跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

囝囝晚上總是睡不好。晚上剛入睡時(10點左右)較好,能睡3-4小時,之後就隔每1-2小時就哭喊一次,要媽媽抱抱。我只能用飲奶來安慰他,或抱他在客廳走走,其實他很睏,但為什麼會這樣呢?如此這般,他每晚都睡得不好,而且睡得不夠。如何讓他睡熟一些呢?

珍珠宮

原帖由 mrspopeye 於 11-1-5 13:57 發表
囝囝晚上總是睡不好。晚上剛入睡時(10點左右)較好,能睡3-4小時,之後就隔每1-2小時就哭喊一次,要媽媽抱抱。我只能用飲奶來安慰他,或抱他在客廳走走,其實他很睏,但為什麼會這樣呢?如此這般,他每晚都睡得不好,而且睡得不夠。如何讓 ...

我囡都係訓得唔好.....
有時會發開口夢、叫媽咪、叫我幫佢搵巾仔(佢要揸紗巾仔訓覺), 我多數都係拍下佢, 話比佢知, 而家係訓覺時間, 唔講咁多野, 又唔會抱佢, 最多只唱一首歌比佢聽, 唔整醒佢.佢叫一聲我唔會理, 佢叫多幾聲先應.

以前, 試過半夜醒左要我地開燈、要上mummy張床, 而家無.又試過半夜佢醒左叫mummy, 以為佢想戒夜片, 同佢換片, 點知換左佢大叫唔要尿片又唔肯下床去potty, 2個鍾之後先訓返.

佢醒可能係發惡夢, 同無安全感.我都想我女一覺訓天光.

大宅

My son has the same problem too. He can sleep very good for 3-4 hours, but then he keep waking up every hour to ask for me to sleep with him. So now at night I always sleep with him, but he moves around so much that i cannot sleep well at all.
any parent has the same problem and what can we do?

珍珠宮

唉...咁點比佢分房訓同自己訓小童床呀...我又無工人可以同佢訓.我又唔想同老公分開訓.

子爵府

我大囡成日都係咁, 無論有無去過街, 日頭玩得癲唔癲都係咁! 係咁大聲狂喊, 有時講d無理頭嘢(發開口夢), 總之點同佢講/話佢都無用, 完全不清醒狀態.

我好耐之前問過中EC, 佢話佢熱, 可以飲下開奶茶.

但係我覺得幫助不大.

有無人有好方法?
聽聞音樂有幫助, 但係我未試過.

珍珠宮

原帖由 minisheep 於 11-1-6 16:00 發表
我大囡成日都係咁, 無論有無去過街, 日頭玩得癲唔癲都係咁! 係咁大聲狂喊, 有時講d無理頭嘢(發開口夢), 總之點同佢講/話佢都無用, 完全不清醒狀態.

我好耐之前問過中EC, 佢話佢熱, 可以飲下開奶茶.

但係 ...

我大女有飲過位x堂開奶茶沖濟, 都無用
佢日日都聽好多兒歌, 有時半夜會0係度up歌詞
日頭未訓醒又up歌詞, 好無厘頭.

大宅

2024年龍年勳章

回覆 5# minisheep 的文章

情況真的一模一樣。我最近問過藥房的人,他們說要喝“清心火”的茶,與“開奶茶”不同,並拾一劑給我(20元)。試過飲一次,但效果不明顯。

用戶要求終止服務

其實係要正正經經搵個中醫同佢睇, 然後先對症到下藥, 我大囡基本上可以一覺睡天光, 但當腸胃唔好時, 就會醒下, 有時自己瞓得番, 係咿咿呀呀2句, 有時就要搵番我, 佢張床仔係我地床側邊, 睜大眼見到我就會唔嘈再瞓, 見到爸爸就要搵番我...佢一瞓得唔好我就帶佢去睇中醫, 飲3劑苦茶, 攪掂...

大宅

如佢唔肯飲苦茶, 可以點?

子爵府

2歲人仔睇中醫OK嗎?

平時叫佢飲唔係甜嘅嘢已經唔肯飲, 唔好話飲中藥, 你BB好乖啊!

我自己的中EC係開藥粉的, 如果份量唔多, 可以溝落奶俾佢飲.

原帖由 titanlow 於 11-1-7 10:10 發表
其實係要正正經經搵個中醫同佢睇, 然後先對症到下藥, 我大囡基本上可以一覺睡天光, 但當腸胃唔好時, 就會醒下, 有時自己瞓得番, 係咿咿呀呀2句, 有時就要搵番我, 佢張床仔係我地床側邊, 睜大眼見到我就會唔嘈再瞓, ...

子爵府

請問你的中EC 有無解釋點解會咁呢?

關唔關平時食得多熱氣嘢/食得滯?

想參考下.

原帖由 titanlow 於 11-1-7 10:10 發表
其實係要正正經經搵個中醫同佢睇, 然後先對症到下藥, 我大囡基本上可以一覺睡天光, 但當腸胃唔好時, 就會醒下, 有時自己瞓得番, 係咿咿呀呀2句, 有時就要搵番我, 佢張床仔係我地床側邊, 睜大眼見到我就會唔嘈再瞓, ...

用戶要求終止服務

原帖由 1010sy 於 11-1-7 10:42 發表
如佢唔肯飲苦茶, 可以點?

我係用苦茶開奶, 小朋友o既藥唔苦o架, 加了糖冬瓜去煲, 係甘甘甜甜

用戶要求終止服務

原帖由 minisheep 於 11-1-7 11:48 發表
2歲人仔睇中醫OK嗎?

平時叫佢飲唔係甜嘅嘢已經唔肯飲, 唔好話飲中藥, 你BB好乖啊!

我自己的中EC係開藥粉的, 如果份量唔多, 可以溝落奶俾佢飲.

我大囡4個月就睇中醫啦, 細囡20日人仔就睇....唔睇邊湊得佢地大...哈哈

苦茶用來開奶o既, e.g 150ml苦茶, 分兩次開落d奶度

用戶要求終止服務

原帖由 minisheep 於 11-1-7 11:50 發表
請問你的中EC 有無解釋點解會咁呢?

關唔關平時食得多熱氣嘢/食得滯?

想參考下.

我兩個囡脾虛, 又鍾意食但又消化得唔去咪令到腸胃唔好然後又會瞓得唔好, 醫生話大大下就會好d, 佢地天生脾虛無計, 呀, 我兩個囡無熱氣野食o架...小朋友, 好多野都可以瞓得唔好, 腸胃啦, 氣管啦, 嚇親啦, 有肚風啦等等等等...所以咪話要睇個醫生正正經經對正下藥, 唔好斷估囉...

子爵府

Thanks for your sharing.

原來小朋友中藥係會落糖冬瓜, 唔苦, 哈哈, 真係唔知.

大宅

2024年龍年勳章

回覆 15# minisheep 的文章

其實我幫囝囝買的清心火的茶都有加糖冬瓜,真的能令苦茶有甘甘甜甜的味道,但始終有d苦,要出d法寶才能令我囝飲。

珍珠宮

回覆 6# 咖央 的文章

我個女最近無半夜醒喇
一覺訓天光
無特別食過d乜.
真係唔知點解

大宅

2024年龍年勳章

飲了兩次苦茶

飲了兩次“清心火”的苦茶都沒用,囝囝還是睡得不好。

珍珠宮

原帖由 mrspopeye 於 11-1-17 14:29 發表
飲了兩次“清心火”的苦茶都沒用,囝囝還是睡得不好。

你睇下Baby Centre專家既意見幫唔幫到你.
http://cn.babycenter.com/toddler/sleep/
英文
http://www.babycentre.co.uk/toddler/sleep/?intcmp=tnav_toddler_sleep
原來睡眠都好多學問

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至