單親天地

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

環保接龍勳章

政府宣布改革就業交通津貼計劃,無論自僱或受僱者均可申請,符合資產審查人士,每人每月可獲600元津貼。
勞及及福利局長[url=]張建宗
[/url]宣布新的交通津貼構思,他表示,政府檢討有關計劃後,決定為全港低收入就業人士,提供交通津貼。在新計劃下,申請者只要符合入息審查的條件,不論工作地點、使用的交通工具及費用,每人每月可獲600元津貼。
他表示,有關入息審查是以家庭為單位,因這更公平及合理。他舉例一個三口子家庭,入息上限為1.2萬元,資產上限為9萬元,如有一名60歲以上老人家,可增加3.5萬元資產上限,如丈夫月薪為7000元,太太為5000元,兩人均可獲600元津貼。
他表示,有關計劃仍要求每月工作至少72個小時,才可獲得津貼。他表示,預計3年涉及款項約38億元,將在1月28日向財委會提出申請,並在明年第3季可提出申請,預計33萬低收入人士受惠。他表示,這個計劃沒有時限,與現存計劃只有12個月不同,這顯示政府有長遠承擔。

男爵府

好媽媽勳章

點解我乜都冇份架

侯爵府

我都無份-.-''

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我應該有份呀。。。。

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

瑪瑙宮

環保接龍勳章

你要打埋比人知點樣有份吖嘛
原帖由 ChammyMAMA 於 10-12-13 23:20 發表
我應該有份呀。。。。

瑪瑙宮

太開心喇,我驚會打錯,聽日報紙實講啦!!
原帖由 wayso 於 10-12-13 23:21 發表
你要打埋比人知點樣有份吖嘛

瑪瑙宮

環保接龍勳章

今日聽收音機講,話以家庭月入計..$12000,唔知係咪唔理單親定雙親,總之唔過$12000都有呢???
真係好含糊呀..
你地覺得我咁諗啱唔啱呢

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 wayso 於 10-12-14 18:33 發表
今日聽收音機講,話以家庭月入計..$12000,唔知係咪唔理單親定雙親,總之唔過$12000都有呢???
真係好含糊呀..
你地覺得我咁諗啱唔啱呢

低收入交通津貼每月六百元
(明報)2010年12月13日 星期一 23:15

政府宣布改革就業交通津貼計劃,無論自僱或受僱者均可申請,符合資產審查人士,每人每月可獲600元津貼。
勞及及福利局長[url=]張建宗
[/url]宣布新的交通津貼構思,他表示,政府檢討有關計劃後,決定為全港低收入就業人士,提供交通津貼。在新計劃下,申請者只要符合入息審查的條件,不論工作地點、使用的交通工具及費用,每人每月可獲600元津貼。
他表示,有關入息審查是以家庭為單位,因這更公平及合理。他舉例一個三口子家庭,入息上限為1.2萬元,資產上限為9萬元,如有一名60歲以上老人家,可增加3.5萬元資產上限,如丈夫月薪為7000元,太太為5000元,兩人均可獲600元津貼。
他表示,有關計劃仍要求每月工作至少72個小時,才可獲得津貼。他表示,預計3年涉及款項約38億元,將在1月28日向財委會提出申請,並在明年第3季可提出申請,預計33萬低收入人士受惠。他表示,這個計劃沒有時限,與現存計劃只有12個月不同,這顯示政府有長遠承擔。
順順利利 大吉大利       

別墅

但一個家庭好多都唔會夾埋資產得9萬, 同唔過1.2萬收入, 即每人平均每月搵4千?! 我覺得我依D低收入人士, 仲難申請...永遠都係邊緣人...我情願佢擴大跨區津貼~~

民房

想問問~我單親...一個月得$8500...但同屋企人住...咁我有無得申請呀?

瑪瑙宮

呢個交通津貼幾時先有得申請架??

子爵府

環保接龍勳章

我唔制,我又要!!!

唔公平呀!!!叫九巴減價啦,人人有份至得架!!!

子爵府

環保接龍勳章

如果單親無公屋住,搵萬二蚊,又要搵人幫手湊小朋友,生活質素真係拍得住山區小朋友!!!

侯爵府

ChammyMAMA 發表於 11-4-15 13:38
呢個交通津貼幾時先有得申請架??

火媽~我公司個女仔話今年10月有得申請吖~您留定d糧單喇~

瑪瑙宮

babytszkin 發表於 11-4-15 16:16
火媽~我公司個女仔話今年10月有得申請吖~您留定d糧單喇~

之前咪話有呢個申請架嘛,等咁耐都未有!!
我under最低工資,5月1日有人工加,我叫經理唔好加咁多,萬一over咗我無得申請架!

侯爵府

ChammyMAMA 發表於 11-4-15 16:52
之前咪話有呢個申請架嘛,等咁耐都未有!!
我under最低工資,5月1日有人工加,我叫經理唔好加咁多,萬一over咗 ...

加人工做咩唔加~我公司個女仔叫我地出cash比她架~加了嗰d
您叫公司出cash羅~

伯爵府

畀面勳章

akina_yeung 發表於 11-4-15 15:54
我唔制,我又要!!!

唔公平呀!!!叫九巴減價啦,人人有份至得架!!! ...

好彩你唔係坐mtr,mtr有議員建議人人拎左6k之後加價呀

http://hk.news.yahoo.com/article/110415/18/ntb8.html

立法會 一個委員會,討論港鐵加價,民主黨 黃成智及工聯會 王國興批評港鐵無良心,加價之餘未有提升服務,又指票價調整機制不合時宜,未有考慮市民負擔。經濟動力林健峰就建議,市民收取預算案派發六千元後才加價。

運輸及房屋局 長鄭汝樺 指,明年會檢討票價可加可減機制,又指要尊重機制精神,會鼓勵港鐵提供優惠。港鐵指會繼續為長者及學生等,提供各項車費減免優惠,去年相關開支超過十六億。按可加可減機制,港鐵今年六月票價平均加百分之二點三,大部分車程加一至兩毫。

除了你我誰都不愛,to have but not to hold

瑪瑙宮

babytszkin 發表於 11-4-15 16:57
加人工做咩唔加~我公司個女仔叫我地出cash比她架~加了嗰d
您叫公司出cash羅~
...

我公司大集團,大公司,出CASH無可能架!

之前同隻嘢傾贍養費,驚傾唔掂,要上庭,所以我都叫阿姐唔好加我人工住,廢事益咗隻嘢比少D我呀!

侯爵府

ChammyMAMA 發表於 11-4-15 17:06
我公司大集團,大公司,出CASH無可能架!

之前同隻嘢傾贍養費,驚傾唔掂,要上庭,所以我都叫阿姐唔好加我人工 ...

我嗰間係公司仔~
咁無計喇~如果超您真係要叫他們唔好加住~

瑪瑙宮

babytszkin 發表於 11-4-15 17:10
我嗰間係公司仔~
咁無計喇~如果超您真係要叫他們唔好加住~

公司計我個職位人工,我差12蚊先達標,大佬話一定要加,我話唔要得唔得架??又話唔得,我咪兇佢,咪加咁多,我申請唔到佢會即死!

首頁

尾頁

跳至