醉,因為驚小朋友手術時會郁動。但係,割完又好快生返
其實我好奇怪點解眼瘡都要割,我囝囝生過兩次眼瘡都只係食消炎藥,同擦眼膏。

大宅

如果大人去看有手術室的專科醫生,10幾20分鐘,即刻割完就走得。

一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我都試過係呢d專科醫生度割,好恐怖,如果係小朋友,真係唔建議,會有陰影~
原帖由 Mrs.Yellow 於 10-11-25 17:48 發表
如果大人去看有手術室的專科醫生,10幾20分鐘,即刻割完就走得。

男爵府

我仔就係一歲時已割過一次
對我黎講係7級痛~~心痛
因為當時唔知會咁殘忍
所以今次好驚好驚!!!但醫生又話全麻割眼瘡太無為,麻藥對小朋友唔好...我唔知點好ar?

原帖由 hinwaimama 於 10-11-25 18:07 發表
我都試過係呢d專科醫生度割,好恐怖,如果係小朋友,真係唔建議,會有陰影~

男爵府

請問你仔的眼瘡是否很細粒?因為我仔又係成日生...今次粒反反复复持續2個月啦,滴眼水擦眼膏都未退,但就冇食消炎藥.

原帖由 星仔媽媽 於 10-11-25 17:34 發表

有朋友既囝囝做過割眼瘡,要全身麻醉,因為驚小朋友手術時會郁動。但係,割完又好快生返
其實我好奇怪點解眼瘡都要割,我囝囝生過兩次眼瘡都只係食消炎藥,同擦眼膏。 ...

男爵府

可否pm你個眼科醫生的資料給我,thanks!

原帖由 luckymother 於 10-11-25 17:34 發表
囝囝三歲時都生過眼瘡, 醫生話因為佢好少喊, 以至污穢積在眼皮下沖不出來, 初時有俾藥膏佢搭, 和煮熟雞蛋(連殼)同佢熨眼, 但因為太實, 結果要做手術. 當天早上同囝囝入九龍法國醫院, 辦好手續後就帶佢去手術室外, 醫 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實我好奇怪點解眼瘡都要割,我囝囝生過兩次眼瘡都只係食消炎藥,同擦眼膏。 ...

me too...

子爵府

原帖由 ececbaby 於 10-11-25 20:13 發表
請問你仔的眼瘡是否很細粒?因為我仔又係成日生...今次粒反反复复持續2個月啦,滴眼水擦眼膏都未退,但就冇食消炎藥.

阿仔的眼瘡唔係好大粒,一發現有紅腫就即刻去醫生度,開左4日消炎藥同眼膏,但只係食左2日消炎藥。因阿仔之前已經食左6日腸胃藥,唔知係未食得西藥多,起虛火,嘴唇又干又腫。
你可以用干凈的熱毛巾同阿仔敷眼,同埋醫生話用眼膏比眼藥水效果好。

伯爵府

好媽媽勳章

我個女成日都生眼瘡, 好多年架啦, 割過, 都係生, 佢用緊隻膏好好, 起少少白點即刻搽, 多數都起唔成

伯爵府

好媽媽勳章

我個女一歲就開始生, 有一次, 粒瘡足足半年, 好返個幾星期, 又起過, 反反覆覆, 好似個個月都起架, 熱EGG 敷, 浸浴BATHING 同佢唧, 好多野都做過, 佢就係起瘡瘡, 有時勁圯上黎, 真係半邊面腫起都試過, 睇左好多醫生, 其中有一個, 比佢用Tarivid Ophthalmic Ointment 3.5g, 真係好好, 好快唔比粒瘡變左, 近呢兩三年, 我都係靠佢, 佢家陣, 一年起一次兩次左右, 不過, 唔會係好嚴重咁lor

大宅

睇多個醫生俾意見好D, 我都生過, 一個醫生話割又唔開消炎藥, 一個就開消炎藥試下, 最後係唔使割。

別墅

我個都係, 不過全身對身體唔好, 冇法先按實佢來做....成幾個大人 (醫生護士..)

原帖由 ececbaby 於 10-11-25 20:09 發表
我仔就係一歲時已割過一次
對我黎講係7級痛~~心痛
因為當時唔知會咁殘忍
所以今次好驚好驚!!!但醫生又話全麻割眼瘡太 ...

公爵府

原帖由 BH_2 於 10-11-26 00:18 發表
我個都係, 不過全身對身體唔好, 冇法先按實佢來做....成幾個大人 (醫生護士..)

我細個既時候係成日會割眼瘡,割完又生,割完又生,我o個個年代叫做捲豬腸粉,即係用醫院白床單,捲實我,幾個人按實我黎割,好恐怖!慢慢大個就少生左,不過我後來發覺,原來我d頭髮掂到隻眼就會好容易生眼瘡。前兩年我都生左一粒要割既眼瘡,割既時候仲恐怖過生仔,割完之後,隻眼好似比火消咁!

初起眼瘡試下用熱雞蛋敷,每日三次,連續做幾日,次次都work,免得過都唔好割!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔細個時割過兩次, 一次未夠一歲, 一次就歲幾, 醫生話唔會做麻醉, 因唔值去冒呢個險, 我係去眼科醫院做的, 醫生講明做完之後佢會好驚醫護人員的; 佢哋用張床單捲住阿仔, 幾個姑娘襟實佢, 醫生落手唧... 佢哋唔俾我入去, 響出面聽到阿仔喊連我都喊, 不過唔駛5分鐘就攪掂, 之後佢一見到著醫生袍的人就會好驚, 不過幾個月後就冇晒陰影喇。問過藥材舖的醫師, 佢話有d人熱氣就生飛滋, 有d就生暗瘡, 有d就生眼瘡... 佢教我久唔久就用滾水焗d白菊花, 焗透咗就攤到啱溫度用棉花球濕嚟抹眼, 到大d喇, 就直頭煲菊花茶佢飲, 又真係有效喎。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女今年剛7歲,佢今年復活節時隻眼一次過生左兩粒眼瘡,同佢去睇專科,醫生話可以等佢慢慢謝,亦可以割,但要全身麻醉,所以我唔同佢做,如是姐攪左半年佢至開始謝,其間個個月都同佢睇專科,搽藥膏,日日同佢碌兩次雞蛋,但真係謝得好慢,重係好大粒,冇幾耐佢另一隻眼又一粒大出左黎,兩隻眼都係,醫生話開會不停生,最後我同佢睇中醫,中醫話佢肝熱,一定要戒口,佢食左一個月中藥,好神奇兩粒眼瘡開始謝,而家已經開始慢慢好,亦冇再生,不過佢就要戒口,好似牛肉,餅乾,雞蛋,芒果,芝麻,朱古力唔可以食,攪左成半年,專科睇唔好,因為太實太大粒,估唔到睇中醫一個月就好返7成. 好彩我冇同佢割,米攪完一次又一次?
我而家重會 keep 住個個星期煲良荼或煲霸王花比佢飲.

侯爵府

你一定要同佢戒口,就算唔戒清都唔好食咁多要戒口個D食物
原帖由 jlam 於 10-11-25 22:24 發表
我個女一歲就開始生, 有一次, 粒瘡足足半年, 好返個幾星期, 又起過, 反反覆覆, 好似個個月都起架, 熱EGG 敷, 浸浴BATHING 同佢唧, 好多野都做過, 佢就係起瘡瘡, 有時勁圯上黎, 真係半邊面腫起都試過, 睇左好多醫生, ...

侯爵府

我女生個D真係好大好大粒,重會流農,醫生話割左就即好,唔割就要慢慢等佢自己好.

男爵府

今日去咗睇伍醫生,佢真係好好人,好有耐心,佢都係話熱敷一排先,可以唔割就最好,希望亞仔冇事!!
Thank you ~~ luckymother 的介紹!!

首頁

尾頁

跳至