論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

家傭輸港概念 廣東熱炒 稱培訓大學生來港做「星級保母」
(明報)2011年1月4日 星期二 05:05

【明報專訊】內地家政業對香港家庭傭工市場虎視眈眈,繼日前[url=]深圳
[/url]有家政公司大張旗鼓送護理員到本港護老院做護工後,有廣州家政公司亦聲稱會針對香港家庭對高素質家庭傭工的要求,培訓大學生成「星級保母」。但由於開放內地傭工來港工作,涉及香港現行入境政策,港府中策發言人日前也強調,剛完成的輸入內地家傭報告,只供內部參考,並未落實推動。

《南方都市報》報道,上月中旬,深港近百家家政企業成立「深港家政籌委會」,以促成港府在2年內批准內地家傭來香港,爭奪每年130億港元的家庭傭工市場。目前香港一些養老院已招聘內地護理員來港工作,有深圳家政公司更為其專職護理員到港養老院工作舉行了大型的歡送會。

高調送護理員來港試水
而廣州業界也想搶香港市場,廣州市職業技能培訓指導中心主任陳禮海說,目前廣州有5萬個家庭對家傭有需求,中心主要透過發動各區縣市勞動力市場合作培訓,讓失業人員補充到家政行業。

針對香港家傭市場,該中心計劃培訓高校畢業生成為「星級保母」,並希望在今年內把內地家政服務打入香港市場。

陳禮海表示,因應市場對高學歷高質素家傭的需求,今年該中心將向高校畢業生大力宣傳。「希望讓大學生的就業觀念有所轉變。實際上家政業未來的市場很廣闊,需求高素質、高學歷的家政人員的市場也會愈來愈大。」

稱港未來5年缺50萬家傭
報道並引述香港人力代理總會代表稱,香港未來5年將缺50萬名家庭傭工,並指最新一份特首施政報告稱,香港65歲以上人口將會從目前90萬增至2030年的210萬,「須為高齡人口劇增對長者服務帶來挑戰做好準備」。

據資料顯示,香港目前約有29萬家庭傭工,而去年的施政報告也僅提及放寬領取高齡津貼離港期限、探討長者到廣東養老及增加社區照顧長者服務名額等措施,並沒將「內地家傭赴港工作合法化」列入計劃,相信內地家傭進入香港港工作仍需一段較長的時間。

禁止訪問

複式洋房

嘩!! 一陣真係升級坐埋我個位!!

原帖由 小圓圓 於 11-1-4 11:37 發表
家傭輸港概念 廣東熱炒 稱培訓大學生來港做「星級保母」
(明報)2011年1月4日 星期二 05:05

【明報專訊】內地家政業對香港家庭傭工市場虎視眈眈,繼日前深圳
有家政公司大 ...

大宅

小心越幫越忙,小朋友仲多左個呀媽!

水晶宮

唔洗咁高質素呀嘩, 我地d大婆點敢請佢

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

總是好事,有競爭オ有進歩。雖然有人(包括我)会擔心ニ奶情況,但總有家庭覺得合用。我讚誠!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 pollyw 於 11-1-4 12:56 發表
總是好事,有競爭オ有進歩。雖然有人(包括我)会擔心ニ奶情況,但總有家庭覺得合用。我讚誠!
我贊成,不過我唔會請.

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

國內80後90後比港孩更驕生慣養啦, 點叫佢地洗廁所換尿片呀? 我估唯一既好處係比小朋友學普通話.

水晶宮

大陸d野永遠唔跨張唔做!

男爵府

香港容許輸入呢件事有排都未傾完啦

人家搭咁大個棚, 都無非係昆內地人俾錢去報讀o者, 唔駛咁認真~~哈

公爵府

個邊廂諗住分一杯羹, 呢邊廂又另謀出路,究竟幾時先可以圓滿解決香港僱主的需要? 社區褓姆計劃將擴至全港18區
(商台)2011年1月4日 星期二 16:47

政府計劃將俗稱社區褓姆的「鄰里支援幼兒照顧計劃」常規化,由現時十一區擴展至全港十八區,預計可以合共提供至少七百二十個幼兒照顧服務名額,較現時增加近三百個。
[url=]社署
[/url]將於今年第二季,邀請有興趣的機構提交建議書,希望年底開展服務。社署又會增撥資源給每間營辦機構,又會研究延長服務運作時間,方便在深夜、清早及假日使用服務。

伯爵府

點知佢地來HK做保母定做奶媽?

係屋企果位"大小朋友"既奶媽哩!

男爵府

開拓多一個家傭市場, 無疑係我哋呢d僱主嘅喜訊, 不論係邊個地方輸入"人材", 總算係多一個選擇, 而且唔洗比d自以為事嘅"惷人"自把自為, 以為無咗佢唔得, 請咗比錢重要受佢氣

珍珠宮

原帖由 mylulu007 於 11-1-4 18:04 發表
點知佢地來HK做保母定做奶媽?

係屋企果位"大小朋友"既奶媽哩!

伯爵府

仲有, 佢要出去"搵食"

方便過我去街市買送

子爵府

原帖由 rosenok 於 11-1-4 21:38 發表
仲有, 佢要出去"搵食"

方便過我去街市買送

可能打個電話就ok,直情係"堂食"呀.....比佢地o黎仲得掂?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔使出街, 如你要佢看小朋友, 大人返工, 成間屋任佢做. 當埋你屋企係one house one

禁止訪問

禁止訪問

大宅

大陸咁近, 火車又咁方便, 偷完你d野番到家鄉可能你都未知!

首頁

尾頁

跳至