自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

有些人只怪入境處人員沒有照顧好他們的子女

要照顧好子女~父母你自己飛過去吧~多找個褓母啊

有些人怪入境處人員/國x只困着他們在一個酒店ballroom內~不但空氣不流通~連床也沒有

年青人~叫入境處人員閞多支奶給你好嗎

女留學生(面帶笑容):雖然辛苦了幾天~但也輕輕鬆鬆的~算是一項生活體驗

我很欣賞你

另一男留學生:入境處人員是出色救生員~來到(倫敦)不久我們便可以飛(回港)了

你懂欣賞別人~懂得感恩~相信你家人都會感欣慰

公爵府

呢個世界 真係咩人都有 ~

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

睇新聞一聽到班金菠蘿返到黎之後,有人投訴呢樣唔好果樣又唔掂,頂佢,已經比個有瓦遮頭既地方你仲想點?使唔使揾間6星級酒店比你班大爺?使唔使包埋spa?

珊瑚宮

環保接龍勳章

原帖由 crazyEE 於 10-12-23 13:49 發表

有些人怪入境處人員/國x只困着他們在一個酒店ballroom內~不但空氣不流通~連床也沒有

...

別墅

大家知唔知, 有好多英國留學生系用梗香港政府既$$$去讀書架, 因為佢老豆系早年入職既公務員.... 重要系一年包2-3張機票返香港.

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 哥師奶2010 於 10-12-23 14:04 發表
大家知唔知, 有好多英國留學生系用梗香港政府既$$$去讀書架, 因為佢老豆系早年入職既公務員.... 重要系一年包2-3張機票返香港.

乜呢d津貼唔係無左好多哩咩?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

而家入去就無...前朝留返低個d就有
原帖由 gion 於 10-12-23 14:07 發表

乜呢d津貼唔係無左好多哩咩?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

現代的年青人跟本不懂得感恩,他們認為入境處的人是去照顧他們,不是幫助他們。

大宅

又唔明D家長, 咁細個就推佢去外國讀書,
12, 13 歲都有, 又唔係有親戚響度可以睇住佢地,
都唔知為乜.

大宅

好一班 spoiled kids!

有嘢遮頭仲諗要床!

有 ballroom 都怨

有啲滯留旅客連廁所都無得瞓!

唔通比個 deluxe suite 你呀?

我呸!

禁止訪問

大宅

原帖由 crazyEE 於 10-12-23 13:49 發表
女留學生(面帶笑容):雖然辛苦了幾天~但也輕輕鬆鬆的~算是一項生活體驗

我很欣賞你

另一男留學生:入境處人員是出色救生員~來到(倫敦)不久我們便可以飛(回港)了
...

這些會感恩的年輕人將來成大器呀!

男爵府

畀面勳章

--> 有前途!!!!

男爵府

原帖由 哥師奶2010 於 10-12-23 14:04 發表

我有舊同事兩個細路都係咁條件下去英國讀書. 早係羨慕到暈. 乜都政府包(即我地包).

侯爵府

尋晚睇新聞見到班學生同家長喊晒,我話咁緊張就吾好俾佢去啦,洗吾洗咁妻涼,我老公話我涼溥~~~~~~事實係咁錫d仔女,又捨得俾佢去咁遠,俾佢去得就預咗佢有任何情況發生啦~~~~~~況者都係好安全嘅環境下啫,都吾知有乜咁妻涼~~~~~~

男爵府

BK Milk勳章

我覺得只識抱怨果班家長好過份,邊有為人父母唔緊張自己d仔女?但我真係諗唔明有咩理由要包機?你咁緊張自己的兒女,不如留在身邊自己照顧不是更好?為咩送去外國,唔係想佢地學獨立處事咩? 仲要喊晒口咁打去電台喊,有冇over左好多? 你地係咪成世見唔倒先?而家係因為風雪關係而唔夠機飛,唔係你仔女以後孩唔倒返尼又失晒聯絡囉,我一聽倒打去電台喊到好西利果d家長我真係覺得好0用! 請用一種平常心視今次為為你地兒女一次珍貴經驗!

伯爵府

我相信絶大部分是公務員仔女,員工福利一種,唔用就笨la.只可嘆一句同人唔同命,我以前都好恨去留學可惜屋企無$,但我啲同學因父或母是公務員(仲要只是aco)都可以中一or中二就去.
所以我睇到e段新間真是好火,佢哋身在福中不知福,少少事就嘈,學生我當佢地無知,但家長都如此真是不知所謂,咁心痛咪唔好去留學law,留在香港, 又冇雪落,日日都可以一家團聚.
原帖由 sukky73923 於 10-12-23 14:13 發表
又唔明D家長, 咁細個就推佢去外國讀書,
12, 13 歲都有, 又唔係有親戚響度可以睇住佢地,
都唔知為乜.

侯爵府

我聽到話包機,心諗:吓!又用我哋無錢嘅納稅人嘅$去補貼班有錢出國讀書嘅有$人:;pppp:

原帖由 meian 於 10-12-23 14:34 發表
我覺得只識抱怨果班家長好過份,邊有為人父母唔緊張自己d仔女?但我真係諗唔明有咩理由要包機?你咁緊張自己的兒女,不如留在身邊自己照顧不是更好?為咩送去外國,唔係想佢地學獨立處事咩? 仲要喊晒口咁打去電台喊,有冇ov ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

係電視見到佢地抱頭痛哭 , 真係以為英國打仗

男爵府

support

...
:-P

首頁

尾頁

跳至