自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我昨日都煲咗.

提提你地咋.

仲有咩好提議?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都有同感, 一起身都覺得喉嚨痛.
我唔係好識煲湯, 通常係買湯包返黎煲.
之前在華x堂買左包[靈芝松茸養生湯],
入面有淮山杞子/羅漢果/姬松茸,
我自己加20元瘦肉同紅蘿蔔,
之前飲過覺得幾好. 滋潤喉嚨

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

羅漢果茶點煲呀....

請指教

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

中醫話太寒既唔好飲羅漢果水,所以我沖淡既蜜糖水飲!

翡翠宮

原帖由 09729loklok 於 10-12-9 15:19 發表
羅漢果茶點煲呀....

請指教

我係用兩個 (可以用一個), 加一執仔南北杏, 凍水落, 煲20分至半個鐘, 攪掂, 可以雪凍飲又得.

翡翠宮

原帖由 crystal媽咪 於 10-12-9 15:08 發表
我都有同感, 一起身都覺得喉嚨痛.
我唔係好識煲湯, 通常係買湯包返黎煲.
之前在華x堂買左包[靈芝松茸養生湯],
入面有淮山杞子/羅漢果/姬松茸,
我自己加20元瘦肉同紅蘿蔔,
之前飲過覺得幾好. 滋潤喉嚨 ...

我得閒都煲吓先. 我成日學bk d媽咪煲嘅湯. thx.

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 kc_01k 於 10-12-9 14:46 發表
我昨日都煲咗.

提提你地咋.

仲有咩好提議?

蜜糖水都好滋潤

翡翠宮

原帖由 alicemic 於 10-12-9 15:22 發表
中醫話太寒既唔好飲羅漢果水,所以我沖淡既蜜糖水飲!

係呀, 我無理, 我見飲咗又無咩, 不過我成家都係熱底就真.

大宅

好媽媽勳章

之前睇報紙有中醫師話亞蘇個節目教人煲羅漢果水仲話可以日日當水飲係好不負責任 因佢有病人飲到暈左mouth: 真是要夾體質,野唔可以亂飲。。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 kc_01k 於 10-12-9 15:28 發表

係呀, 我無理, 我見飲咗又無咩, 不過我成家都係熱底就真.

你就好啦,身體好就緊係飲乜都得! 有次我煲栗子蘋果粟米豬展,飲完個肚好谷,返去問中醫我都未講完,佢就即刻叫我以後都唔好煲呢個湯,話我唔受得喎 ! 唉~呢個湯好好味架麻!

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁中和嘅湯水都唔飲得? 有無問中e點解啊?

原帖由 alicemic 於 10-12-9 15:34 發表

你就好啦,身體好就緊係飲乜都得! 有次我煲栗子蘋果粟米豬展,飲完個肚好谷,返去問中醫我都未講完,佢就即刻叫我以後都唔好煲呢個湯,話我唔受得喎 ! 唉~呢個湯好好味架麻! ...

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 均均媽 於 10-12-9 15:30 發表
之前睇報紙有中醫師話亞蘇個節目教人煲羅漢果水仲話可以日日當水飲係好不負責任 因佢有病人飲到暈左mouth:mouth:" /> 真是要夾體質,野唔可以亂飲。。 ...

係呀,羅漢果水唔可以日日飲(唔關體質事).同埋要夾體質,唔係人人可以飲.

翡翠宮

原帖由 AhChuMaMa 於 10-12-9 15:37 發表
咁中和嘅湯水都唔飲得? 有無問中e點解啊?

因為我虛寒濕重喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

之前睇報紙有中醫師話亞蘇個節目教人煲羅漢果水仲話可以日日當水飲係好不負責任 因佢有病人飲到暈左mouth:mouth:" /> 真是要夾體質,野唔可以亂飲。。 ...

我都唔贊成日日飲, 始終物極必反, 正如水係好的,
但飲得過多都係唔好. 我一般都係一個月至煲一次,
其實咩湯都要飲下, 咁至可以吸收唔同食物的營養.

如果唔知羅漢果適唔適合自己,
可以煲下大部份人都應該適合的[蕃茄薯仔瘦肉湯]
上星期我都煲左. 又簡單又有營養.
下星期又煲花膠雞腳湯.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我今日都煲左菜乾羅漢果.

翡翠宮

原帖由 alicemic 於 10-12-9 15:34 發表

你就好啦,身體好就緊係飲乜都得! 有次我煲栗子蘋果粟米豬展,飲完個肚好谷,返去問中醫我都未講完,佢就即刻叫我以後都唔好煲呢個湯,話我唔受得喎 ! 唉~呢個湯好好味架麻! ...

唔係啦, 我試過飲錯, 燉雞酒, 病咗差唔多半年呀, 自此我都無飲雞湯 .. 真係人老咗, 唔受得就唔受得.

大宅

醒目開學勳章

尋日阿媽煲左西洋菜羅漢果...好味...

翡翠宮

我要改 topic, 我唔係不負責任架.....

翡翠宮

改咗

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

明白

原帖由 kc_01k 於 10-12-9 15:26 發表

我係用兩個 (可以用一個), 加一執仔南北杏, 凍水落, 煲20分至半個鐘, 攪掂, 可以雪凍飲又得.

首頁

尾頁

跳至