自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我老公嘅原因係要返工!但係我就唔係太高興囉...平日飯局我係唔會迫佢一定要去,佢想去就去,唔去我都唔會話佢半句!但係今次講明係團年飯,佢又唔係唔可以請假,係佢唔想請假!我就覺得佢唔係好尊重我屋企人...

不過我又唔好意思出聲表示不滿,始終佢唔係去玩,係做正經事...唔知咁我算唔算小器呢?

男爵府

那麼你便選他放假的一天團年,看他如何避!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

今時今日, 員工請假可能要睇老闆面色. 咁佢要返工都冇計架啦, 如果人人都為團年飯而請假, 公司仲有人做野咩? 佢未必真係唔尊重你屋企人呢, 你唯有睇開d.

你有冇問佢可唔可以請假或者調更?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回復 2# chuchu21 的帖子

因為娘家仲要就我阿哥同細佬,老公就係話就到佢就唔到我兩個兄弟,所以佢索性唔出席囉

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如果真係要返工,咁去唔到都可以理解。你唔體諒就係你小器喇!而且,而家經濟唔好,又唔係乜野大件事,一家人團年食餐飯之嘛,揀日早少少一齊食囉!

如果我老公係返工,我唔會特登叫佢請假囉!個個都想個日請假,咁咪無人返工囉!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果你 99 團年 , 但你要返工 , 咁你會唔會請假

侯爵府

醒目開學勳章

我又無所謂喎,老公有時去有時唔去,我都唔一定去佢果邊,都係一時時。(我娘家同老爺果邊都唔介意架,一年咁多節日,下次law)

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實我哋已經唔係正日食(正日一定留俾99),佢返工嗰度好free,老闆唔會過問佢哋,有人做嘢就ok,佢亦有朋友可以幫佢頂,只係佢唔想...佢唔係唔想麻煩佢d同事,係唔想開先例我娘家約佢一定可以到...所以我先覺得佢唔尊重我屋企人

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 KoyeBaby 於 11-1-18 20:21 發表
其實我哋已經唔係正日食(正日一定留俾99),佢返工嗰度好free,老闆唔會過問佢哋,有人做嘢就ok,佢亦有朋友可以幫佢頂,只係佢唔想...佢唔係唔想麻煩佢d同事,係唔想開先例我娘家約佢一定可以到...所以我先覺得佢唔尊重我 ...

佢咁諗會唔會諗得多左? 食一次團年飯, 唔代表人地以為佢一定到架喎. 定係咁只係一個籍口, 佢有其他原因唔去呢?

你同佢傾下囉, 你屈住響個心度, 盞係自己唔開心.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁咪揀一日等你同你老公同你娘家再食多次,唔齊人都唔緊要,有時D男人係咁,你又唔可以話佢唔尊重你既。既然佢唔想同人掉,咪搵日佢係真正放假既再食囉!

以前有日中秋節,我99親自上黎我屋企叫我去食飯,都比我拒絕左,因為個日我好攰,個排日日OT,中秋節個日又要做,放工之後我就係廳既梳化訓著左,我99走上黎叫我去食飯,我都唔去,因為我真係好攰。

原帖由 KoyeBaby 於 11-1-18 20:21 發表
其實我哋已經唔係正日食(正日一定留俾99),佢返工嗰度好free,老闆唔會過問佢哋,有人做嘢就ok,佢亦有朋友可以幫佢頂,只係佢唔想...佢唔係唔想麻煩佢d同事,係唔想開先例我娘家約佢一定可以到...所以我先覺得佢唔尊重我 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回復 10# bosch 的帖子

我就係覺得佢小題大作,但係又唔想因為一餐飯搞到要同佢撐!所以佢一話唔去,我雖然不滿但係都無出聲...同埋我都講唔到理由嚟話佢,樓上sis講得啱呀,佢係返工又唔係去玩,我就係知所以我只可以自己谷住喺心囉!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果佢係工作,我唔會嬲...
如果你都想佢一齊出席,咁改期可行嗎?

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回復 11# stkyo 的帖子

依家唯有係咁啦...其實我今日已經同咗爸爸講佢去唔到,我爸爸唔介意(因為都唔係第一次 ),不過係我自己覺得唔係太好啫!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 13# wcpcelia 的文章

我又不至於嬲佢,係唔多開心啫!改唔到期呀,就到一個,就唔到第二個...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,如果可以的話,可以再約多一日返你屋企食飯...有心唔怕遲的...我唔會因此而唔開心/介意...

原帖由 KoyeBaby 於 11-1-18 20:56 發表
依家唯有係咁啦...其實我今日已經同咗爸爸講佢去唔到,我爸爸唔介意(因為都唔係第一次 ),不過係我自己覺得唔係太好啫!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

無所謂

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果要返工就算喇,佢未必係唔尊重你屋企人,
或者男人唔係將呢樣睇得太重,
佢可能覺得我又唔係佢玩,我都係返工,
唔去都情有可願,好似我老公咁,年尾一定最忙,
仲要冇得請假,唔好話我娘家團年飯食唔到,
奶奶個邊佢都去唔到,冇計,唔通唔駛做咩

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

可能我自己諗多咗啦...其實我講咗出嚟個心都舒服d啦,我都明白佢要返工係情有可原嘅!你哋講得啱,只係一餐飯,之後補返囉,無咩值得煩惱~

首頁

尾頁

跳至