母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b 12月將會出世, 我打算餵全人奶. 但身邊已經有無窮無盡反對餵人奶的聲音, 好討厭.

剛聲到的, 是我的親阿e, 她在e院嬰兒病房做. 她說:你就算餵人奶都要補水補奶粉, 阿b唔夠奶食會黃. 同埋你頭果2日都是無奶的.

我奇怪點解同健康院, 同母乳協會講的唔同. 官方一直係話不要補水補奶粉, 頭2日都有奶, 只不過超少, 但都足夠阿b用.

到底是那一方講大話? 有無實戰媽咪可以分享下?

別墅

頭兩日未上奶真係無乜奶,但bb未出世時都會儲到d係身體,所以都足夠兩日,所以唔駛擔心bb會肚餓。
原帖由 yautakken 於 10-11-28 13:33 發表
阿b 12月將會出世, 我打算餵全人奶. 但身邊已經有無窮無盡反對餵人奶的聲音, 好討厭.

剛聲到的, 是我的親阿e, 她在e院嬰兒病房做. 她說:你就算餵人奶都要補水補奶粉, 阿b唔夠奶食會黃. 同埋你頭果2日都是無奶的.

...

男爵府

我由一開始都係全人奶
一餐奶粉都無補過

講真
岩岩生完又攰,傷口又痛
埋身喂奶又無時間休息
因為頭幾日奶水少
如果吾補奶粉BB會食得好密
我BB岩岩出世時
我較alarm每3個鐘起一次身
之後埋身喂
有時佢肚餓
2個鐘就要喂一次奶
講緊個時佢一餐食成個幾鐘
我同房有D媽媽好快捱吾住就補左奶粉

同埋老人家會覺得人奶B大得無咁快
奶B食得密就話你吾夠奶
其實係因為人奶稀過奶粉
所以會消化得快D

堅持~

大宅

環保接龍勳章

你要在生之前做足功課, 除左自己知道外, 仲要幫屋企人做足功夫, 佢地咩都唔知, 會俾好多意見你的,你會好困擾的. 頭3天,BB真係有儲備, 不過點都要俾佢啜,佢瞓你都要整醒佢俾佢啜, 係好難頂的.
我在QMH 生, BB係難瞓B, 基本上冇喊過搵食, 隔離床亞B就識每2個鐘喊食,食完就SLEEP. 我就較鐘,每2 個鐘餵一次. 都係咩奶的, 不過我好記得母乳協會本書仔講左係等幾滴貨仔, 所以堅持到!
你會在邊度生 ? 醫院病房的氣氛好緊要的, 我同房個個都餵人奶, 你感受到餵人奶係天經地義的事,D 護士又會得閒睇下你, 鼓勵下, 半夜餵奶見我手忙腳亂都會幫下手掃風換片的. 不過你都要注意, 雖然大方向佢地都係傾向餵母乳的, 不過個個態度都有D唔同, 有D會建議你休息多D, 等奶上易D, 建議等你餵完後補少少奶粉, OR 幫你推BB入育嬰室. 你想唔想就要自己衡量下. 我當時就好驚會'dump'懶自己有惡性循環, 所以冇補過, 都冇俾bb入育嬰室.
不過不用飲水呢個POINT, 度度都係咁講喎, 冇問題呀!
你多d上嚟參考大家意見啦. 母乳協會, 同埋政府母乳hotline 我都用過, ok ga!
加油

大宅

環保接龍勳章

仲有, bb 黃是真的, 所以要更加一早俾佢啜, 等你早日有奶上, bb有多d奶食, 去黃去得易d. 我bb第一次返去健康院有黃, 不過因為有心理準備, 所以知道時未致到超擔心.
所以, 好多嘢要事先知道, 同埋俾家人知道會冇咁騰雞.

複式洋房

生之前做足功課真係好重要, 要有正確知識就唔會比其他人o既錯誤講法動搖. 生左之後就唔會再有時間睇咁多書/ 聽講座架喇.

最能動搖你未必係其他人點講, 而係餵人奶真係辛苦過餵奶粉好多好多好多的, 要有心理準備. 無論pump 定埋身都係咁辛苦, pump 比埋身長遠更辛苦, 不過如果bb 唔識食或其他因素都冇辦法.

複式洋房

by the way, 我身邊d 人又冇反對餵人奶喎, 而且竟然係支持添, 後生又有, 老到70 幾歲o既又有, 個個知道我餵人奶都話: 好呀, 食人奶bb 健康d呀!! 真係出乎我意料之外.

好多奶媽都話最怕聽到d人問你夠唔夠奶. 我老公一定唔會問, 因為我未生之前已經叫左佢唔可問呢個題, 同埋佢都好supportive 的. 但如果有人問, 我覺得我會答: 夠, 多到bb 食唔晒!!!

講真, 你夠唔夠奶d 人鬼知, 係咪都答佢地夠咪得囉! 有時bb 密密要食, 唔一定係你唔夠奶, 而係佢地啜得唔好, 唔識食都唔定架.

大宅

需然我正準備做人,但我都有上一些懷孕課程,身邊都有部份朋友哺母乳,她們都話丈夫的支持最重要,好像你想放棄時,他不斷鼓勵你,又例如你不夠奶水時,家人都叫你放棄時,你的丈夫替你講,母乳最重要,健康!
*加油,你一定要堅持!

子爵府

超同意上述媽媽,做足事前準備功夫是十分重要,自己亦要堅定信念,預計可能會發生的事,那自己就不會太驚及擔心。其次就真係要抵得住辛苦及要堅持,就算開頭唔係好夠奶,都唔緊要,只要密密餵或泵,奶量一定會慢慢上升的。
我bb頭兩星期,我都補過兩次奶粉,之後都係全人奶,我開始時,bb每1.5-2個鐘要食,我就俾佢食,無泵到,直至返工前兩星期先開始泵,以便儲定奶作準備。
總之有乜唔明,可以上黎呢度或致電母乳熱線,都會幫到你的!加油呀!堅持呀!

大宅

謝各位分享.
我都好希望個個知道我餵人奶都話: 好呀, 食人奶bb
健康d呀!
但反對既都係親人, 一句支持既說話都無講過.

奶奶: 大嫂都無奶
老公: 可能你到時都無奶呢
阿媽: (超黑人憎的語氣) 到時你就知
阿e: 點都要補水補奶粉
大伯: 返工之後都要餵奶粉架啦
同事: 餵一陣好啦, 返工前要轉奶粉

好hurt, 好想自己玩失蹤坐用lor, 無咁多負面說話聽.

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

人奶媽第一樣要識既野就係扮聾!好多人只係聽返黎就好似自己親身經歷過咁!唔好理!最緊要自己support自己,仲有呢度有實戰經驗既媽媽都會幫你
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得最重要係~~~~堅持!!!!!
你得閒時多D去母乳育嬰協會網站,了解多D
加油呀!!!

男爵府

無錯, 堅持係最重要, 唔好理人地點講

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 yautakken 於 10-11-30 20:59 發表
謝各位分享.
我都好希望個個知道我餵人奶都話: 好呀, 食人奶bbhttp://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=1353&cb=2134
健康d呀!
但反對既都係親人, 一句支持既說話都無講過.

...

帶老公去聽下d母乳講座,等佢知人奶係咩同佢要點支持你!

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

複式洋房

對哦~堅持, 相信母乳是最緊要的!
尤其是剛開始的時候, 會聽到更多打擊聲音, 例如:
1) 當你餵左成個鐘, 一放低bb, 佢又即刻喊, 好似好肚餓, 咀郁郁咁, d人話會話:你唔夠奶呀, 你d奶稀呀, 食唔飽bb呀, 補奶粉啦! => 應該了解bb咀形是否正確, 同埋要學識睇佢係咪真係食緊奶, 定當你奶咀, 有時bb都好鐘意人抱住既感覺, 所以一放低就喊都唔奇! 留意濕片數量是否足夠, 一日有6塊濕片就ok, 濕片既意思係有3湯匙既尿, 所以係可以好輕既!
2) 比人話: 邊有人一日餵咁多次架! 餵到無時無候, 一定係你唔夠奶, 你d奶唔靚, 先要食咁多次啦! => 母乳係最易消化, 最易吸收既, 而初出世既bb個胃只有乒乓球咁大, 多都食唔到, 奶粉難消化, bb無4個胃去消化, 需要多d時間消化, 造成奶粉飽肚d既錯覺... 只要feed on demand, 奶量會慢慢提升, 到時餵奶相隔時間都會耐d...有時都會餵到懷疑自己夠唔夠奶, 因為真係好似食極都唔飽咁, 依個時候真係要相信母乳,相信自己, 只要口形岩, 一定可以餵飽bb!
3) 當初初bb埋身食得唔理想 or 食到乳頭損晒, 可能你會諗, 不如泵出來比bb食啦, 起碼知佢食左幾多, 但初頭泵奶, 泵出來既奶量可能得好少, 唔夠bb食, 依個時候又會有人話: 嘩! 得咁少, 夠阿b zip牙縫呀? 唔怪之得成日喊啦! 真係陰公, 無餐飽飯食! 佢日日唔夠飽都會影響佢發育, 佢個腦部發展架! 講到幾好有鬼用咩, 都唔夠飽!=>泵奶只可反影出你泵到幾多奶, 而唔係你實際奶量, bb吸吮可以刺激造奶, 而好多時初初泵奶都會因為個泵同泵奶技巧影響到泵出來既奶量!
4) 泵出來既奶好多時會比人話好稀=>係咪初乳? 當時係咪夏天? 因為母乳會隨氣候而改變, 夏天時會多d水份, for bb解渴, 冬天又會多返d脂肪, for bb保暖, 唔同奶粉, 一年四季都係跟一樣既沖調指引! 所以話飲人奶係唔洗飲水就係咁解!
5) 媽媽病左, 唔可以餵bb => 好多時, 甚至私家醫生都會叫你先停餵, 但事實係普通既傷風感冒, 只要你話比醫生聽你餵緊奶, 叫佢開返大肚婆食得既藥比你, 就可以照餵bb... 其實係媽媽病既時候, 母乳會製造特別抗體保護bb...
6) 阿b身體有咩事, 一定話你d奶有問題! 無論大小事, 都關你d奶事! 有個朋友個女, 出世3星期, 塊面出粒粒, 其實好多bb都會出, 係之前係肚入面吸收左媽媽既賀爾蒙所導致(中國人就話係胎毒), 個爸爸一見到個女咁即刻話係咪佢依排食既野熱氣?!
其實做人阿媽既, 又點會唔緊張自己個b食得飽唔飽, 身體有無事! 最重要係知道人奶同奶粉既分別, 咩先對bb最好, 咁就有力量去堅持!
祝你奶到功成!!

大宅

乜都唔駛講唔使理,生完得你同BB係醫院

佢無奶關我乜事,又唔係要佢餵我個B
老公: 可能你到時都無奶呢
系呀,唔餵唔餵慢慢就無架啦,所以一定要餵
阿媽: (超黑人憎的語氣) 到時你就知
我知啦,做晒功課LU
阿e: 點都要補水補奶粉
點先要補水補奶粉?醫生話BB體重有問題先要,重返就OK
大伯: 返工之後都要餵奶粉架啦
D奶可以泵出來的
同事: 餵一陣好啦, 返工前要轉奶粉
唔使理同事,產假見佢唔到

別墅

最緊要係你老公上網睇多d資料認識多d
到時其他人有咩反對咪由佢擋
因為初初頭10日餵人奶真係好辛苦的
初乳初初係好小 不過係最有營養
頭2日未上奶勁小係好正常
bb有儲備 唔駛怕佢會有事
我睇見我老婆頭10天2-3個鐘就要醒一次
bb又黃 又比護士話唔夠飽
仲邊有心機應付其他人
佢阿媽+我阿媽都成日怕bb唔夠飽
真係餵到鬆哂唔夠咪補奶粉law
(初時埋身多就唔會食完奶咀唔埋身了)
人奶應該有幾多餵幾多
多飲水休息好一定有架
加油

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

yautakken,

加油啊!

人人都有選擇的權利! 可是當人的生命開始之初是由父母為他選擇的.

人出生吃的第一口糧食是母乳? 是配方奶? 都不是自己可選擇的.

他只可選擇張口吃與不吃.

我兒出世時, 醫院的安排是在差不多10小時後才將兒子交給我. 護士說, 他一直不肯張口吃奶瓶裡的配方奶, 他很精明, 識得母乳是最好.

可是10小時後, 交給我後, 他一直都是安安靜靜沒有哭鬧, 除了拉大小二便外, 其餘時間大都是睡. 雖然醫生和護士有著我在派奶時或他換片後餵他, 可以他一直都不肯張口吃母乳或瓶裝奶.

直至他64小時後, 他大哭了, 是他吃第一口的食物------母乳.

在等待兒子吃的過程裡, 我很靜心地等待, 半點兒憂慮也沒有, 因為把兒子交給我的護士, 同時告訴我, 人可以在出生後72小時不吃也是安全的.

"世衛"是醫學的權威, 比起任何對母乳認識不多的醫護人員來說, "世衛"的建議是最可信和可靠的.

面對不支持的聲音, 我們嘗試以正面的方向去想, 他們都是在自己所認知的範圍裡, 付出他的認為對你和bb最好的關懷表示. 輕鬆面對, 甚至向他們表示關懷的謝意, 將之化為動力啊!

在堅持母乳哺育寶寶之時, 記得要有正確的餵哺方法, 確保bb吃得正確, 他才吃得好, 而你也不會被弄傷乳頭. 有任何疑問, 記得去健康院找醫護幫忙. 上來跟大家分享, 在交流中, 加強自己的力量, 就更有信心給寶寶吃最天然、最健康的母乳.

至於能否全母乳給子女, 記得要留意餵哺的過程. 曾經有一個案, 有位母親在不甚了解的情況下, 寶寶大小二便極度不足, 寶寶體重漸趨下降至不安全的水平, 主因是餵哺不正確, 寶寶吃不到奶, 自然母乳量也不足的情況下, 這位母親執著地問為什麼我依足"全母乳", 整天都在餵奶, 為什麼會弄得如此田地, 哭訴和指責醫護和輔導的義工, 慶幸, 她及早去"投訴", 能即時將bb送院檢查, 並給她輔導全母乳的應有知識.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我bb都係人奶b
冇食過奶粉
但BB係冇黃
生長線係75%
以家佢16.5個月
出街個個都話佢高大
好似人地2歲咁
所以唔好以為人奶B一定會細粒同瘦呀

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 yautakken 於 10-11-28 13:33 發表
她在e院嬰兒病房做. 她說:你就算餵人奶都要補水補奶粉, 阿b唔夠奶食會黃. 同埋你頭果2日都是無奶的.

...

佢無講錯呀~ 但咁樣同你餵唔餵到奶無太大關係
我有補奶粉
我bb 7.5mth, 仲食緊人奶~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊