跳至

首頁

尾頁

大宅

我見左兩個, 一個經驗老手, 但好貴, 要成13800/26d, 一個好young, 得一年經驗, 但都唔平, 11000/20d, 我係咪唔好咁心急呢, 再慢慢搵? 係咪今年貴晒呀佢地?

別墅

計番日薪, 經驗老手仲平過新手喎. 或者你再揾下先.

大宅

MommyPanel勳章

請問呢d 價錢係每日幾多個鐘架?

大宅

陪月我就一定請, 但我其實好擔心同個陪月唔合, 因為我有兩個fd之前生原本都有請陪月, 但兩個陪月都對我啲fd指指點點, 我兩fd雖然都係新手媽媽, 但佢哋有時都會畀啲意見, 但啲陪月理都唔理佢哋嘅意見, 搞到我兩個fd都勁唔開心, 喊, 當然最後都提早抄咗個陪月.

其實係咪依家搵定差唔多呢? 但又好似仲有好耐先到8月唔使咁急!

原帖由 小心心 於 11-2-18 11:20 發表
我見左兩個, 一個經驗老手, 但好貴, 要成13800/26d, 一個好young, 得一年經驗, 但都唔平, 11000/20d, 我係咪唔好咁心急呢, 再慢慢搵? 係咪今年貴晒呀佢地?

別墅

回覆 4# ngtmc 的文章

呢家請差唔多啦, 我問左兩個, 一個話未必有期, 一個就只得一個月期...所以都好似幾FULL咁.

我今個星期日會同個陪月見見面先, 希望OK啦.

洋房

我上星期已經落訂la,13000/26days
個陪月係我妹用過ge,我12wks(3星期前)找她,她已經訂到7月,差d訂唔到佢呀
睇中左就唔好遲la

大宅

要落幾$訂?
其實因我曾小x過, 所以呢胎我都好小心, 但亦無太大信心, 咁快落訂(現在13w多), 如到時自己或個陪月.....咁訂金會如何??

原帖由 haha_mama 於 11-2-18 21:12 發表
我上星期已經落訂la,13000/26days
個陪月係我妹用過ge,我12wks(3星期前)找她,她已經訂到7月,差d訂唔到佢呀
睇中左就唔好遲la

別墅

我都係唔知請唔請陪月好... ...
我其實已經問咗一個有期,但係當我同我媽媽講嗰陣佢又話唔需要... ...
因為我將會請工人(希望請到啦!!!!)我媽媽話佢會幫手,佢話夠哂啦,唔駛嘥錢!!!!
但係我又怕萬一有咩事,無陪月,我有攪唔掂... ...
好煩啊!!!!!!!!!!!!!!

大宅

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我都係新手mama 冇人可以幫我湊阿b 所以 我諗都一定要請陪月 計劃3個月穩定了 就即刻揾 即in啱心水就即落訂 講真 今年兔年多bb出世 陪月唔憂無客 小心心mama $13 800有經驗 如26日 8hr/d 唔算貴 但呢d 好睇眼緣同人夾人 我分享少少我請我陪月嘅過程..
我本想揾的幾位也full了 (8月) 但佢有一位很熱心 打比我話冇期 但會介紹另一姐妹 (住得近我) 期間响电話也feel到佢嘅熱誠 好! 咁我就in她的姐妹 1st in 其實也ok了 但我都要她等我考慮3日 睇吓佢咩反應 佢話佢會等我 (因佢都想接我呢個客掛) 2nd in 簽約同佢反而好似朋友咁傾了1hr 感覺幾好 就比埋訂 (2成)期間我問如果我touch wood有乜事 d訂..佢話會比番我..哎...算啦 大家都係講個信字 心口寫個勇字 mama們 放鬆d 少少分享

大宅

我都啱啱俾咗deposit,請返第一胎時嗰個,不過貴咗成50%!!!!
$15000+600(車費)一個月(8hr/day)

大宅

原帖由 Winnie~meow 於 11-2-19 03:04 發表
我都係新手mama 冇人可以幫我湊阿b 所以 我諗都一定要請陪月 計劃3個月穩定了 就即刻揾 即in啱心水就即落訂 講真 今年兔年多bb出世 陪月唔憂無客 小心心mama $13 800有經驗 如26日 8hr/d 唔算貴 但呢d 好睇眼緣同人 ...

WINNIE, 好多謝你既SHARE呀, 我都想請13800果個, 為請陪月都煩死人, 99阿媽冇出過聲話同我坐月, 我亦唯有唔煩佢地啦, 所以請陪月對我黎講真係好緊要, 但C6又叫我等埋佢個FRD 覆先喎, 唉......, 佢地唔明而家D陪月好難請...., 真係有苦自己知......

大宅

原帖由 WWBaby 於 11-2-19 13:40 發表
我都啱啱俾咗deposit,請返第一胎時嗰個,不過貴咗成50%!!!!
$15000+600(車費)一個月(8hr/day)

哇, 真係好貴呀....

洋房

ngtmc,我落了3成訂,由於請2個月的關係,共付了$7800.
我同個陪月傾開,原來搵佢D媽媽通常都請1.5-2個月,因為開刀生,頭2星期無得補住.

而我請2個月的原因,係驚新請的工人有什麼差池,都有個陪月頂住先.新手媽媽的我對請工人更沒有信心...

大宅

係咪要準備一份合約0? 有無樣本參考呢?

原帖由 haha_mama 於 11-2-19 22:38 發表
ngtmc,我落了3成訂,由於請2個月的關係,共付了$7800.
我同個陪月傾開,原來搵佢D媽媽通常都請1.5-2個月,因為開刀生,頭2星期無得補住.

而我請2個月的原因,係驚新請的工人有什麼差池,都有個陪月頂住先.新手媽媽的我對請 ...

別墅

你見個陪月面試時可以睇下佢有冇一份合約樣本比你睇. 我請果個佢就自備合約, 唔駛我整o既. 當然你睇完佢份約, 有咩唔齊的"條款"可以提議加上去. 我都有咁做.

原帖由 ngtmc 於 11-2-19 22:53 發表
係咪要準備一份合約0家? 有無樣本參考呢?

大宅

Thank you!!

原帖由 mrschung05 於 11-2-19 23:09 發表
你見個陪月面試時可以睇下佢有冇一份合約樣本比你睇. 我請果個佢就自備合約, 唔駛我整o既. 當然你睇完佢份約, 有咩唔齊的"條款"可以提議加上去. 我都有咁做.

...

複式洋房

我都揾緊陪月,昨日同一個陪月傾電話 (第一次),
佢就問我會不會請工人, 如果會請工人湊BB,
佢叫我早D請, 最好同佢同一時間........etc....

其實我諗著返工後會交由媽咪湊....但個陪月咁講, 你地點睇? 會不會有些工作佢唔想做?

any comments?

洋房

如果有工人,陪月的工作當然會輕鬆D.唔知係唔係呢個原因,佢主動叫我簽2個月.而我同佢講左,到時幫我教外僱照顧BB,等我返工後可以安心D.

但回想起我妹用佢的時候,沒有請外僱(因為滿月後,BB就俾人地湊),佢都好好人,見得閒連地都拖埋,我先咁欣賞佢.

ckelsie,你講明佢聽你唔需要請工人,如果佢怕辛苦,咁計較,你都無畏請佢.

大宅

原先睇咗個陪月profile, 傾過一次, 都OK, 咁諗住請啦....點知佢request要我俾埋交通費, 又話因為我住得遠, 所以要早半個鐘放工.... 我覺得佢好似好計較咁, 係咪唔好請呀? 其實我覺得佢O黎我屋企都唔算遠, 地鐵+小巴45分鐘一定去到我屋企.... 咁叫遠嗎?

大宅

原帖由 dicksonon 於 11-2-21 18:21 發表
原先睇咗個陪月profile, 傾過一次, 都OK, 咁諗住請啦....點知佢request要我俾埋交通費, 又話因為我住得遠, 所以要早半個鐘放工.... 我覺得佢好似好計較咁, 係咪唔好請呀? 其實我覺得佢O黎我屋企都唔算遠, 地鐵+小巴4 ...

我唔會請, 之前有個又係咁, 話要45mins買食送, 如五六點做晒d野就做, 仲要收我成15000, 咁既價$我可以好多選擇lor, 我寧願慢慢搵過都好過搵左個激心既

首頁

尾頁

跳至