自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

前幾日我姑仔打來說老爺的神主牌放邊佢話問過人放D仔到,鬼唔知咩但我屋企到冇神位仲要請祖先返來.其實D骨灰都放向青X 觀啦都唔一定要請返屋企,我間屋又唔係大得果佰幾呎D野都放唔晒仲話要搵個位放神,過時過節仲要拜神你當我係家庭主婦咩.強烈反對
大家比D意見如果係你會唔會放呢

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章

唔放

子爵府

我見我的朋友全將這類東西 (包括神主牌) 放在佛堂,因爲後生一輩冇地方放,又冇記性定時上香

且看費用上,你們覺不覺是問題吧
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

子爵府

如果你老公係唯一男丁,睇怕都幾難走得甩

子爵府

以經放向青松觀都成日有人上香啦係都唔明點解要再放屋企.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

去信耶穌就唔駛放~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

原帖由 BingJing 於 10-12-14 11:08 發表
如果你老公係唯一男丁,睇怕都幾難走得甩

仲有個細佬不果我第婦話佢個仔個命格唔知咩咩唔可以安神位喎

子爵府

原帖由 newcook 於 10-12-14 11:17 發表
去信耶穌就唔駛放~

我都有想過架不果而家先去信耶穌係人都知你咩事啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 eva620 於 10-12-14 11:19 發表

其實如果你老公都唔想就最好, 由佢講, 咁你就唔駛煩~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

原帖由 eva620 於 10-12-14 11:19 發表

雖然我係敎友,但我都唔建議你咁做

子爵府

原帖由 eva620 於 10-12-14 11:13 發表
以經放向青松觀都成日有人上香啦係都唔明點解要再放屋企.

青松觀 係放 骨灰 及 歷代祖宗神主牌 or 只放前者?

禁止訪問

子爵府

原帖由 eva620 於 10-12-14 11:02 發表
前幾日我姑仔打來說老爺的神主牌放邊佢話問過人放D仔到,鬼唔知咩但我屋企到冇神位仲要請祖先返來.其實D骨灰都放向青X 觀啦都唔一定要請返屋企,我間屋又唔係大得果佰幾呎D野都放唔晒仲話要搵個位放神,過時過節仲要 ...

話佢知已經安放好就唔好請嚟請去,而你屋企亦唔方便好似 青X 觀咁香火鼎盛

唔好講太多,大家目標唔同,你講每一句佢哋都有說話比你聽

子爵府

原帖由 BingJing 於 10-12-14 11:25 發表

青松觀 係放 骨灰 及 歷代祖宗神主牌 or 只放前者?

放骨灰同佢地D阿爺,阿叔都係放左個到.但佢阿屋企又有放神位

子爵府

原帖由 eva620 於 10-12-14 11:33 發表

放骨灰同佢地D阿爺,阿叔都係放左個到.但佢阿屋企又有放神位

咁個 歷代祖宗神主牌 呢? 一塊板包哂個隻呢.....

子爵府

原帖由 BingJing 於 10-12-14 11:35 發表

咁個 歷代祖宗神主牌 呢? 一塊板包哂個隻呢.....

向佢阿屋企到

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

好彩我家族唔興,我係大仔,一定無走雞!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-12-14 11:39 發表
好彩我家族唔興,我係大仔,一定無走雞!

連上香都冇咩?

你仲成日喃毛all 喱 駝 fat 架

子爵府

原帖由 eva620 於 10-12-14 11:36 發表

向佢阿屋企到

mouth: 咁遲早實去你樹囉

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呀弟婦的解釋都幾 "無夌兩可"....這都可以做藉口,
樓主你不如話, 如果神主牌放係你屋企......你會唔識路返屋企
原帖由 eva620 於 10-12-14 11:17 發表

仲有個細佬不果我第婦話 佢個仔 個命格 唔知咩咩 唔可以安神位喎

首頁

尾頁

跳至