自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

這個是我老公闖出來的禍, 希望有電腦高手睇下有無得救,事情是這樣的:

我地部電腦分C Drive,D Drive (Hard Disk), somehow我兩個女由出世到而家的相save左落D Drive My Document. 有一日,部機boot唔到,我老公就懶醒唔知點就用D Drive Boot (因為D Drive Windows OS), Boot完機後, D Drive My Document內的 Files (包括相片)無晒, 好似話可能比C Drive蓋左. 佢試過用Recover軟件都救唔番. 我真係好唔開心, 其他Files無左都唔緊要, 但我地D結婚相,同兩個女出世到而家D相全部無晒, 諗起都好心痛.

有無人可以話我知D Files係唔係會就咁就永遠無左

侯爵府

2018復活節勳章

唔好再掂部機
有 d 方法,係真係你 format 了 hard drive 都可以 recover d file
一般的 recovery software 未必做得到
我就唔建議你自己整,拎去舖頭比人整

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

應該係別的使用者資料夾中(我而家身邊無電腦…好難詳談)

除非做過其他事…如果唔係資料不會消失的
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

別墅

多謝你的回覆,係咪真係拎去電腦廣場d舖頭比人搞,係唔係真係得架,收費幾多,有無人可介紹呢?

十分感謝,為左呢年事我鵝左佢好耐,佢自己都唔開心....我真係好想好想搵番D相. 有無你有類似經驗?

大宅

我都好想忙你, 但遇著呢D問題,
唔係你DIY搞得掂架(除非你專業整機)
但最起碼既, 就係唔可以再用個HDD,
亦唔可以再裝任何野, 或增加或刪除任何檔案!

買過另外一個HDD裝入主機,
做primary HDD,
而家呢個就做scoundary HDD,
到你開得返機, 睇得返個舊HDD,
咁先開始揾recovery軟件去救,
另外, 要睇下你個舊HDD有幾大,
同埋有無format到個HDD,
同埋用咩方式format佢.
如果有幾十G, 咁個OS佔既位唔會好大,
咁好大機會大部份既file都仲係入面,
但就一定要isolate舊個HDD, 唔好再加減data!

同埋, 揾個好得閒無野做又成日發燒玩電腦(唔係玩game)既宅男幫下你啦!

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唔好再攪部腦,會愈整愈衰,有得救變無得救~

侯爵府

畀面勳章

我覺得未必係冇左,
你有冇search過晒成個 Drive C 同 D 呀,
因為好多時user唔同左(即使同名)都會開一個新user profile

侯爵府

畀面勳章

原帖由 LUON 於 11-1-7 14:28 發表
我都好想忙你, 但遇著呢D問題,
唔係你DIY搞得掂架(除非你專業整機)
但最起碼既, 就係唔可以再用個HDD,
亦唔可以再裝任何野, 或增加或刪除任何檔案!

買過另外一個HDD裝入主機,
做primary HDD,
而家呢個就做scoundary ...

唔使咁複雜,
就算唔想郁到舊HDD咁可以拆個HDD出黎,
去買條 HDD to USB Cable (會連埋火牛),
將舊HDD經呢條cable插去另一部電腦就可以做undelete或recover等動作...

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 HungMaoMao 於 11-1-7 14:22 發表
多謝你的回覆,係咪真係拎去電腦廣場d舖頭比人搞,係唔係真係得架,收費幾多,有無人可介紹呢?

十分感謝,為左呢年事我鵝左佢好耐,佢自己都唔開心....我真係好想好想搵番D相. 有無你有類似經驗? ...

首先,唔好再開部電腦
然後怜個 hard drive,或成部機拎去整
深水步或灣仔電腦商場有好多係做維修的

其實,你上網搵下,都有好多好 powerful 的 recovery software,係你 format 過的 hard drive,都可以搵返 d file
係要拆個 hard drive 出黎,駁落另一部機整 (一般 $100 內都有 usb hard drive case)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果你本身 DIY 電腦技術不精, 建議拿出去比人補返 D file

男爵府

醒目開學勳章

俾人整我諗幾百蚊都應該得啦, 我係你就唔再搞部機, 即刻去俾人整好過啦, d 相既價值遠遠超過幾百蚊. 搵番d相你兩公婆就唔駛唔開心啦. 呢d錢要洗下的.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 HungMaoMao 於 11-1-7 14:07 發表
這個是我老公闖出來的禍, 希望有電腦高手睇下有無得救,事情是這樣的:

我地部電腦分C Drive,同D Drive (Hard Disk), somehow我兩個女由出世到而家的相save左落D Drive My Document內. 有一日,部機boot唔到,我老公就 ...

如果你連拆個hard disk都唔多識/熟既話,你真係拎出去心人整好過...

唔係既話,好似其他人咁講,買個external case,插落電腦度,睇下D file仲係咪度....再唔得都要比人搞....

禁止訪問

大宅

.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同意.
就咁睇佢寫O既過程, 應該會幫佢改左個名.XXX 唔需要太驚. 不過都係拎出去俾人執返好D. (唔好意思, 突然諗起陳X 希添~~~)

原帖由 A346 於 11-1-7 14:35 發表
我覺得未必係冇左,
你有冇search過晒成個 Drive C 同 D 呀,
因為好多時user唔同左(即使同名)都會開一個新user profile

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你一定要拎部機或者舊HDD 出去俾人整. 早幾年我recover 一個HDD (mac 機, 只係 2GB 左右咁大), 要 $500, 當俾個參考銀碼俾你知, 不過我諗人地收你幾錢你都會去整. 如果一檔整唔到, 試去搵第二檔. 我果年係電腦壞左好耐, 幾年後至拎去搵人 recover. 早排我部機其中一個hdd 死左, 而家拆左果舊HDD 出黎, 用 HDD to USB Cable, 用recovery software scan 到d file, 不過我地仲未有時間去recover 番d file.

仲有, 你地一定一定一定要改晒你d email, 銀行戶口等等既password.

最後, 下次有時間就做backup, 同埋得閒揀下相出黎, PRINT 出黎做相簿, 就算電腦壞左, 都叫有番d 精華相片響手.

你唔好哦你老公啦, 佢自己都唔想.

希望你救得番D 相啦.

大宅

原帖由 HungMaoMao 於 11-1-7 14:22 發表

十分感謝,為左呢年事我鵝左佢好耐,佢自己都唔開心....我真係好想好想搵番D相. 有無你有類似經驗? ...

拎去黃金整,小心你部機啲艷照、PASSWORD同埋私人資料。

第日BACKUP要做兩份,否則隨時會無晒。

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

D:\Documents and Settings

先開呢個路徑

睇下有無你個電腦名稱的資料夾

如果唔到就系 All Users 度搵
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

侯爵府

試下去你而家的c drive揾.
你而家的c喺以前的d

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

搵人上門整好過去黃金咁麻煩。

首頁

尾頁

跳至