樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

傾下可唔可以當冇成交過,互相唔追討得唔得?如果買方殺訂,買方就算打官司都要搞一輪兼俾律師費錢,對佢都冇著數。

大宅

未聽過可以自行有咁既約定, 一直以為係跟樓契, 總之一日未轉戶, 就由邊個負責維修..

又要等高人出手解答

原帖由 mother904 於 10-12-3 10:22 發表
傾下可唔可以當冇成交過,互相唔追討得唔得?如果買方殺訂,買方就算打官司都要搞一輪兼俾律師費錢,對佢都冇著數。

大宅

朋友試過,買賣前知道要維修確是由前業主負責,所以業主有留底幾萬元,只是後來立案法團有問題,取消了維修,直至一年後才再招標維修,咁就由我朋友自己負責番。

我都覺得如不想付這筆錢,可以同買家商量,當無成交過,大家好來好去。
原帖由 kawaidesu 於 10-12-3 10:28 發表
未聽過可以自行有咁既約定, 一直以為係跟樓契, 總之一日未轉戶, 就由邊個負責維修..

又要等高人出手解答

My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 kawaidesu 於 10-12-3 10:28 發表

又要等高人出手解答

我朋友試過,簽左合同後,交樓前先知道要維修,後來雙方律師同意取消交易,互不追究。但我估都係要睇律師點幫佢地爭取。

禁止訪問

大宅

陪月勳章

真係成交歲前一星期一才唔認?我層樓都是在收維修費時交易的,律師会從樓價尾數拘起賣方未付的維修費/約干金額日後代賣方完成支付責任。你家人要買方Commit付維修費一定要你情我願,在正式合約簽咗就冇得反口。除非買方律師漏咗解釋依点就叫佢簽,又或係怕兩年內轉賣會損手,找白借口踢契。

原帖由 nonoddy 於 10-12-2 23:20 發表
事緣係亞哥亞嫂之前俾左張臨約附件個買家簽, 個買家簽左, agree簽正式買賣合約后, 成交前大廈維修費(如有)由買家負責, 而家仲有唔夠一星期就成交, 業主立案法團開左會話要夾錢. 個買家而家反口, 同佢律師講話冇簽過 ...

禁止訪問

男爵府

係唔係買家當時簽臨時約時,己知要大廈維修由佢負責,轉頭反口?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

若對方無行駛合約精神, 應該可以殺佢價,唔洗佢咁"大"你亞哥亞嫂.老實說,對方唔肯比$,而合約上亦清楚列明幾時要交全部$及已agreed條文. 若不認做,便可找律師事務所查詢一下可以點做.

原帖由 nonoddy 於 10-12-3 11:49 發表
亞哥亞嫂唔想當無成交過, 佢地想個買家遵守合約精神, 點可以agree左附件既野又話自己冇簽過呢. 佢地問係咪可以殺佢訂, 話殺就殺? 仲有咩要做? (如果買家在成交日真係唔俾票的話) ...

大宅

總之成交當日收唔到錢就可以殺佢訂
至於你地之間o個張"附件"因為法律效力問題,要case by case,睇怕都係要交比律師攪o架啦,

禁止訪問

子爵府

附件要跟埋臨時合約一齊簽,再send 埋去律師樓先得架.
而在申請銀行上會時,銀行都要知有附件存在,到銀行交尾數時,銀行會要求律師樓再加簽有附件在內既合約, 先會放錢.

如你哥哥在簽臨約時,無加呢份附件,就會有而家既紛爭喇.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

原帖由 nonoddy 於 10-12-3 23:29 發表
簽臨約時大家都未知有維修, 而我亞哥在正式買賣合約之前俾買家簽左張附件, 於是律師樓將呢張附件放埋入正式買賣合約內, 對方亦簽左正式買賣合約 (咁即係agree埋附件啦).

到了而家, 距離成交日不足5天, 佢話佢冇簽過 ...

附件有大家既簽名,點到對方唔承認呢 ?
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

禁止訪問

男爵府

實其你亞哥一早收到風大廈係要維修,如果唔係,又点會律師幫你亞哥要簽埋D附件,但就其怪,個買家當初又會簽附件呢?即係個買家意未著將會有維修,但同時個買就問佢律師怎麼辦,唸唸吓原來有得追返呢?
因為我聽律師講過,如果大廈己出話有關維修通告,之後先賣樓,新業主有權追返維修費.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

就算正式成交日賣方冇如期俾錢, 都唔可以即刻殺訂的, 因為對方會以各式藉口拖延. 你叫買家快d去報警啦, 佢真係有簽份文件但反而話你亞哥偽做文件, 咁即係報假案浪費警力, 同好明顯冇誠意完成交易, 咁你亞哥殺訂仲容易. 而且, 果份附件既然係你亞哥嘅律師叫簽的, 成件事就叫個律師搞, 你亞哥俾咗律師費, 個律師有責任跟的.
其實只係4萬蚊啫, 個買家俾嘅大訂都唔止呢個數啦, 要擔心都佢唔係你亞哥. 佢根本就係大你地, 搏你地怕煩取消交易啫.

首頁

尾頁

跳至